Τα ταμεία δεν καλύπτουν το (ακριβό) εμβόλιο κατά του βακτηρίου, που αφήνει μόνιμες βλάβες και σκοτώνει έναν στους δέκα ασθενείς

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Ακάλυπτα μένουν τα Ελληνόπουλα απέναντι στη μηνιγγίτιδα τύπου Β, καθώς το εμβόλιο δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω οικονομικής κρίσης, με συνέπεια μόνο 80.000 παιδιά να έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εμβόλιο, που στοιχίζει 104,39 ευρώ, κυκλοφορεί στη χώρα μας από το 2014 και δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού λόγω κόστους. Σημειώνεται ότι για τα νεογνά έως 2 μηνών απαιτούνται τέσσερις δόσεις, για μωρά από 6 μηνών έως 2 ετών απαιτούνται τρεις δόσεις, ενώ για άνω των 2 ετών απαιτούνται δύο δόσεις.

Τα παραπάνω τόνισε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας Παιδικά Χαμόγελα, με σκοπό την πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας τύπου Β.

Το βακτήριο του μηνιγγιτιδόκοκκου διακρίνεται σε πέντε οροομάδες (Α, B, C, W-135 και Y). Κάθε χρόνο καταγράφονται 60-70 περιστατικά μηνιγγίτιδας, με τον τύπο Β να ευθύνεται περίπου για το 90% των περιπτώσεων.

Ενα στα δέκα άτομα πεθαίνει, ενώ από όσα επιβιώνουν ένα στα πέντε εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη. «Τα περιστατικά μηνιγγίτιδας τύπου C έχουν μειωθεί πάρα πολύ εξαιτίας του εμβολιασμού που καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίθετα, η συχνότητα εμφάνισης του τύπου Β έχει αυξηθεί» τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top