Το παράδειγμα της Συρίας δεν έχει αξιολογηθεί σωστά στη χώρα μας. Είναι προφανές πως πολιτικοί, πνευματική ηγεσία και δημοσιογράφοι έχουμε άλλες προτεραιότητες.
Το παράδειγμα της Συρίας διδάσκει πόσο εύκολα μια χώρα μπορεί να περιπέσει στη δίνη ενός κυκλώνα και άνθρωποι σαν κι εμάς, με οικογένειες, σπίτια και μια γειτονιά να βρεθούν σε σκυλοπνίχτες στο Αιγαίο ή αντίσκηνα στην Ειδομένη.
Καλά οι Σύριοι που έχουν πόλεμο, ο Mαροκινός πού πέθανε από ηλεκτροπληξία στα σύνορα που έχουν κλείσει τα Σκόπια; Στο Μαρόκο δεν έχουν πόλεμο. Πώς και γιατί διέσχισε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή για να εισέλθει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη; Γιατί δεν πέρασε μέσω ισπανικών ή γαλλικών ακτών;

Η Ελλάδα για κάποιο λόγο έχει καταστεί μαγνήτης ροής εισόδου ενός απροσδιόριστου αριθμού μεταναστών. Ο λόγος είναι οι ανερμάτιστες πολιτικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία η αδυναμία φύλαξης των συνόρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το προσφυγικό και η Συρία μοιάζουν με τη βιτρίνα μιας μεγαλύτερης διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Γύρω από την Ευρώπη υπάρχουν 1,6 δισ. μουσουλμάνοι οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέοι και στερούνται ακόμη και των βασικών αγαθών της επιβίωσης. Η διάλυση των δικτατορικών καθεστώτων της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ξεκίνησε με την Αραβική Άνοιξη, η βασική αιτία της οποίας ήταν η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων στα τέλη της περασμένης δεκαετίας.

Η Αίγυπτος που είναι η πολυπληθέστερη χώρα της περιοχής μετά την επέμβαση του στρατού κατάφερε να σταθεροποιηθεί. Η Συρία και η Λιβύη δεν μπόρεσαν να επανέλθουν από το χάος.

Του Κ. Στούπα από το Capital.gr

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top