Η Σαουδική Αραβία, που οργάνωσε την σαλαφιστική εξέγερση στη Συρία και δημιούργησε το «Ισλαμικό Κράτος» οργάνωσε μια τριήμερη συνάντηση στο Ριάντ της «μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης» πριν από τις πιθανές συνομιλίες για την επίλυση της Συριακής Κρίσης, με στόχο να υπάρχει «μία φωνή» και να παρουσιαστεί «ένα κοινό (Ισλαμικό) όραμα για το μέλλον της Συρίας». 


Η Σαουδική Αραβία απέκλεισε από τη διάσκεψη τη μεγαλύτερη κουρδική οργάνωση, το «Ενιαίο Δημοκρατικό Κόμμα», (PYD) , και το ένοπλο τμήμα του, το YPG, τους οποίους η Τουρκία , ένας βασικός υποστηρικτής της «αντιπολίτευσης», τους θεωρεί τρομοκράτες. Δεν προσκλήθηκε και το μέτωπο αλ-Νούσρα ,μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στη Συρία, διότι έχει ήδη χαρακτηριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΗΕ ως τρομοκρατική οργάνωση και οι «πολιτικοί της αντιπολίτευσης της Συρίας τους κάλεσε να διαχωρίσουν την οργάνωση από την Αλ Κάιντα, χωρίς να το κάνουν μέχρι τώρα. Δεν προσκλήθηκαν και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που συνομιλούν με την κυβέρνηση της Δαμασκού, ενώ κλήθηκε και παραβρέθηκε η «Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για τη Δημοκρατική Αλλαγή» της Συρίας, για την οποία οι «μετριοπαθείς» πιστεύουν ότι τα μέλη της, «είναι όμηροι της κυβέρνησης Ασσαντ». 


Στόχος της διάσκεψης ήταν να δοθεί το «χρίσμα» του Βαχάμπ στην «Χαρακάτ Aχράρ αλ-Σαμ», οπότε οι διάφοροι υπαρχηγοί θα αποστασιοποιηθούν από την τρομοκρατική αλ-Νούσρα και θα ενταχθούν στην Aχράρ αλ-Σαμ, την οποία όμως οι Ρώσοι θεωρούν επίσης τρομοκρατική οργάνωση όπως και την αδελφή της Γιαίς αλ-Ισλάμ. 
Oι μετριοπαθείς της Aχράρ αλ-Σαμ» μετά τη διάσκεψη ανακοίνωσαν το κοινό Ισλαμικό όραμα για το μέλλον της Συρίας. Θέλουν «Ισλαμικό Κράτος» Η δήλωση, της οργάνωσης μετά την «ειρηνευτική διάσκεψη» του Ριάντ περίλαβε ένα πρόγραμμα 8 σημείων που προβλέπει....

1. Όλο το στρατιωτικό προσωπικό από το Ιράν και τη Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει τη Συρία. 
2. Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) θα πρέπει να διαλυθεί, καθώς και οι παραστρατιωτικές μονάδες και η υπηρεσία ασφάλειας «Σαμπιχά». 
3. Η Συρία πρέπει να παραμείνει ενιαία . 
4.Η Συρία θα γίνει ισλαμικό κράτος. 
5.Δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Συρίας. 
6.Η Αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους» είναι δευτερεύουσας σημασίας. 
7. Η κοσμική Συρία θα ενδυναμώσει το «Ισλαμικό Κράτος». 8. Κάθε συμφωνία χωρίς την έγκριση της Harakat Ahrar Al-Sham δεν ισχύει


Οι Κούρδοι μαζί με διάφορες χριστιανικές ομάδες μαζεύτηκαν στην δική τους Επαρχία, (Hasakah), και αποφάσισαν ότι το «μελλοντικό πολιτικό σύστημα της Συρίας, θα πρέπει να είναι αποκεντρωμένο», και ότι πρέπει «να δοθούν συνταγματικές εγγυήσεις για τα εθνικά δικαιώματα του κουρδικού λαού». 


Στο έδαφος, στα Νοτιοανατολικά, ο Συριακός Αραβικός Στρατός σημείωσε μεγάλες επιτυχίες στις οδομαχίες στην Νταράα, και βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση των συνοριακών διαβάσεων με την Ιορδανία. Ο εθνικός δρόμος ήδη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του συριακού πυροβολικού. Στον Βορρά , οι μονάδες του στρατού, σε συνεργασία με τις ομάδες αυτοάμυνας, συνέχισαν την προέλαση τους στην ύπαιθρο της Λατάκια, πλησιάζοντας τα σύνορα με την Τουρκία, και κατέλαβε δυο στραηγικής σημασίας υψώματα. Επίσης ο στρατός της Συρίας απώθησε τους ισλαμιστές από μεγάλες περιοχές κατά μήκος της εθνικής οδού Δαμασκού-Χόμς στην κεντρική Συρία. Σε επιχειρήσεις στην Χάμα και την Ιτλίμπ σκοτώθηκαν σήμερα περισσότεροι από 100 τρομοκράτες. 


Σπύρος Χατζάρας 
Δελτίο 11...

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top