Πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» έθεσε η δημοσιογράφος του CNN Χάλα Γκοράνι στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όσον αφορά στη στάση του απέναντι στο θέμα της παραβίασης των συνόρων και του εθνικού εναέριου χώρου κάθε χώρας. Ο Στόλτενμπεργκ έχει στηρίξει την Τουρκία στο δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα σύνορά της, ενώ αντίθετα χαρακτήρισε «τελείως διαφορετική περίπτωση» τις τουρκικές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Η Γκοράνι υπενθύμισε στον Στόλτενμπεργκ τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε τις σχεδόν καθημερινές τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη .
«Ποια είναι η αντίδραση του ΝΑΤΟ σε αυτό;» ρώτησε η δημοσιογράφος του CNN. «Τα δυο φαινόμενα αποτελούν δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις», απάντησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, «επειδή η Τουρκία αποτελεί πολύ ειδική περίπτωση λόγω των κοινών συνόρων με τη Συρία και το Ιράκ, αλλά και της αύξησης των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή». Στο περιστατικό με το ρωσικό αεροσκάφος, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, η Τουρκία είχε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της.

Επιμένοντας, η Γκοράνι ρώτησε, αν σε τέτοια περίπτωση μπορεί κανείς να μιλάει για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην πολιτική του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις παραβιάσεις των συνόρων και του εθνικού εναερίου χώρου. «Όχι» απάντησε ο Στόλτενμπεργκ, και συνέχισε: «Τονίζουμε τη σημασία της προσήλωσης στα εναέρια σύνορα της κάθε χώρας. Ωστόσο θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση, λόγω της γειτνίασής της με το επίκεντρο των συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και της αύξησης της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή».

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top