Τα στοιχεία λένε ότι το 2014 η Εκκλησία της Ελλάδας και οι Ιερές Μητροπόλεις (ανάμεσα τους η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας) διέθεσαν αθροιστικά 121,4 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη αναγκών συνδεδεμένων με τις συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Το ποσό δεν είναι μικρό. Θα μπορούσε, ασφαλώς, να ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών κατευθύνθηκε στην σίτιση ανθρώπων που καταφεύγουν ή διαβιούν σε ιδρύματα των κατά τόπους Μητροπόλεων, όπως γηροκομεία, οικοτροφεία, ορφανοτροφεία, ξενώνες, Τράπεζες τροφίμων κ.ά.
Σ' όλη τη χώρα λειτουργούν 280 συσσίτια απ' τα οποία εξυπηρετούνται 499.091 άτομα και 150 κοινωνικά παντοπωλεία με εγγεγραμμένους 75.550 συμπολίτες. Οι αριθμοί τρομάζουν. 


Απ' τη μια δείχνουν την έξαρση της κρίσης και την επιθετική φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Και απ' την άλλη τον νευραλγικό ρόλο της Εκκλησίας στην στήριξη ανθρώπων που ζουν σε μια γκρίζα περιοχή της κοινωνίας, οικονομικά εξοντωμένοι και κοινωνικά περιθωριοποιημένοι.
Στην Πάτρα πάνω από 1.450 οικογένειες είναι εγγεγραμμένες στην Τράπεζα Τροφίμων που λειτουργεί υπό την κοινή σκέπη Δήμου και Μητρόπολης στην οδό Κοραή. Δηλαδή, κοντά 6.000 συνδημότες καλύπτουν βασικές ανάγκες διατροφής, ρουχισμού και παιδικών παιχνιδιών χάρη σ' ένα, εμμέσως, αναδιανεμητικό σύστημα, με περιορισμένες, ωστόσο, αντοχές. 


Κάθε μήνα περίπου 100 νέες οικογένειες υποβάλλουν αίτηση να εγγραφούν στην Τράπεζα Τροφίμων. Το 80% των νεοεγγραφέντων είναι άνεργοι οικογενειάρχες, πολλοί εκ των οποίων σχετικά μικρής ηλικίας. 


Η εικόνα της φιλανθρωπίας που απευθύνεται σε μοναχικά άτομα, σε αναξιοπαθούντες, σε εγκαταλελειμμένους γέροντες ή σε ανθρώπους που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, έχει από πολλού διαρραγεί. Πλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι της διπλανής πόρτας αναγκάζονται να απευθυνθούν στις δομές της Εκκλησίας ζητώντας μικρή προστασία στην ανέχεια και στην εξαθλίωση. 


Σήμερα είναι μια μέρα γιορτινή για την Πάτρα. Εστω κι αν η γιορτή επισκιάζεται κάπως απ' την βαρύ περιβάλλον της κρίσης, τον ζόφο της σκληρής καθημερινότητας, τη διογκούμενη ανασφάλεια και αβεβαιότητα. 


Πάντα η Εκκλησία προσέφερε πνευματικό και υλικό στήριγμα σε όσους δοκιμάζονταν. Και πιθανότατα αυτές τις λέξεις θα τις ακούσουμε σήμερα και απ' τα χείλη επισήμων που θα βρεθούν στον ναό του Απόστολου Ανδρέα. Απ' τα χείλη πολιτικών παραγόντων που θα θελήσουν να υπογραμμίσουν την ευθεία σύνδεση μεταξύ Εκκλησίας και κοινωνικών αναγκών. 


Συχνά η Εκκλησία κατηγορείται για την περιουσία της και εγκαλείται για κλειστά θησαυροφυλάκια εν καιρώ μεγάλης κοινωνικής δυστυχίας. Τα συσσίτια δεν αρκούν, χρειάζονται επιθετικότεροι μηχανισμοί κοινωνικής προσφοράς, λέει η πλέον πολυφορεμένη κριτική. 


Η οποία, ωστόσο, προσπερνά το αυταπόδεικτο. Οτι απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες οι κατά τόπους Μητροπόλεις έδειξαν καλά αντανακλαστικά και παρενέβησαν χωρίς να κραυγάζουν. Την ίδια στιγμή που η πολιτική τάξη - όπως συμβαίνει και με την σημερινή Κυβέρνηση- αντί να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση, όπως επαίρεται, στρώνει χαλί για την εμβάθυνσή της. 


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top