«ΤΡΥΠΑ» 1,3 ΔΙΣ. ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟ 11ΜΗΝΟ 


Της Μαρίας Βουργάνα

Εντονη αγωνία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία των εσόδων και την είσπραξη των φόρων που έχουν βεβαιωθεί αφού για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου 7,56 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, που θα πρέπει να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να συνυπολογισθεί ακόμα 1 δισ. ευρώ το οποίο αφορά την τέταρτη και πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί στο πρώτο δίμηνο του 2016.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου καταγράφεται «τρύπα» ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων η οποία ωστόσο υπερκαλύπτεται από την υπερσυγκράτηση κατά 3 δισ. ευρώ των δαπανών λόγω της στάσης πληρωμών προς τρίτους που έχει κηρύξει το Δημόσιο τους τελευταίους μήνες. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να εμφανίζει στο 11μηνο πλασματικό πλεόνασμα ύψους 4,34 δισ. ευρώ.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού, οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος τους έτους να πληρώσουν:

[1] Την τρίτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί τον Δεκέμβριο υπερβαίνει τα 550 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίες δόσεις θα καταβληθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

[2] Τη δόση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνεται ότι όσοι από τους οφειλέτες που βρίσκονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων αφήσουν απλήρωτη κάποια νέα οφειλή π.χ. δεν πληρώσουν την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης εξαιτίας του αυστηρότερου πλαισίου που ισχύει από χθες.

[3] Τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2016. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων πρέπει να καταβάλουν στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ περίπου. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία όσοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα που ανέρχονται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας. Όσοι επιλέξουν να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματός τους προκειμένου να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και να απαλλαγούν από το τεκμήριο διαβίωσης θα πρέπει να το πράξουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου δείχνουν τα εξής:

• Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 44,945 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,309 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

• Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 41,039 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,354 δισ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου.

• Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,584 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 104 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

• Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3,906 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 45 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

• Ειδικότερα, τον Νοέμβριο 2015 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,190 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 558 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο ενώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,379 δισ. αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 512 εκατ. ευρώ.

• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 46,181 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,074 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,485 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,340 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,829 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 402 εκατ. ευρώ.

• Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 3,696 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 734 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και μειωμένες κατά 852 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top