O ισραηλινός πρωθυπουργός δέχθηκε την Τετάρτη τον Τσίπρα, που επισκέφθηκε το Ισραήλ για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας επίσημης επίσκεψης δύο ημερών. Οι δύο τους συνεξέτασαν μια σειρά από ζητήματα και κυρίως τη συνεργασία σε οικονομικό,τεχνολογικό, επιστημονικό εμπορικό ενεργειακό και αγροτικό επίπεδο. 


Ομοίως ο Ριβλίν συνάντησε την Πέμπτη τον Alexis επ΄ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των 2 χωρών. Eστίασαν στην ενδυνάμωση των διακρατικών σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Κατά τη συνάντηση αυτή ο Τσίπρας προσκλήθηκε να υπογράψει το χρυσό βιβλίο του ισραηλινού προέδρου. Ο Τσίπρας σε αυτό έγραψε είναι “τεράστια τιμή να βρίσκομαι στην ιστορική σας πρωτεύουσα και να συναντώ την Εξοχότητά σας”. 


Η δήλωση είναι άνευ προηγουμένου από πλευράς ενός ευρωπαίου ηγέτη καθώς το status της πόλης είναι διφορούμενο και διαφιλονικούμενο στο εσωτερικό της διεθνούς κοινότητας η οποία κυρίως θεωρεί ότι η Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενη. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν για την συνέχιση των συναντήσεων σε κυβερνητικό επίπεδο και ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν με σχέδια πολύ συγκεκριμένα μετά από αυτήν την επίσκεψη. 


Αποφασίστηκε μια συμπληρωματική συνάντηση που θα συμπεριλαμβάνει και τον πρόεδρο της Κύπρου προκειμένου να οριστικοποιήσει και να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί την Eυρώπη με αέριο ισραηλινό,κυπριακό και ελληνικό. Ο Τσίπρας συμφώνησε με το Νετανιάχου να πραγματοποιήσουν μια τριμερή συνάντηση με τον Αναστασιάδη στις αρχές της επερχόμενης χρονιάς. “Τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ και της Κύπρου ενδυνάμωσαν τις διακρατικές συμφωνίες για συνεργασία και ασφάλεια στη Θάλασσα .Αυτή η συνεργασία εμπεριέχει σχέδια για ανάπτυξη δικτύου αγωγών αερίου που θα ενώνει τα αποθέματα των 2 χωρών και τα υποθαλάσσια ηλεκτροφόρα καλώδια μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την εξαγωγή ενέργειας προς Ευρώπη.”...

Ο Νετανιάχου μετά τη συνάντηση δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι συμπάσχει με τη δεινή θέση του ελληνισμού από άποψης οικονομίας ότι κατανοεί τη θέση των κυβερνώντων που πήραν μεν σωστά μέτρα αλλά επώδυνα αφού κι αυτός έκανε το ίδιο. και ευελπιστεί ότι θα αποδώσουν. “Είμαστε στο δρόμο της στρατηγικής συνεργασίας αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κι άλλες κατευθύνσεις προς τις οποίες θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε” , τόνισε ο Τσίπρας, αναφερόμενος στον τουρισμό και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ο ισραηλινός ομόλογος του δήλωσε ότι ο ετήσιος αριθμός των ισραηλινών που κάνουν τουρισμό στην Ελλάδα αυξήθηκε από 50.000 εδώ και κάποια χρόνια σε 350.000. 


Τέλος ο Nετανιάχου είπε ότι “αυξάνουμε τη συνεργασία μας στην ενέργεια αλλά και στην επιστήμη την τεχνολογία την κουλτούρα και την εκπαίδευση,τις ανταλλαγές νέων,στο διάλογο στην πολιτική και στη διπλωματία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας για την διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας στις θαλάσσιες μεταφορές και στον τουρισμό.” 

πηγή: dimpenews.com...


ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top