Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε στις 30 Οκτωβρίου στη Μόσχα, μεταξύ του πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Ρώσου ομολόγου του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η Σερβία θα αγοράσει ρωσικά όπλα αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων, όπως σημειώνει ο σερβικός Τύπος.


Ωστόσο, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, γράφει αλβανικό δημοσίευμα του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρουν ότι ισχυρά συστήματα ρωσικών πυραύλων τύπου ‘Buk’ και ‘S-4000 Triumf’ αναμένονται να εγκατασταθούν στη Νότια Σερβία, κοντά στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, όχι μακριά από την περιοχήFerizaj του Κοσσυφοπεδίου, όπου βρίσκεται η μεγάλη αμερικανική βάση «Bondsteel».


Η συμφωνία που υπεγράφη από τον Βούτσιτς στη Μόσχα, θεωρείται ως μια «πολιτική προσγείωσης σε δύο καρέκλες», γιατί από τη μια πλευρά ορκίζεται ότι υπάρχουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και είναι έτοιμος να υπογράψει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, από την άλλη πλευρά φέρνει την απειλή των ρωσικών όπλων στα Βαλκάνια και τη δημιουργία εντάσεων στην περιοχή, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Ίβο Βίσκοβιτς, πρώην διπλωμάτης, θεωρεί ότι η πρόσφατη συμφωνία της Σερβίας με τη Μόσχα είναι «παιχνίδι με τη φωτιά», που θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους γείτονές της, και ότι υπονομεύεται η πολιτική της συμφιλίωσης που ξεκίνησε μεταξύ των βαλκάνιων γειτόνων.


Οι αξιωματούχοι της βορειοατλαντικής συμμαχίας αναμένεται να αντιδράσουν με το σχεδιασμό της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στη Σερβία, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
--
The Hellenic Information Team© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Διεθνείς ειδήσεις-Διεθνή Νέα- Τι συμβαίνει στον Κόσμο
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top