Σύμφωνα με την ψυχολογία τo άγχος και η κατάθλιψη είναι συνηθισμένες σε μας καταστάσεις, αλλά συγκαταλέγονται επίσης και μεταξύ των πιο σοβαρών ασθενειών στον κόσμο. Υπάρχουν φορές που αισθανόμαστε ανήσυχοι και κακόκεφοι και έχουμε αρνητική ψυχολογία. Ε, και λοιπόν; Όλοι περνούμε δύσκολες καταστάσεις την ψυχολογία μας από καιρό σε καιρό, έτσι δεν είναι; Το άγχος και η κατάθλιψη για την ψυχολογία μας είναι πια καθημερινό μέρος της ζωής μας. Ποιος δεν έχει μελετήσει για εξετάσεις χωρίς να έχει άγχος για το διαγώνισμα, και στη συνέχεια σημείωσε υψηλή βαθμολογία σε αυτό; Σύμφωνα με την ψυχολογία το αγχος μπορεί να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Η κατάθλιψη, από την άλλη πλευρά όπως μας δείχνει η ψυχολογία μπορεί να μας επιβραδύνει, δίνοντάς μας χρόνο να αναλογιστούμε και να ξαναθυμηθούμε τον εαυτό μας, ακόμα και μέσα από πολύ δυσάρεστα συναισθήματα. Με άλλα λόγια, το άγχος και η κατάθλιψη εκφράζουν διαθέσεις που είναι γνωστές σε όλους, αλλά μόνο όταν μας εμποδίζουν στην καθημερινότητά μας αντιλαμβανόμαστε πως κάτι δεν πάει καλά.

Μπορεί το άγχος και η κατάθλιψη να φαίνεται πως έρχονται από το πουθενά, όταν όμως διαρκούν για εβδομάδες χωρίς καμιά ανακούφιση και εμποδίζουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Τότε είναι που δεν μιλάμε πλέον για μια συνήθη άσχημη διάθεση. Μιλάμε για ασθένεια. To άγχος και η κατάθλιψη είναι από τις πιο κοινές ψυχικές ασθένειες στον κόσμο σήμερα.


Διαταραχές άγχους


Οι άνθρωποι με διαταραχές άγχους μπορεί να έχουν πολλά σωματικά συμπτώματα όπως τρόμο, ιδρώτα, μυαλγίες, ναυτία, κόπωση, αίσθημα παλμών, ξηρό στόμα, κρύα και ιδρωμένα χέρια. Συναισθηματικά, παρουσιάζουν φοβίες και εκνευρισμό. Έχουν την αίσθηση της επικείμενης μοίρας και έχουν ένα συνειδητό αίσθημα ότι παρακολουθούνται και κατακρίνονται. Έτσι τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι με αγχώδη διαταραχή συχνά μένουν ακινητοποιημένοι. Το άγχος τους κρατά δέσμιους στο σπίτι, μακριά από τους ανθρώπους, δεν είναι σε θέση να κάνουν υγιείς σχέσεις από φόβο και μόνο. Οι άνθρωποι που βιώνουν έντονα συμπτώματα άγχους σε σημείο να μην μπορούν να δρουν ελεύθερα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια κοινή διαταραχή και είναι ιάσιμη.


Τα συμπτώματα άγχους που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε περιλαμβάνουν:

o Αίσθημα παλμών 


o Αυξημένη εφίδρωση 


o Τρέμουλο


o Δύσπνοια 


o Πόνος στο στήθος 


o Ναυτία ή δυσφορία στο στομάχι 


o Αίσθημα ζάλης 


o Καμιά αίσθηση της πραγματικότητας


o Αίσθημα ότι αποσπάται από τον εαυτό του 


o Φόβος της απώλειας του ελέγχου ή τρέλα 


o Ο φόβος του θανάτου

Η Κατάθλιψη


Κατάθλιψη είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει το σώμα, τη διάθεση, και τις σκέψεις. Επηρεάζει τον τρόπο που ένα άτομο τρώει και κοιμάται, την ιδέα του εαυτού, και ο τρόπος που βλέπει κανείς τα πράγματα. Μια καταθλιπτική διαταραχή δεν είναι το ίδιο με μια απλή κακή διάθεση. Δεν είναι μια ένδειξη προσωπικής αδυναμίας ή κάτι που απλά θέλει να μας κρατήσει μακριά από τον πολύ κόσμο. Ένα άτομο με καταθλιπτική διαταραχή συνήθως δεν μπορεί το ίδιο να συνεργαστεί με τους άλλους. Δεν μπορεί εύκολα να βρει θεραπεία και τα συμπτώματα, ήπια ή μη, μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες ή και χρόνια.

Η θεραπεία 


Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα συνήθως με ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να είναι πιο χρήσιμη τελικά από τα χάπια γιατί δρα στη ρίζα του προβλήματος, ενώ τα χάπια απλά απαλύνουν τον πόνο.


Τα συμπτώματα περιπτώσεων κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν:

o Συνεχή θλίψη, άγχος ή κακή διάθεση 


o Αισθήματα απελπισίας, απαισιοδοξίας 


o Απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι ή δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε


o Συναισθήματα ενοχής, αναξιοσύνης, ανικανότητας 


o Μειωμένη ενέργεια και συνεχή κούραση 


o Δυσκολία στη συγκέντρωση και στη λήψη αποφάσεων


o Δυσκολία στο να θυμάται πράγματα


o Απώλεια όρεξης και / ή μεταβολές βάρους 


o Πρόβλημα στον ύπνο, με το να κοιμάται πολύ ή ελάχιστα καθώς και στη αφύπνιση νωρίς το πρωί 


o Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας ή απόπειρες αυτοκτονίας 


o Ανησυχία και ευερεθιστότητα 


o Επαναλαμβανόμενα σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, πεπτικές διαταραχές, καθώς και ο χρόνιος πόνος που δεν ανταποκρίνεται στη συνήθη θεραπεία.

Άγχος και η κατάθλιψη είναι δύο διαφορετικές συνθήκες, αλλά είναι το ίδιο με την έννοια της έντασης του πόσο σοβαρές αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι. Είναι ένα από τις πιο κοινές αλλά και τις πιο θεραπεύσιμες ψυχικές ασθένειες στον κόσμο. Αρκεί να παραδεχτεί κανείς ότι έχει πρόβλημα, να αποκλείσει τις γενικές ιατρικές σωματικές παθήσεις με τις κατάλληλες εξετάσεις και να κάνει το πρώτο βήμα για την ψυχοθεραπεία ώστε να ανακαλύψει την πραγματική ρίζα του προβλήματος. Βρείτε τον κατάλληλο ειδικό ψυχολόγο όπου σας ταιριάζει και νιώθετε άνετα, εμπιστευτεί τον και να είστε σίγουροι πως θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα προς την ελευθερία από αυτά τα δεσμά που λέγονται υπερβολικό άγχος και κατάθλιψη. 


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top