EUROGROUP


Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

Κατά την συνεδρίαση του Euro Working Group, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο και το οποίο συνδέεται με την δόση ύψους 1 δισ. ευρώ. Τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τα εργασιακά. Εκτός λίστας είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μ. Αντρέεβα, το Euro Working Group, υπάρχει συμφωνία σε γενικές γραμμές για τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται και ότι μένει να διευκρινιστούν λεπτομέρειες. Επισήμανε, επιπλέον, ότι η Κομισιόν αναμένει εφαρμογή τους έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη λεγόμενη πρώτη αξιολόγηση, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινιστεί τι χωρίζει τις ελληνικές αρχές και την τρόικα «καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη».

Ερωτηθείσα σχετικά με την ανάγκη επίτευξης εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης για τη συμφωνία επί του ασφαλιστικού, η Μ. Αντρέεβα επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό είναι «κλειδί» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές και συγκεκριμένες και η Κομισιόν παρέχει τεχνική υποστήριξη για την ολοκλήρωσή τους, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες είναι άσχετες με το πρόγραμμα.

Στη δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων, σύμφωνα με την Καθημερινή, περιλαμβάνονται:

1. Η διαμόρφωση του σχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων. Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη σχετική νομοθεσία που θα πρέπει να υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου του προγράμματος από τους δανειστές.
 
2. Μέτρα για τη συλλογή εσόδων και συγκεκριμένα μέσω της αντιμετώπισης:

του λαθρεμπορίου στα καύσιμα
τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ (τύπου καρουζέλ).
 
3. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και άλλης υπουργικής απόφασης για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.
 
4. Η λειτουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει διορισμούς μελών διοικητικού συμβουλίου και προέδρων στις τράπεζες.
 
5. Η έκδοση της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.
 
6. Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Το θέμα του ποιοι θα αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξειδικευτεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου. Αντίθετα, άμεσα θα πρέπει να ψηφιστεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.
 
7. Η υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεων του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης, και για τις αγορές των ποτών και των καυσίμων.
 
8. Η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα επανασυσταθεί η διυπουργική επιτροπή για τα κλειστά επαγγέλματα.
 
9. Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Ειδικά για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων, του μετρό και της διαχείρισης αποβλήτων, θα πρέπει μεταξύ άλλων να συσταθεί μια διυπουργική επιτροπή που θα επιβλέπει την εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την έγκαιρη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων για την προώθηση των έργων.
10. Ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο δασικός νόμος.
 
11. Η λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα σε όρους ανταγωνισμού και προσέλκυσης επενδύσεων, πάντα με κριτήριο τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ θα προχωρήσει και η πλήρης αποδέσμευσή του από τη ΔΕΗ.
 
12. Ο ορισμός μιας ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης (Task Force) που θα εντοπίσει τις επιλογές και θα προετοιμάσει τις προτάσεις για τη λειτουργία, τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δράσεις στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων που προβλέπονται για το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
 
13. Η υιοθέτηση του νόμου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016.
 


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top