Νίκος Νικολόπουλος: “Θα μας βρουν έξω από τα «σπιτοδικεία»”


Οργανώνει την πολιτική του παρουσία λίγο μετά τη διαγραφή του από την ΚΟ των ΑΝΕΛ ο αχαιός βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, προαναγγέλλοντας «μάχες» στα πρωτοδικεία για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας. Στο μεταξύ, είχε συνάντηση με τον επίσης διαγραφέντα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη, για την στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση.

Δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την πτώση της Κυβέρνησης, εκτός κι αν το επιδιώκει η ίδια συνεχίζοντας να ψηφίζει μνημονιακές αποφάσεις, καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι βουλευτές που είναι έτοιμοι να φύγουν.


Ποια είναι η επόμενη μέρα για τον Νίκο Νικολόπουλο, μετά τη διαγραφή του από την ΚΟ των ΑΝΕΛ;

Την Παρασκευή συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, στην οποία παρευρέθηκαν και οι υποψήφιοι βουλευτές από όλη την Ελλάδα, που είχαν πάρει μέρος σε προηγούμενες εκλογές, για να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Αποφασίσαμε λοιπόν να δυναμώσουμε την οργανωτική μας παρουσία σε όλη την περιφέρεια και βάλαμε ένα πρόγραμμα περιοδειών. Οργανώσαμε μια ομάδα με δικηγόρους και μια άλλη με στελέχη του κόμματος και αποφασίσαμε ότι από την ώρα που θα αρχίσει ο πρώτος πλειστηριασμός κύριας κατοικίας, να είμαστε παρόντες και με φυσική παρουσία στα δικαστήρια, για τη νομική προστασία των πολιτών. Επιπλέον και μέσα από τις τηλεοπτικές μου εκπομπές, θα αναδεικνύω το ζήτημα των πλειστηριασμών, ώστε να ασκήσουμε μια πίεση για να αποτρέψουμε, στον βαθμό που μπορούμε, την εξέλιξη του δράματος με την ταχύτητα που θέλουν οι δανειστές, όταν θα στήνουν τα «σπιτοδικεία». Επίσης, το δεύτερο που αποφασίσαμε έχει να κάνει με τις συνεργασίες. Ορίσαμε δουλειά με κινήματα τα οποία είχαν αποχωρήσει από τον Καμμένο διαφωνώντας μαζί του, με τα οποία είχαμε ξαναβρεθεί στο παρελθόν και στις ευρωεκλογές.

Με τον Στάθη Παναγούλη, συναντηθήκατε;

Είδα την Παρασκευή τον Στάθη Παναγούλη και ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να μας προσφέρει στέγη και όλα τα μέσα που χρειαζόμαστε για να ασκούμε την κοινοβουλευτική μας δουλειά.

Αυτό σημαίνει και κάποια περαιτέρω συνεργασία;


Μιλήσαμε αλλά δεν μπήκαμε σε τέτοιες λεπτομέρειες. ¨Όταν, όμως, θα είμαστε στον ίδιο χώρο και από την πρώτη στιγμή μαζί, όταν υπάρχει μια σχέση εκτίμησης και όταν ο Παναγούλης έχει κι αυτός μια παρόμοια διαδρομή από τον χώρο της κεντροαριστεράς μέχρι σήμερα, είναι και αυτός μαθημένος στην ταλαιπωρία. Αυτό το «δρομολόγιο» το έχει κάνει και ο Παναγούλης πολλές φορές και πολύ πιο νωρίς από εμένα και όχι μόνο στους μνημονιακούς χρόνους. Θα θυμάστε ότι και με τον Ανδρέα Παπανδρέου είχε συγκρουσθεί και διαγραφεί. Άρα το ξέρει το μοναχικό και ασυμβίβαστο οδοιπορικό και γι’ αυτό γρήγορα συνεννοηθήκαμε στη συνάντηση που είχαμε το μεσημέρι της Παρασκευής και συμφωνούμε σε πολλά πράγματα.

Το ένα είναι ότι δεν θέλουμε να ρίξουμε την Κυβέρνηση. Αν θέλει να πέσει μόνη της, εμείς τι να κάνουμε; Άρα δεν κάνουμε αγώνα για να πριονίσουμε την καρέκλα του Τσίπρα. Απεναντίας θεωρούμε ότι όσοι του λένε ότι καλά πάει, τον κολακεύουν και τον χειροκροτούν, ψηφίζοντας και πράγματα που του κόβουν οξυγόνο, εκείνοι είναι οι πραγματικοί του αντίπαλοι και όχι εμείς.

Με τον Στάθη Παναγούλη έχουμε την ίδια προσέγγιση του ζητήματος. Θα καταψηφίζουμε από εδώ και πέρα, κάθε τι που είναι έξω από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά και θα στηρίξουμε κάθε τι θετικό και καλό. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε περάσει στο στρατόπεδο των αντιπολιτευόμενων, όσο και αν εκείνοι με την κίνησή τους, δείχνουν μια αντίληψη και μια νοοτροπία.


Έτοιμοι να φύγουν και άλλοι βουλευτές

Αυτή η στάση όμως δεν φοβάστε μήπως σας θέσει στο επίκεντρο κριτικής, ότι προσπαθείτε να ισορροπήσετε σε δύο βάρκες;

Δεν πειράζει. Εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες έχουμε πεισθεί ότι όταν λες την αλήθεια, ο κόσμος το καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά. Γι’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν ευνοούμε π.χ. σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης.

Σε καμία περίπτωση δεν ζητάμε τίποτα, δεν διαπραγματευόμαστε για να μας δώσουν κάτι. Αυτό που θέλουμε είναι να δουλέψουν περισσότερο, να μιλάνε λιγότερο και να είναι λιγότερο επιπόλαιοι. Ας κοιτάξουμε τον φόρο στην ιδιωτική εκπαίδευση και τον φόρο στο κρασί. Αυτό δεν δείχνει ούτε σοβαρότητα, ούτε προετοιμασία.

Σε όλα αυτά λοιπόν, συμφωνούμε με τον Στάθη Παναγούλη, γιατί δεν είναι σήμερα που τα λέμε. Εδώ και οκτώ μήνες υπάρχει μια πολύ μεγάλη ομάδα βουλευτών που συζητά, που μοιράζεται την αγωνία της και τον πόνο της και όταν άλλοι ήταν έτοιμοι να σηκώσουν λευκή σημαία, εμείς παραμέναμε μπροστά και δίναμε την μάχη για την ανατροπή.

Άρα δεν προσπαθούμε να ισορροπήσουμε σε δύο βάρκες, από τη στιγμή που αποκλείουμε τη συνεργασία μας με δυνάμεις που θέλουν να φέρουν μια οικουμενική κυβέρνηση. Δεν μπορούμε όμως να το επιτρέψουμε με τη σιωπή μας και τουτέστιν να αποτρέψουμε αντιδράσεις, εάν η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει να φέρει την άλλη εβδομάδα το κόψιμο των συντάξεων. Δεν θα φταίω εγώ και ο Παναγούλης αν θα φύγουν και άλλοι βουλευτές.


Και στο βάθος οικουμενική κυβέρνηση;

Γιατί βλέπετε ως ενδεχόμενο μια οικουμενική κυβέρνηση;


Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης. Ο καθένας ξέρει πώς λειτούργησαν μέσα στα μνημονιακά χρόνια οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Δεν έιναι ανάγκη να είσαι μάντης. Πολιτική ανάγνωση αν κάνεις, ή να έχεις επαφή με τον κόσμο, μπορείς να καταλάβεις ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις. Τι πάθανε οι άλλες κυβερνήσεις; Γιατί να είναι εξαίρεση του κανόνα αυτή;


Δηλαδή μας λέτε ότι οδηγούμαστε πάλι σε νέες εκλογές ή σε οικουμενική κυβέρνηση;

Εγώ λέω ότι πιέζουμε την Κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, αυτό που λέγαμε προεκλογικά. Ο νόμος της μνημονιακής φθοράς, όμως, λειτούργησε για τις κυβερνητικές πλειοψηφίες από το 2009 και εντεύθεν, γιατί τώρα δεν θα λειτουργήσει και θα γίνει εξαίρεση σε αυτή την Κυβέρνηση; Η προχθεσινή πλειοψηφία στη Βουλή επιβεβαίωσε τον κανόνα. Υπάρχει ο νόμος της μνημονιακής φθοράς. 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top