Προσφυγικό και ΑΟΖ στη συνάντηση Πρ. Παυλόπουλου με τον Ιταλό ομόλογό του
Το προσφυγικό, οι διμερείς σχέσεις και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα στη Ρώμη.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Παυλόπουλος, η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και είχε πλούσια ατζέντα, ωστόσο στάθηκε περισσότερο σε κάποια ζητήματα σημαντικά και για τις δύο χώρες.

Το πρώτο ζήτημα είναι το προσφυγικό, με τον κ. Παυλόπουλο να διευκρινίζει ότι η Ελλάδα πράττει ό,τι επιβάλλει το Διεθνές καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. «Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, καθορίζει και τον τρόπο φύλαξής τους, απαιτεί και ζητεί, την συμπαράσταση των ευρωπαίων εταίρων ιδίως μέσα από τον FRONTEX, και βεβαίως ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το αυτονόητο, να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία. Γιατί αυτή είναι η βασική αιτία του κακού», εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε στον Ιταλό ομόλογό του ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα με την Τουρκία, με την Αθήνα να τείνει χείρα βοηθείας και ειρήνης προκειμένου να υπάρξει συνεργασία υπό όρους Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. «Η Τουρκία βεβαίως και έχει ευρωπαϊκό μέλλον. Αλλά υπό τον όρο ότι θα σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ιδίως το κράτος Δικαίου και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Δίχως αυτό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο επικεντρώθηκε η συζήτηση, αφορά τις διμερείς σχέσεις αναφορικά με τα οικονομικά, με τον κ. Παυλόπουλο να ευχαριστεί τον Ιταλό Πρόεδρο για την όλη στάση της Ιταλίας κατά την ελληνική κρίση, ως προς την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. «Τονίσαμε με τον κύριο Ματαρέλα ότι αυτή η πολιτική λιτότητας δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την Ευρωζώνη. Υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων στον τομέα αυτό, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική, με κύριους άξονες από την μία πλευρά τις επενδύσεις και από την άλλη πλευρά την στήριξη του κοινωνικού κράτους, δεδομένου ότι χωρίς κοινωνικό κράτος και χωρίς κοινωνική συνοχή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει η ίδια τεράστια προβλήματα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών, συμφωνώντας ότι Ιταλία και Ελλάδα εκπροσωπούν τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τον καθορισμό της ΑΟΖ. «Έχει γίνει σοβαρή δουλειά κι από το υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα στον τομέα αυτόν. Τα θέματα αυτά θα τα αναπτύξει το υπουργείο Εξωτερικών και θα αναδείξει το τι πρόκειται να γίνει. Πάντως είμαστε σε καλό δρόμο για το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ, σε ότι αφορά τα τμήματα τα οποία σχετίζονται με την Ελλάδα και την Ιταλία», εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απηύθυνε πρόσκληση στον Ιταλό ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.


Ξανά στο τραπέζι ο ενεργειακός άξονας Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου
Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ έρχεται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία καθώς τους τελευταίους μήνες η περίφημη τριμερής ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ, φαινόταν να μη βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, σημαντικές εξελίξεις με βαρύνουσα σημασία για το μέλλον των κοιτασμάτων της περιοχής συντελούνται και σε επιχειρηματικό επίπεδο, αφού μόλις χθες ανακοινώθηκε η εξαγορά του 35% του κυπριακού κοιτάσματος από την British Gas, μία κίνηση με πολλαπλές επιπτώσεις, αφού πλέον το κυπριακό αέριο αποκτά "πρόβαση" στο εξαγωγικό terminal LNG Idku στην Αίγυπτο. Παράλληλα η συμφωνία αυτή είναι πιθανό να φέρει στην Κύπρο τον αγγλοολλανδικό κολοσσό Shell, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της British Gas.

Μία μέρα πριν τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο Τελ Αβίβ θα βρεθεί ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι, με την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να συνδέεται περισσότερο τις προσπάθειες να περιοριστεί η ένταση στην Παλαιστίνη.

Στο Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ριβλίν, τον υπουργό ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτζογκ. Επίσης θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και θα συνομιλήσει με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’.

Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει θέματα άμυνας, ενέργειας και τεχνολογίας, με την ισραηλινή πλευρά να φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία στους τομής της αμυντικής βιομηχανίας, της ναυπηγικής βιομηχανίας (πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου), του τουρισμού, της τεχνολογίας, κλπ.

Κυρίαρχο θέμα αυτή τη στιγμή, πάντως στην εσωτερική ατζέντα του Ισραήλ παραμένει το θέμα της ενέργειας και ειδικότερα οι επιλογές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στα τεράστια κοιτάσματα εντός της ισραηλινής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα οι επιλογές που υπάρχουν για την εξαγωγή του φυσικού αερίου είναι η χερσαία όδευση με αγωγό μέσω Τουρκίας, ο υποθαλάσσιος αγωγός προς Κύπρο και Ελλάδα και η λύση του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο με την είσοδο της British Gas στο κονσόρτιουμ εκμετάλλευσης της Αφροδίτης, η λύση του LNG φαίνεται να κερδίζει σαφές προβάδισμα σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές, για τον πρόσθετο λόγο ότι το υγροποιημένο αέριο έχει μεγαλύτερη ευελιξία και χαμηλότερο κόστος.

Στο κάδρο αυτό, οι επαφές του πρωθυπουργού στο Ισραήλ έχουν καθοριστική σημασία. Και αυτό, γιατί ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συζητήσει, μεταξύ άλλων και την προοπτική δημιουργίας πύλης εισόδου για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στη χώρα μας, μέσω τερματικού επί ελληνικού εδάφους το οποίο θα μεταφέρεται στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω των αγωγών που υπάρχουν ή σχεδιάζονται. Η λύση αυτή, που φαίνεται να προκρίνει και η Κύπρος, αποτελούσε το βασικό σχεδιασμό πάνω στον οποίο στηρίχθηκε εξαρχής η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας Ισραήλ Κύπρου.

Σημειώνεται τέλος ότι την Πέμπτη, ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Π. Σκουρλέτης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από τους αγωγούς και ιδιαίτερα για τον αγωγό TAP τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Το συμβούλιο υπουργών της Πέμπτης και οι επαφές που θα γίνουν με την Επιτροπή, ήταν άλλωστε ο λόγος που ο κ. Σκουρλέτης δε συνοδεύει και εκείνος τον κ. Τσίπρα στο Ισραήλ.Πηγή


http://diulistirio.blogspot.gr/
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top