Όπως μετέδωσαν τα ξένα πρακτορεία πριν από λίγο έληξε η ομηρία των πελατών του ξενοδοχείου στο Μάλι μετά από επιχείρηση του στρατού.

Οι νεκροί ανέρχονται σε 27 ανάμεσα στους οποίους είναι και οι δράστες.

Με τηλεφώνημα σε ΜΜΕ την ευθύνη ανέλαβε παρακλάδι της Αλ Κάιντα το οποίο συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές.

Στις 7 το πρωί τρομοκράτες με κάλυψη αυτοκινήτου του διπλωματικού σώματος εισχώρησαν στο ξενοδοχείο και έπιασαν ομήρους 170 άτομα (30 προσωπικό, 150 πελάτες). Όπως αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας και όμηρος οι δράστες ανέβαιναν όροφο σε όροφο πέταγαν χειροβομβίδες και συγκέντρωναν τον κόσμο από τα δωμάτιά τους. Ο ίδιος όμηρος είπε οι δράστες κατά την διάρκεια της ομηρίας απελευθέρωσαν 20 άτομα τα οποία απέδειξαν ότι γνώριζαν το Κοράνι.

Μέχρι στιγμής οι 3 από τις 10 τζιχαντιστές είναι νεκροί. Αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι υπάρχουν 27 νεκροί – 12 στον 1ο όροφο και 15 στο 2ο .

Ένας εκ των ομήρων είπε στο Ρόιτερ ότι άκουσε τους δράστες να μιλάνε Αγγλικά.

Στις 17:00 ανακοινώθηκε από τον Guardian ότι οι εθνικότητες των 58 από τους 80 ομήρους που απελευθερώθηκαν είναι:

20 Ινδιάνοι
12 Γάλλοι
7 Αλγερινοί
6 Αμερικάνοι
6 Τούρκοι
4 Κινέζοι
2 Γερμανοί
2 από Γουϊνέα
Σύμφωνα με την Daily Mail στο ξενοδοχείο την ώρα της επίθεσης, βρίσκονταν:

30 άτομα προσωπικό του ξενοδοχείου

20 Ινδιάνοι
10 Κινέζοι
7 Αλγερινοί εκ των οποίων οι 6 διπλωμάτες
6 Τούρκοι προσωπικό της αεροπορικής Turkish airline
2 Μαροκινοί
2 Ρώσοι, προσωπικό τηςαεροπορικής Ulyanovsk airline
Ο τραγουδιστής από την Γουινέα Sekouba Bambino

Αγνωστος αριθμός Γάλλων, συμπεριλαμβανομένων και 12 μελών πληρώματος της αεροπορικής Air France

Ευρωπαίοι πολίτες εκτιμάται επίσης ότι βρίσκονταν στο ξενοδοχείο

Νωρίτερα, ο Φρανσουά Ολάντ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση και την αληλλεγγύη μας στο Μάλι και να ζητήσω απ'όλους τους Γάλλους υπήκοους στην περιοχή να είναι προσεκτικοί»

Η αλυσίδα ξενοδοχείων Rezidor, η οποία κατέχει το ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα Μπαμάκο του Μαλί της Αφρικής, ενημερώθηκε για την επίθεση και εξέδωσε, νωρίτερα, ανακοίνωση: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, 2 άτομα κρατούν ομήρους 140 πελάτες και 30 εργαζομένους». Ωστόσο, με βάση νεότερες πληροφορίες, έχουν απελευθερωθεί περίπου 80 άτομα από το ξενοδοχείο.Το γαλλικό σάιτ Rtl αναφέρει ότι δυνάμεις του γαλλικού στρατού έσπευσαν στο σημείο. Σύμφωνα με το αφρικανικό σάιτ Jeune Afrique, βαριά οπλισμένα άτομα μπήκαν στο ξενοδοχείο φθάνοντας με ένα όχημα που είχε διπλωματικές πινακίδες. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου δήλωσε στο ίδιο σάιτ ότι η πληρότητα είναι στο 90% και ότι στην πλειοψηφία τους οι πελάτες είναι ξένοι. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του Μάλι, υπάρχουν ήδη πολλοί νεκροί.Μάλιστα, ήδη κυκλοφόρησαν και οι πρώτες εικόνες από το λόμπι του ξενοδοχείου με τις δυνάμεις.

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top