Η συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η ομιλία του στη Βουλή βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας για τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.
Ο εναγκαλισμός με τον οποίο τον υποδέχθηκε ο κ. Τσίπρας χθες το απόγευμα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έδωσε το στίγμα του θερμού κλίματος που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία. Οι καλές σχέσεις των δύο χωρών αποτυπώθηκαν και στη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Όλα όσα συνέβησαν στην πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Ολάντ

Με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα μας. Ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς ο Φρανσουά Ολάντ έθεσε με το «καλημέρα» το θέμα του χρέους ενώ κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Τι είπαν Παυλόπουλος και Ολάντ στο επίσημο δείπνο

 


Τσίπρας και Ολάντ είχαν την ευκαιρία να έχουν μία πρώτη συζήτηση για περίπου μισή ώρα μετά την άφιξη του Γάλλου προέδρου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς επιβιβάστηκαν στο ίδιο αυτοκίνητο.

Ο Φρανσουά Ολάντ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια τον υποδέχθηκε μετά από μία εντυπωσιακή τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συζήτηση που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε αρχικά στα γαλλικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων, που αφορούν τη χώρα μας.

Κυριότερο αυτό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν αλλαγές, πάντα με σεβασμό στις διατάξεις του ESM. Η Ελλάδα από την πλευρά της θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, τονίζοντας τη συμβολή της χώρας και του ελληνικού λαού στην υποδοχή των προσφύγων.

Σημείωσε ότι «πρέπει το προσφυγικό να λυθεί με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. Πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε τον άνθρωπο».


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εξάλλου στο Κυπριακό και σημείωσε ότι θα πρέπει να επιλυθεί κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ενιαία αυτονομία και κυριαρχία και την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ολάντ επισήμανε ότι στήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου και έθεσε το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει» και ζήτησε να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της η Ελλάδα.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και εξήρε τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ. «Ο ρόλος σας ήταν σημαντικός» είπε και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. Άλλωστε τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι «ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση».

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της ΕΕ, που πρέπει να στηρίξουμε για να βρει τον προσανατολισμό της και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης.

Το σημερινό πρόγραμμα του Ολάντ:

- 08.30:
Αναχώρηση του κ. Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για την πρεσβεία της Γαλλίας.

- 08.30 - 09.30: Συνάντηση του Γάλλου προέδρου με επιχειρηματίες.
- 09.40: Αναχώρηση κ. Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μέγαρο Μαξίμου.
- 09.45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Ολάντ με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες, υπογραφή Κοινής Δήλωσης και κοινή συνέντευξη Τύπου
- 11.55: Αναχώρηση του Γάλλου Προέδρου, του Έλληνα πρωθυπουργού και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Κοινοβούλιο.
- 12.15 - 12.45: Ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στο Κοινοβούλιο.
- 12.55: Αναχώρηση των κ.κ. Ολάντ, Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μουσείο της Ακρόπολης.
- 13.30 - 14.50: Περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και γεύμα προς τιμήν του Γάλλου προέδρου που παραθέτει ο κ. Τσίπρας.
- 14.55: Αναχώρηση του κ. Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
- 15.00: Τελετή ανακήρυξης του Φρανσουά Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- 16.00: Αναχώρηση του Γάλλου προέδρου για τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα).
- 16.10 - 17.30: Συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας.
- 17.30 - 18.30: Επίσκεψη του κ. Ολάντ στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Κοράλλια» (Κηφισίας 44, Μαρούσι).
- 18.30: Αναχώρηση του Γάλλου προέδρου και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»
- 18.50: Άφιξη. Προπομπή από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
- 19.00: Αναχώρηση του Γάλλου προέδρου και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Παρίσι. 

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top