ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Πως οι τράπεζες ρίχνουν «δίχτυα» στους ξένους επενδυτές


«Φουλάρουν τις μηχανές» οι Ελληνες τραπεζίτες που εξορμούν σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη με στόχο την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που θα διενεργηθούν τους δύο προσεχείς μήνες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Aυτό που θα προωθήσουν οι ελληνικές τράπεζες είναι κυρίως το δέλεαρ των χαμηλών τιμών στις οποίες θα προσφερθουν οι καινούριες μετοχές στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, τα κομμάτια του παζλ σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση δεν έχουν συμπληρωθεί, αφού πολλά μένουν να γίνουν γνωστά ακόμη και στις ελληνικές τράπεζες. Το δε αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετο με όσα ακολουθήσουν στη συνέχεια για τα πιστωτικά ιδρύματα, αφού οι ξένοι επενδυτές δεν πρόκειται να κινηθούν σε περίπτωση που δεν διαγνώσουν ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον για τη χώρα. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν είναι καθόλου απίθανο η ΕΚΤ να υιοθετήσει ηπιότερες απόψεις σε ό,τι αφορά την ύφεση φέτος και επομένως τα tests να διαγνώσουν χαμηλότερες ανάγκες κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες.
Εφόσον, λοιπόν, η ΕΚΤ δώσει τη δυνατότητα για άμεση ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, το σχέδιο θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών για την κάλυψη των κεφαλαίων του βασικού σεναρίου των stress tests αλλά και για την κάλυψη της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και Cocos σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν με βάση το ακραίο σενάριο και τα οποία θα αφορούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τα αποτελέσματα των stress tests αναμένεται να καταστούν γνωστά λίγο πριν από το τέλος Οκτωβρίου και οι διαδικασίες των αυξήσεων θα τρέξουν πριν από το τέλος του έτους. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη αποφασι
Τα αποτελέσματα των stress tests αναμένεται να καταστούν γνωστά λίγο πριν από το τέλος Οκτωβρίου και οι διαδικασίες των αυξήσεων θα τρέξουν πριν από το τέλος του έτους. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί όλες οι λεπτομέρειες του παραπάνω σχεδίου τουλάχιστον από την ΕΚΤ.
«Κλειδί» για το αν θα μπουν ή όχι νέοι ξένοι επενδυτές στην επένδυση είναι κατά πόσον στο τέλος της διαδικασίας τα Cocos θα μετατραπούν σε κεφαλαιακές αξίες ή όχι. Οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (Cocos) μετατρέπονται σε μετοχές εφόσον συγκεκριμένοι κεφαλαιακοί δείκτες υποχωρήσουν χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα ελάχιστα όρια ή εφόσον το αποφασίσει η εποπτική αρχή. Στην περίπτωση που μετατραπούν, οι ιδιώτες θα χάσουν κομμάτι της επένδυσης, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα αποκομμίσουν σημαντικά κέρδη.
Τα αποτελέσματα των stress tests αναμένεται να καταστούν γνωστά λίγο πριν από το τέλος Οκτωβρίου και οι διαδικασίες των αυξήσεων θα τρέξουν πριν ασφαλώς το τέλος του έτους.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν ακόμη αποφασιστεί όλες οι λεπτομέρειες του παραπάνω σχεδίου τουλάχιστον από την ΕΚΤ. Πριν ωστόσο αποφασιστούν, θα πρέπει να καταστεί σαφές το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, που τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο θα καθορίσει και το book value των νέων μετοχών που θα εκδοθούν.
Το roadshow στη Νέα Υόρκη, το οποίο ξεκινά σήμερα Τετάρτη και που οργανώνεται από την Deutsche Bank, αλλά και εκείνο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο έχουν καταγράψει το ενδιαφέρον πολλών ξένων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι θέλουν να ακούσουν από τις τράπεζες τα σενάρια για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές εκτιμούν πως υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν αξιόλογες αποδόσεις. Οι αποδόσεις αυτές είναι που κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου πυροδότησαν το έντονο επενδυτικό επενδιαφέρον με αύξηση των τιμών των μετοχών του κλάδου και ενίσχυση των συναλλαγών.

Η ΕΚΤ

Εφόσον η ΕΚΤ δώσει τη δυνατότητα για άμεση ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, το σχέδιο θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών για την κάλυψη των κεφαλαίων του βασικού σεναρίου των stress tests αλλά και για την κάλυψη της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και Cocos σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν με βάση το ακραίο σενάριο και τα οποία θα αφορούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα Cocos

«Κλειδί» για το αν θα μπουν ή όχι νέοι ξένοι επενδυτές στην επένδυση είναι κατά πόσον στο τέλος της διαδικασίας τα Cocos θα μετατραπούν σε κεφαλαιακές αξίες ή όχι.


πηγή: http://www.imerisia.gr ... 9/9/2015

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top