Παγκόσμιος θρήνος για εκατοντάδες θύματα που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη Μέκκα, λόγω συνωστισμού κατά τη διάρκεια προσκυνήματος. 
Η ασύλληπτου μεγέθους τραγωδία εκτυλίχθηκε στην τοποθεσία Μίνα, 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μέκκας. Στο σημείο αυτό υπάρχουν ιερές στήλες, στις οποίες οι πιστοί πετούν πέτρες, καθώς αυτές συμβολίζουν το διάβολο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας οι νεκροί έχουν φτάσει τους 717, ενώ οι τραυματίες είναι 863.

Όσο περνούν οι ώρες, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των νεκρών προσκυνητών που ποδοπατήθηκαν.

Δύο μόλις εβδομάδες μετά τον τεράστιο γερανό που έπεσε πάνω στο Μεγάλο Τέμενος στην Μέκκα και στοίχισε τη ζωή σε 111 ανθρώπους τραυματίζοντας 394, το ποδοπάτημα στο ετήσιο προσκύνημα του χατζ φαίνεται να είναι το δεύτερο πιο αιματηρό ατύχημα μετά το ποδοπάτημα του 1990· τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 1.426 άνθρωποι.

4.000 εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και τουλάχιστον 220 ασθενοφόρα έχουν μπει στον αγώνα για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή. Δημοσιογράφοι των «New York Times» γράφουν ότι η εκατόμβη νεκρών επαναφέρει τους φόβους για την αδυναμία του βασιλείου να παρέχει ασφάλεια και κατάλληλες υποδομές για ένα γεγονός που θεωρείται το μεγαλύτερο προσκύνημα στον κόσμο. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων που κάνουν το ταξίδι στη Μέκκα δεν είναι από τη Σαουδική Αραβία που σημαίνει ότι μπορούν να ασκήσουν ελάχιστη πίεση για την καλυτέρευση των συνθηκών.

«Επιπλέον, οι υπεύθυνοι αποποιούνται των ευθυνών τους επικαλούμενοι ότι όποιος πεθάνει κατά τη διάρκεια του χατζ πηγαίνει στον παράδεισο», σημειώνει ο καθηγητής Ανθρωπολογίας στο London School of Economics Μαντάουι αλ-Ρασίντ.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι όσο η μεσαία τάξη στον μουσουλμανικό κόσμο αυξάνεται, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που κάνουν το (υποχρεωτικό έστω και για μια φορά) προσκύνημα στη Μέκκα.

Τι έφταιξε άραγε για αυτή την ανείπωτη τραγωδία;

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας διέταξε να επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, όπως μεταδίδει το CNN. Ο Σαλμάν επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί το επίπεδο της οργάνωσης και διαχείρισης της κίνησης των προσκυνητών.


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top