Οι ρίζες των δέντρων «βλέπουν» τα εμπόδια στο έδαφος σε τέτοιο βαθμό που αλλάζουν κατεύθυνση προτού καν τα αγγίξουν
Τα φυτά δεν έχουν εγκέφαλο ή νευρώνες. Μπορούν, ωστόσο, να έχουν νοημοσύνη; Ηχεί «κουφό», αλλά είναι πολλοί οι επιστήμονες διεθνώς που πλέον απαντούν θετικά στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Οι ρίζες των δέντρων «βλέπουν» τα εμπόδια στο έδαφος σε τέτοιο βαθμό που αλλάζουν κατεύθυνση προτού καν τα αγγίξουν


Τα φυτά μπορούν να «πιάνουν» ήχους και οσμές. Μπορούν να «αισθάνονται», να «θυμούνται», να αντιδρούν σε ερεθίσματα («σε 15 με 20 περιβαλλοντικές μεταβλητές»), αλλά και να «μαθαίνουν» από τις αντιδράσεις τους.

«Νιώθουν» τη βαρύτητα, εντοπίζουν την υγρασία, «αισθάνονται» τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και «βλέπουν» τα εμπόδια στο έδαφος, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε οι ρίζες τους να αλλάζουν κατεύθυνση πριν τα αγγίξουν. Κοινώς, κάνουν όλα όσα κάνουμε εμείς οι άνθρωποι με τις πέντε αισθήσεις μας... και ακόμη περισσότερα. Και όλα αυτά χωρίς εγκέφαλο, μάτια, μύτη ή αυτιά.

«Αυτό είναι που μας φαίνεται απίστευτο, καθώς εμείς οι άνθρωποι υποθέτουμε αυτομάτως ότι χρειάζεσαι εγκέφαλο για να επεξεργάζεσαι πληροφορίες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μάικλ Πόλαν, πολυβραβευμένος Αμερικανός συγγραφέας με πολλά best-sellers στο ενεργητικό του, που αρθρογραφεί κατά καιρούς και σε περιοδικά όπως το έγκυρο «The New Yorker».

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top