Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη για αλλαγές στον απαράδεκτο νόμο περί ευθύνης υπουργών (νόμος υπ’ αριθμών 3126 ) που οδηγεί στην ατιμωρησία, ο οποίος φέρει την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου και σημαίνει πρακτικά : Πως αν εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος κινηθούν στα όρια του νόμου ή τα ξεπεράσουν, τότε η δικαστική εξουσία δεν μπορεί να τους αγγίξει, τουλάχιστον με τη διαδικασία που ακολουθείται για τους απλούς πολίτες.

Με αφορμή αυτόν τον απαράδεκτο νόμο όπου θεσμοθετήθηκε το ακαταδίωκτο και η πρακτική ατιμωρησία υπουργών, ο Νίκος Μαυραγάνης ως Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Δημόσιας Διοίκησης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έλαβε νομοθετική πρωτοβουλία την οποία αποδέχθηκε και συνυπέγραψε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες  εισηγηθήκαν  να θεσμοθετηθεί «μία ειδική, σύντομη, ασφαλής και δίκαιη διαδικασία διεκδίκησης και αναγκαστικής είσπραξης αστικών αποζημιώσεων από μέλη κυβέρνησης και υφυπουργούς όταν η ζημία του Δημοσίου προήλθε από δόλο». Οι προτεινόμενες διατάξεις αφορούν όσους υπουργούς ή υφυπουργούς διέπραξαν αδικοπραξία, που προκάλεσε στο δημόσιο ζημία άνω των 100.000 ευρώ και σε βάθος 20ετίας.
Η πρόταση νόμου στα βασικά της σημεία προβλέπει:
ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ: Οι διατάξεις του προτεινόμενου νόμου εφαρμόζονται σε όσους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως μέλη της κυβέρνησης, ή υφυπουργοί, διέπραξαν αδικοπραξίες με δόλο οποιουδήποτε βαθμού κατά του ελληνικού δημοσίου, των ν.π.δ.δ και των ν.π.ι.δ, που το δημόσιο ελέγχει, εποπτεύει, ή ορίζει τη διοίκηση και εξ αυτών προκλήθηκε ζημία ανώτερη των 100.000 ευρώ.
ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ: Η απαίτηση έναντι μελών της κυβέρνησης, ή υφυπουργών από την ειδική αυτή αδικοπραξία παραγράφεται μετά πάροδο είκοσι ετών από την πράξη.
ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ: Ο ειδικής ευθύνης ενεχόμενος σε αποκατάσταση ζημίας έχει την υποχρέωση, κατά τις διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, να αποδώσει κάθε τι που περιήλθε σε αυτόν, ακόμη και αν η απαίτηση από αδικοπραξία έχει παραγραφεί.
Η σημερινή κυβέρνηση "οφείλει να ασκήσει αγωγές και να διεκδικήσει την αποζημίωση από κάθε υπεύθυνο για τη ζημιά που υπέστη το δημόσιο συμφέρον. Αυτό δεν εμποδίζεται από κανέναν νόμο" τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των  Ανεξαρτήτων Έλληνων.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top