Συναγερμό για τις διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης σημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), λέγοντας ότι έως και 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να φθάνουν στην πΓΔΜ καθημερινά τους προσεχείς μήνες -στην πλειονότητά τους Σύροι.
Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί εκ νέου στη «δίκαιη κατανομή» των αιτούντων άσυλο μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι εάν η Ένωση λάβει τα σωστά μέτρα η κρίση μπορεί να καταστεί διαχειρίσιμη.

Ακολουθώντας τη διαδρομή που ελπίζουν ότι θα τους οδηγήσει στην ασφάλεια της δυτικής και βόρειας Ευρώπης, περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες πέρασαν μετά την ΠΓΔΜ από τη Σερβία στην Ουγγαρία τη Δευτέρα, αριθμός ρεκόρ σε μία μόνο ημέρα για φέτος.
Η Ουγγαρία είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η γειτνίασή της με τη Σερβία και την Ουκρανία, που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, την καθιστούν προτιμώμενη διαδρομή για τους πρόσφυγες. Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερες από 100.000 αφίξεις μεταναστών μέχρι τώρα φέτος σε σύγκριση με 43.000 ολόκληρο το 2014.
Η Αρμοστεία προειδοποιεί για κρίση δίχως τέλος επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη βία τόσο στο Ιράκ, όσο και στη Συρία, και τις «επιδεινούμενες συνθήκες» για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.
«Δεν βλέπουμε κάποιο τέλος στη ροή ανθρώπων τους επόμενους μήνες» δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ μεταφέροντας τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ για τη διέλευση 3.000 ανθρώπων καθημερινά από τα σύνορα της ΠΓΔΜ τους επόμενους μήνες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει την «δίκαιη κατανομή» των αιτούντων άσυλο, δήλωσε η Φλέμινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη προσθέτοντας ότι η Αρμοστεία «ειλικρινά πιστεύει ότι εάν ληφθούν τα σωστά μέτρα, αυτό [η προσφυγική κρίση] είναι κάτι που η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει».
hellasforce.com
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top