Η Λαγκάρντ το λέει ανοικτά: Το ελληνικό χρέος χρειάζεται αναδιάρθρωση  Σύσκεψη και υπό τον Ομπάμα για την Ελλάδα
 

Το χρέος της Ελλάδας χρήζει μίας νέας αναδιάρθρωσης ώστε να καταστεί βιώσιμο, υποστήριξε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής του Ταμείου, το πρόγραμμα της Ελλάδας εδραζόταν σε δύο πυλώνες, στη δημοσιονομική εξυγίανση και στη βιωσιμότητα του χρέους. «Αυτές οι δύο θέσεις δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα» τόνισε, διαμηνύοντας ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Στη σύντομη αναφορά της στο ελληνικό ζήτημα -για το οποίο δεν δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήεις - η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βιώνει αυτή τη στιγμή μία οξεία κρίση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

«Περιμένουμε εξελίξεις εντός των επόμενων ημερών ή ωρών, σχετικά με την Ελλάδα» κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για το χρέος

Νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον σημείωσε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και προέτρεψε για ακόμη μια φορά Ελλάδα κι Ευρώπη να έρθουν σε συμφωνία. Προειδοποίησε επίσης ότι «μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα συνιστούσε γεωπολιτικό λάθος».

Πιο συγκεκριμένα ο Λιου προειδοποίησε τι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες που έχει εκφράσει το ΔΝΤ. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ορθά επικεντρώνεται στο ελληνικό χρέος» πρόσθεσε σημειώνοντας την βαθιά απροθυμία μεταξύ ορισμένων χωρών να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα.

«Αυτό που θα δούμε τις επόμενες μέρες είναι ότι τα μέρη θα έρθουν μαζί για να χτίσουν αρκετή εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, έτσι ώστε η Ευρώπη να αναδιαρθρώσει το χρέος κατά τρόπο που να είναι πιο βιώσιμο» σημείωσε ωθώντας ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύσκεψη υπό τον Ομπάμα με την Ελλάδα στο τραπέζι

Έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό του επιτελείο θα έχει απόψε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Στη σύσκεψη όπου θα συμμετάσχουν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε την Τρίτη τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγγελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αλλά και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


Πηγή: http://www.thebest.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top