ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ

Έντονος προβληματισμός αναπτύσσεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ρήγμα στην Κ.Ο. κατά την ψηφοφορία για την έγκριση των πρώτων προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας, παρ' όλη την έκκληση του Αλ. Τσίπρα να στηριχτεί από την Κ.Ο. Παράλληλα με σειρά τοποθετήσεων - επεξηγήσεων από βουλευτές που τοποθετήθηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αναπτύσσονται έντονες διεργασίες συνολικά στο εσωτερικό του κόμματος και των τάσεων προκειμένου να προσδιοριστεί η στάση τους. Από όλες τις πλευρές, πάντως, γίνεται επίκληση της ενότητας του κόμματος.
Στο εσωτερικό του κόμματος δεν λείπουν φωνές που εκφράζουν ενόχληση για το ότι δεν μοιράζονται εξίσου όλοι οι βουλευτές το βάρος της συμφωνίας. Άλλες εντοπίζουν ένα βαθύτερο πρόβλημα, αυτό του στρατηγικού επαναπροσδιορισμού του κόμματος στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση και κυρίως της αποσαφήνισης της σχέσης της ευρωπαϊκής πορείας με τη διαπραγμάτευση.

Οι απόψεις για τη σύγκληση της Κ.Ε.

Μέχρι χθες δεν είχε προσδιοριστεί ο χρόνος σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής, ούτε το αν αυτό θα γίνει πριν την περίοδο των διακοπών.
Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σημειώνουν ότι θα έπρεπε να έχει ήδη συγκληθεί, καθώς υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και έκαναν λόγο για περιφρόνηση των οργάνων του κόμματος, χωρίς όμως να επιρρίπτουν την ευθύνη στον γραμματέα του. Ταυτόχρονα, ζητούν να επανέλθει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος και των συνεδριακών αποφάσεων, το οποίο δηλώνουν ότι έχει επικυρωθεί από τον λαό μέσω των εκλογών και του δημοψηφίσματος. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι στην παρούσα φάση κρίνεται το μέλλον της Αριστεράς στη χώρα και το ποιος θα την εκφράσει πολιτικά. Πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα ενότητας του κόμματος.
Από την άλλη μεριά, στελέχη της Πλατφόρμας 2010 εκτιμούν ότι η Κ.Ε. είναι προτιμότερο να συγκληθεί αφού γίνουν κάποιες προσπάθειες να εξομαλυνθούν οι διαφορές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν παραγωγική. Επιπλέον, τονίζουν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποσπαστούν από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στελέχη του κόμματος, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία προβληματική.
Οι 53+ ζητούν και αυτοί τη σύγκλιση της Κ.Ε. Υπογραμμίζουν πως χρειάζεται μια σε βάθος διαβούλευση και αναπροσαρμογή των στρατηγικών κατευθύνσεων του κόμματος. Επισημαίνουν δε ότι και ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνησε πως δεν είναι σίγουρος για το αν μπορεί να αλλάξει η πορεία της Ευρωζώνης. Ωστόσο, σημειώνουν ότι αυτή η διαδικασία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της διαπραγμάτευσης και από τη λύση που θα υπάρξει στο θέμα του χρέους. Πάντως, διατυπώνουν την κάθετη αντίθεσή τους στο να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συγκέντρωνε ποτέ τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας των μελών.
Την κατάσταση περιπλέκουν ακόμη περισσότερο η πιθανότητα διενέργειας έκτακτων εκλογών μετά την επίτευξη συμφωνίας, όπως δεν αποκλείει και ο πρωθυπουργός, αλλά και το ενδεχόμενο έκτακτου συνεδρίου. Σε όλα αυτά, απαραίτητο στοιχείο της εξίσωσης είναι ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση νομοσχέδιο που θα κατεβάσει η κυβέρνηση να περάσει χωρίς 120 ψήφους βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝ.ΕΛΛ.

Θ. Πετράκος: Το σύστημα της διαπλοκής επιτίθεται και διαστρεβλώνει

Καταγγελία κατά του Mega έκανε χθες ο βουλευτής Μεσσηνίας Θ. Πετράκος: "Απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνουν εκλογές Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, αν πρέπει να είναι οι εκλεγμένοι βουλευτές στις ίδιες θέσεις, τόνισα ότι: Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο 'πρόγονός' του ο ΣΥΝ, έχει μια ιστορία και μια κουλτούρα 24 ετών και έχει επιβιώσει ενωμένος από τότε που ιδρύθηκε, διότι υπάρχει σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις (...) Στη συνέχεια σε ερώτηση αν παρ' όλα αυτά είμαι εκτός λίστας, απάντησα ότι: 'Δεν μπήκα στην Αριστερά για να είμαι βουλευτής. Κατέβηκα το 1993 στις εκλογές, όταν ήταν δεδομένο ότι ο ΣΥΝ θα έμενε εκτός Βουλής. Έμεινα ένα χρόνο εκτός της υπηρεσίας μου για να στηρίξω την προσπάθεια του τότε ΣΥΝ, χωρίς να επιζητώ κανένα αντάλλαγμα. Άρα, σε ό,τι με αφορά, δεν είμαι στην Αριστερά για να είμαι βουλευτής. Είμαι στην Αριστερά για να υπηρετώ αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου και αυτό που θεωρώ καλύτερο για τον λαό και τον τόπο'. Προφανώς ενοχλήθηκαν γιατί τόνισα με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτη δέσμευση όλων μας και δεν πρόκειται να κάνουμε το χατήρι σε όσους θέλουν να δουν διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ".
Την άποψη ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να υπογράψει τη συμφωνία με τους εταίρους και έπειτα να την πάρει πίσω εξέφρασε ο βουλευτής Κερκύρας. Μιλώντας στον "BΗΜΑ FM", ο Σ. Σαμοΐλης, που ψήφισε "όχι", απάντησε για τη λίστα των επόμενων εκλογών: "Είναι θέμα του πρωθυπουργού. Η λίστα κατά κανόνα μέχρι τώρα πήγαινε όπως είχαν εκλεγεί (...) Προφανώς ο πρωθυπουργός θα κρίνει και θα ζυγίσει τα πράγματα".
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει και την αυτογνωσία, την εμπειρία αλλά και την κουλτούρα να έχει μια διαφορετικότητα σε μια κρίσιμη στιγμή. Εγώ δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την θέση μου στην κυβέρνηση, αλλά είναι αυτονόητο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ολόθερμα τη στήριξή μου στο να χαράξει το πρόγραμμα εκείνο που θα είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο Κώστας Ήσυχος στον ΑΝΤ1.
"Η κυβέρνηση, υπό το βάρος πρωτοφανών εκβιασμών και ενός ιδιότυπου οικονομικού πραξικοπήματος από τη μεριά των δανειστών, ψήφισε ένα επώδυνο και αδιέξοδο Μνημόνιο" είπε ο βουλευτής Πιερίας Ζ. Ζάνας: "Το δικό μου 'όχι' δεν ήταν ψήφος μομφής απέναντι στην κυβέρνηση αλλά η λαϊκή, νωπή ετυμηγορία του συγκλονιστικού ΟΧΙ του δημοψηφίσματος (...). Αν η Αριστερά πιστέψει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική παρά μόνο η υποταγή στους εκβιασμούς, θα πρόκειται για την ιδεολογική και πολιτική συντριβή της".

Αλ. Τσανάκα: Γιατί απείχα

Η βουλευτής Καβάλας Αλ. Τσανάκα, που απείχε εξήγησε ότι επέλεξε αυτή τη στάση "για να εναντιωθώ στη νέα συμφωνία - Μνημόνιο που μας επιβάλλουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποστηρίζω τα σενάρια που προωθούν οι δανειστές, σε συνεργασία με τους ντόπιους εκπροσώπους τους, για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή κυβέρνηση τεχνοκρατών. Αρνούμαι να συναινέσω στη διαδικασία των ασφυκτικών χρονικών περιορισμών που επιβλήθηκε στους βουλευτές" είπε αναφερόμενη στη "συζήτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος σε μόλις μία μέρα".
"Η ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή διαμόρφωσε δυναμικές που είναι έξω από τη λογική μου. Το 'στηρίζω την κυβέρνηση, αλλά καταψηφίζω την πρότασή της', μη προτείνοντας κάτι άλλο δεν είναι καλό παράδειγμα προς μίμηση και εκθέτει τους 120 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που την ψήφισαν. Δηλαδή, άρεσε σε εμάς αυτό το Μνημόνιο; Είμαστε κόμμα, είμαστε κυβέρνηση και πρέπει να λειτουργήσουμε προς όφελος των φτωχότερων. Η συμπεριφορά της Νάντιας Βαλαβάνη να παραιτηθεί από τη θέση της υπουργού την τιμά και η παρουσία της τιμά τον ΣΥΡΙΖΑ" δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Ν. Μανιός (ψήφισε "ναι").
Ο βουλευτής Ευβοίας Γ. Ακριώτης (ψήφισε "ναι") τόνισε, μεταξύ άλλων: "Δεν τολμώ να φανταστώ την κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να περιέλθει η χώρα εάν, υπό τις συνθήκες αυτές, έπεφτε και η κυβέρνηση. Έπειτα από μία ήττα, κάναμε ένα βήμα πίσω για να μη χάσουμε και τον πόλεμο" και υπογράμμισε πως είναι αναγκαίες "παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της διαπλοκής, της διαφθοράς, των προνομίων της ολιγαρχίας, των ελεγχόμενων ΜΜΕ, του εξορθολογισμού του κράτους και του εκδημοκρατισμού της αστυνομίας", χαρακτηρίζοντας "πολύτιμη" την "ενότητα και στο κόμμα και στον λαό μας".
Ο Σ. Φάμελος, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, που ψήφισε "ναι", τόνισε πως "για την πλειοψηφία της Κ.Ο. κυριάρχησε η ευθύνη απέναντι στη χώρα και στους Έλληνες. Διότι δεν δικαιούμαστε να αποφασίζουμε με βάση μόνο τις ιδεολογικές μας αξίες, χωρίς κοινωνικό μέτρο. Είναι έλλειμμα για την Αριστερά και την κοινωνία η επιλογή των συναδέλφων που καταψήφισαν την πρόταση".
"Πιστεύω πως δεν είχαμε το δικαίωμα να το αποδεχτούμε [σ.σ.: τη συμφωνία] γιατί έρχεται σε απόλυτη αντίθεση όχι μόνο με την εντολή που λάβαμε από τον λαό στις 25 Ιανουαρίου και το περήφανο Όχι του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, αλλά γιατί εγκυμονεί κινδύνους για συνολική απαξίωση της Αριστεράς και των αγώνων του λαού μας για δημοκρατία και ανεξαρτησία" τόνισε ο βουλευτής Λασιθίου Κ. Δερμιτζάκης (ψήφισε "όχι"). Ο Κ. Δερμιτζάκης σημειώνει, ακόμη, ότι ποτέ δεν εντάχθηκε σε συνιστώσες ή τάσεις, αλλά και ότι είχε ψηφίσει 'ναι' στην ψηφοφορία της Παρασκευής για την εντολή διαπραγμάτευσης έντιμου συμβιβασμού.
"Η χτεσινή ψηφοφορία ήταν μια κόλαση μέσα και έξω από τη Βουλή. Η τοποθέτησή μου βασίστηκε στο γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει. Δεν πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο το παλιό, σάπιο πολιτικό σύστημα.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε μνημονιακή. Οι αντοχές κανενός δεν είναι απεριόριστες. Προσωπικά, αδυνατώ να ξαναστηρίξω νομοσχέδια που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία" ανέφερε ο βουλευτής Κορινθίας Φ. Κουρεμπές (ψήφισε "ναι").
Ο βουλευτής Χίου Αλ. Μιχαηλίδης (ψήφισε "ναι") τόνισε ότι πρέπει "να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για δικαιότερη κατανομή των βαρών και προάσπιση των δικαιωμάτων των αδυνάτων. Ειδικά για το καθεστώς του ΦΠΑ στο νησί μας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, ώστε οι συνέπειες να είναι το λιγότερο βλαπτικές για τον τόπο μας".
Όποιος μεταφράζει την ψήφο της "εκ του πονηρού ως 'ναι' στη λιτότητα και τα Μνημόνια δεν σέβεται πρόσωπα, διαδρομές, συλλογικούς και προσωπικούς αγώνες" τονίζει η Μ. Κανελλοπούλου.

Σ. Σακοράφα: Ανετοιμότητα του πρωθυπουργού για σχέδιο διαφυγής

"Επειδή το πρόγραμμα, το οποίο κατ' ομολογία του πρωθυπουργού δεν βγαίνει, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε έναν νέο παρόμοιο ή χειρότερο εκβιασμό, αρνούμαι να χαρίσω την κυβέρνηση, την Αριστερά αλλά και το μεγαλειώδες Όχι του λαού μας, στους εκβιαστές", δηλώνει η Σ. Σακοράφα εκτιμώντας ότι "η συμφωνία που ψηφίστηκε αποτελεί όχι μόνο τακτική, αλλά και στρατηγική ήττα" της κυβέρνησης και τη μετατρέπει σε "μνημονιακή κυβέρνηση". Επιπλέον, καταλογίζει στον πρωθυπουργό "απόλυτη ανετοιμότητα, σε μη επεξεργασία ενός σχεδίου διαφυγής, με αποτέλεσμα να υποκύψει" στον εκβιασμό και τον καλεί "τόσο μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, αλλά κυρίως έξω από αυτό το πλαίσιο, να φανεί ρεαλιστής".
Η Σ. Σακοράφα προτείνει "επιλογή συνεργατών που δεν θα μας συντρίψουν ξανά στα βράχια των αφελών εκτιμήσεων" και ζητά δυναμική διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων και την υποστήριξη της Επιτροπής Αλήθειας. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι "η ειλικρινής -και όχι προσχηματική- υποστήριξη για τη συνέχιση των εργασιών της" περιλαμβάνονται (μεταξύ άλλων) σε αυτά που από χτες έπρεπε ήδη να είναι η ατζέντα των προσπαθειών του Αλέξη Τσίπρα" και στον βαθμό που θα την καταβάλει, θα τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις".

Μήνυμα ενότητας από την Κ. Κούνεβα

"Αυτό που μπορώ να πω σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τους συντρόφους και φίλους μου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να διατηρήσουν την ενότητα μέσα στη διαφορετικότητά τους και να προστατέψουν την ψυχή και το ήθος της Αριστεράς, στην οποία η ελληνική κοινωνία -και μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών- έχουν ακουμπήσει τις ελπίδες τους" δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

  • πηγή: "www.avgi.gr" ... 17.07.2015 , 11:15