ΕΡΩΤΗΣΗ 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ( κ. ΠΑΠΠΑ ) 
Θέμα: «”Βατερλώ” για τους δημοσκόπους η αποτυχία όλων των δημοσκοπήσεων και εκτιμήσεων»
Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές δημοσκοπικές εταιρίες, όχι όλες, αλλά κυρίως αυτές που συνεργάζονται με τα κανάλια της διαπλοκής, εδραιώθηκαν στη συνείδηση του κόσμου, ως κρυφός βραχίονας του συστήματος. Το πρόσφατο, πρωτοφανές «Βατερλώ» στις τηλεοπτικές μετρήσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος  μάλλον επιβεβαιώνει αυτήν την πεποίθηση, καθώς, οι περισσότεροι από τους προβεβλημένους δημοσκόπους φάνηκε, όχι να μετρούν τις προθέσεις της κοινής γνώμης, αλλά να παρουσιάζουν τους ...ευσεβείς πόθους των εργοδοτών τους.
Στο σημείο αυτό, σας υπενθυμίζω, ότι συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων έβγαζε, μια εβδομάδα πριν τις πρόσφατες εκλογές, ότι το κόμμα του κ. Γ. Παπανδρέου προηγείται των ΑΝΕΛ, ενώ άλλες εταιρίες σε μετρήσεις τους έδειχναν, ότι το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν θα ξεπερνούσε το 3%. Τα αποτελέσματα τους διέψευσαν πανηγυρικά, για ακόμα μια φόρα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπήκαν στην Βουλή με ποσοστό 4,75% (13 έδρες) ενώ το ΚΙΔΗΣΟ έμεινε εκτός Βουλής, συγκεντρώνοντας μόλις 2,46%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και άξιο έρευνας είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” στο φύλλο στις 08.07.2015, όπου αποκαλύπτονται τα εξής:
“Σύμφωνα με δημοσιογραφικά κουτσομπολιά, δύο γνωστοί τηλεοπτικοί δημοσκόποι τηλεφωνούσαν ως και το μεσημέρι της Κυριακής στα αφεντικά των καναλιών, λέγοντας, ότι βλέπουν «ντέρμπι» και δεν έχουν χαθεί ...μαθηματικά οι ελπίδες για το «ναι». Ένας τρίτος ακούγεται ότι τηλεφωνούσε στα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι ακόμη ενός μνημονιακού κόμματος, προτρέποντας να μη χάνουν τις ελπίδες τους, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι ...οριακό!
Οι δημοσκόποι, λοιπόν, τιμωρήθηκαν σκληρά από τους «ερωτώμενους» Έλληνες, γιατί ακόμη μία φορά, μπήκαν στη λογική της προσπάθειας επαλήθευσης μιας «αυτό-εκπληρούμενης προφητείας καταστροφής», που καλλιεργούσαν τα μεγάλα κανάλια και ονειρεύονταν οι μεγαλο-καναλάρχες. Ο κόσμος τούς παραπλάνησε συνειδητά, με μια βουβή ψήφο αντίδρασης και ...αντίστασης.


Όλως τυχαία, οι προβεβλημένες δημοσκοπικές εταιρίες που ...«την πάτησαν», ήταν οι ίδιες, που «έβλεπαν» Ντόρα στο τιμόνι της Ν.Δ. το 2009 αλλά και υπερτιμούσαν διαρκώς τον αγαπημένο των καναλαρχών «Σταύρο», δίνοντας διψήφια ποσοστά στο «Ποτάμι», ενώ υποτιμούσαν συστηματικά τη δυναμική της «Χρυσής Αυγής», καλλιεργώντας τη λογική της «χαμένης» ψήφου.
Ως εκεί, μικρό το κακό. Όμως, το τελευταίο κρούσμα ...αστοχίας είναι τόσο κραυγαλέο, που δεν μπορεί να περάσει σε καμία περίπτωση στο «ντούκου» και μάλλον, πρέπει να απασχολήσει τα αρμόδια θεσμικά όργανα (ΕΣΡ και ΣΕΔΕΑ) για τον απλούστατο λόγο, ότι δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας στη μέση της περασμένης εβδομάδας, έδιναν οριακό προβάδισμα του «ναι» και διαψεύστηκαν κατά ...20 και πλέον μονάδες!”
Εντύπωση και ερωτήματα  προκάλεσε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος αλλά κυρίως στους Έλληνες πολίτες, το γεγονός ότι: ομάδα φοιτητών πέτυχε, εκεί που απέτυχαν οι δημοσκόποι. Συγκεκριμένα, η διαδικτυακή έρευνα τριών μεταπτυχιακών φοιτητών, του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατάφερε να προσεγγίσει το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η εν λόγω έρευνα, που έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία και δαπάνη των φοιτητών, έδωσε ποσοστό 63% στο «Οχι» (...όταν από την κάλπη προέκυψε το 61,3%...) .
Σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και ένα εσωτερικής προέλευσης «non paper» της ΝΔ για τη στρατηγική του «NAI». Για την δική σας πληρέστερη ενημέρωση, σας παραθέτουμε στο τέλος της παρούσας, ως συνημμένο αρχείο, το εν λόγω ντοκουμέντο, όπως αυτό αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα:  «http://www.stokokkino.gr 

Επειδή ο Σύλλογος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) επιχειρεί να δικαιολογήσει το άνω περιγραφόμενο «ναυάγιο», αποδίδοντάς το, μεταξύ άλλων, σε ...έλλειψη οικονομικών πόρων, που δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή «exit polls».
Επειδή τα οικονομικά των εταιριών δημοσκοπήσεων δεν ενδιαφέρουν τον απλό πολίτη.
Επειδή στατιστικό λάθος 20 μονάδων(!) δεν δικαιολογείται και καταντά επικίνδυνο για τη δημοκρατία.
Επειδή ομάδα φοιτητών κατάφερε να προσεγγίσει  το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, χωρίς να διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους, σε αντίθεση με τις δημοσκοπικές εταιρίες, που και πόρους διαθέτουν, και κατάλληλη τεχνογνωσία, καθώς και κατάλληλες υποδομές.
Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε:
  1. Εφόσον δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα διερεύνησης, γιατί παρουσιάστηκαν δημοσκοπήσεις έως και «στο παρά πέντε» της σχετικής εκλογικής αναμέτρησης, που έδιναν εικόνα «ντέρμπι»;
  2. Θα προχωρήσετε σε δικαστική διερεύνηση, για το αν υπήρξε επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης κατ' εντολήν συγκεκριμένων κέντρων, που επιθυμούσαν διακαώς την επικράτηση του «ναι» στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση δημοψηφίσματος;
  3. Θα απαιτήσετε από τον  Σύλλογο των Εταιριών Δημοσκόπησης (ΣΕΔΕΑ), με τη βοήθεια των αρμόδιων ελεγκτικών και φορολογικών Αρχών, να προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα όσων δηλώνουν μέλη ή μη μέλη, «ερευνητές» της κοινής γνώμης;
  4. Επειδή ο ΣΕΔΕΑ έχει θεσπίσει κώδικες/κανόνες δεοντολογίας και επαγγελματικής πρακτικής, που τα μέλη του οφείλουν να τηρούν, καθώς και μηχανισμούς ελέγχου της τήρησης αυτών, θα εξετάσετε εις βάθος, το αν τηρηθήκαν οι ως άνω κανόνες, τόσο στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 25.01.2015, όσο και στο πρόσφατο δημοψήφισμα;
  5. Θα λάβετε πρόνοια να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες, σε αυτούς που συνέταξαν αλλά και διακίνησαν το ως άνω εσωτερικής διακίνησης «non paper», με απώτερο σκοπό να «διευκολύνουν»(!) τις δημοσκοπικές εταιρείες, στον τρόπο που θα διεξάγουν τις έρευνές τους και θα παρουσιάσουν τα σχετικά «αποτελέσματα»;


Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top