2015: Οι τουρκοι μπορούν ακόμα να σφάζουν ανενόχλητοι.
Χρήση χημικών αερίων σε επιθέσεις του σε περιοχές που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις στην βορειοανατολική Συρία στα τέλη του Ιουνίου έκανε το Ισλαμικό Κράτος, όπως γνωστοποίησαν οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο εκπρόσωπος του YPG Ρεντούρ Χελίλ δήλωσε πως το Ισλαμικό Κράτος εκτόξευσε «αυτοσχέδια χημικά βλήματα» στις 28 Ιουνίου σε περιοχή της πόλης Χάσακα που ελέγχει το YPG και σε τοποθεσίες των κουρδικών δυνάμεων νότια της πόλης Τελ Μπρακ, βορειοανατολικά της Χάσακα.
Σημείωσε πως ο τύπος των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν δεν έχουν προσδιοριστεί επακριβώς, ενώ τόνισε πως κανένας από τους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού που εκτέθηκε στα χημικά δεν πέθανε, επειδή μεταφέρθηκαν γρήγορα στο νοσοκομείο. Ήταν η πρώτη φορά που το Ισλαμικό Κράτος έκανε χρήση χημικών ενάντια στο YPG, υπογράμμισε.
Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γνωστοποίησε πως έχει επίσης καταγράψει χρήση χημικών αερίων από το Ισλαμικό Κράτος σε επίθεση σε ένα χωριό κοντά στην Τελ Μπρακ στις 28 Ιουνίου.
Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως 12 μαχητές του YPG εκτέθηκαν στο αέριο, τονίζοντας πως έχει λάβει πληροφορίες για την χημική επίθεση στην πόλη Χάσακα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Με ανακοίνωση του το YPG τονίζει πως ερευνά την χρήση χημικών όπλων από το ΙΚ με την βοήθεια μιας διεθνούς ομάδας ειδικών.
Προσθέτει πως οι κουρδικές δυνάμεις τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες κατέλαβαν μάσκες αερίων από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους «επιβεβαιώνοντας πως ήταν προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι για χημικό πόλεμο σε αυτό το σημείο του μετώπου».
Παράλληλα τονίζεται πως οι στρατιώτες που εκτέθηκαν στο αέριο «υπέφεραν από κάψιμο στο λαιμό στα μάτια και στην μύτη, σε συνδυασμό με σοβαρούς πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και διαταραχές συγκέντρωσης και κίνησης». «Η παρατεταμένη έκθεση στα χημικά επίσης προκάλεσε επίσης και εμετό», προσθέτει η ανακοίνωση.
newsbomb.gr

olympia.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top