Σενάρια επί σεναρίων εξετάζει η Συγγρού μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, όπου και διαπιστώθηκε η βαθιά ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, 39 βουλευτές του οποίου αποστασιοποιήθηκαν από την επιλογή του κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παρά την προφανή χθεσινή προσπάθεια του Πρωθυπουργού να πολώσει το πολιτικό σκηνικό προκειμένου να αυξήσει την συσπείρωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, δεν δείχνει επιθυμία να σηκώσει το γάντι. Έτσι, το σενάριο της υποβολής πρότασης μομφής στην κυβέρνηση δεν έχει βάση. Αντιθέτως, απορρίπτεται με ένταση από την ηγετική ομάδα καθώς θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους εταίρους ενώ θα αύξανε και τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Ν.Δ. επιδιώκουν να είναι ο κ. Τσίπρας που θα φέρει εις πέρας τα προαπαιτούμενα και την τελική συμφωνία – μνημόνιο με τους εταίρους, όχι μόνον για λόγους «μικροκομματικούς» προκειμένου δηλαδή να εισπράξει το κόστος των επιλογών του αλλά και για λόγους καθαρά εθνικούς, καθώς ο κ. Τσίπρας, ο έχων την εντολή του ελληνικού λαού, είναι ο μόνος που μπορεί να περάσει τα μέτρα, που ο ίδιος συμφώνησε με τους εταίρους.
Βέβαια, ουδείς – ούτε καν στο ΣΥΡΙΖΑ πόσο δε στη Ν.Δ. – μπορεί να είναι σίγουρος για τις εξελίξεις. Άλλωστε, η Βουλή καλείται, την επόμενη εβδομάδα, να περάσει ένα ακόμη βαρύ πακέτο μέτρων, που θα περιλαμβάνει τη φορολόγηση των αγροτών (σ.σ. ζήτημα για το οποίο ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τους βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές) και, ενδεχομένως, το ασφαλιστικό. Σε αυτό το νέο «κρας τεστ» αλλά και σε ενδεχόμενους «εφαρμοστικούς» νόμους που θα ακολουθήσουν, τα στελέχη της Ν.Δ. δεν αποκλείουν να υπάρξουν και νέες αντιδράσεις που θα μεταβάλλουν τις εύθραυστες ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ. θα εξακολουθήσει να παρέχει στήριξη στα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας, περιλαμβανομένου και του επόμενου νομοθετικού πακέτου, θα προσποιηθεί ότι δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης (σ.σ. χαρακτηριστική ήταν η «χθεσινή» αντιπαράθεση Μεϊμαράκη – Βορίδη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος) αλλά, ταυτόχρονα, θα αυξήσει την πολιτική πίεση προς την πλευρά του κ. Τσίπρα, με δύο επιδιώξεις: αφενός να μην τον αφήσει να «δραπετεύσει» από τις ευθύνες του και την ανάγκη ομαλοποίησης της χώρας, αφετέρου να μην του επιτρέψει να θεωρεί ως δεδομένη τη στήριξη της αντιπολίτευσης στα «μνημονιακά» θέματα και, την ίδια ώρα, να πολιτεύεται με τους βουλευτές της Πλατφόρμας στα υπόλοιπα.
Στη Συγγρού θα επιμείνουν ότι οι πρωτοβουλίες είναι στην πλευρά του Πρωθυπουργού και αυτή θα είναι η επίσημη απάντηση έναντι των όποιων σεναρίων. Ήδη, πάντως, θεωρούν αναπόφευκτες τις εκλογές, αμέσως μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου, με τις οποίες ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να ανανεώσει την λαϊκή εντολή στο πρόσωπό του και, παράλληλα, να απαλλαγεί από τα βαρίδια της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Αν και δεν λείπουν και τα πιο «σουρεαλιστικά» σενάρια, που θέλουν τον κ. Τσίπρα, μετά την ψήφιση του μνημονίου, να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, τους σημερινούς διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ να τη δίνουν και την κυβέρνηση να επιχειρεί να συνεχίσει κανονικά στη διακυβέρνηση.

ΠΗΓΗ:"dimokratianews.gr"
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top