Διαστάσεις δράματος πήραν στις εφημερίδες το ελληνικό ζήτημα και η πραξικοπηματική προσέγγιση των Ευρωπαίων. Η "Ελλάδα" φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε Ευρώπη και Αμερική, με πολλές αναφορές και στην αδιάλλακτη στάση της Γερμανίας.
Από τη Γαλλία η Liberation με τα επιβλητικά εξώφυλλα φιλοξενεί την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την ερώτηση: "Τι παιχνίδι παίζει η Γερμανία;" Από ελληνική σκοπιά πιάνει το ζήτημα η Le Monde φιλοξενώντας στο εξώφυλλο τον Έλληνα πρωθυπουργό με τίτλο "Ελλάδα: οι αιτίες της αλλαγής στάσης του Τσίπρα". Η συντηρητική Le Figaro φιλοξενεί στο εξώφυλλό της τον τίτλο "Η Ελλάδα προκαλεί πλήγμα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία".
Οι New York Times αναπτύσσουν σε εκτενές άρθρο το ζήτημα της εκποίησης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και το Grexit. Η Washington Post στο πρωτοσέλιδο κάνει λόγο για "Διχασμό γύρω από την ελληνική διάσωση" και οι Financial Times φιλοξενούν στο εξώφυλλο τους τρεις πρωταγωνιστές της συνόδου κορυφής με τίτλο "Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι αβέβαιο, με τη Γερμανία να κλιμακώνει την πίεση".
Από την άλλη, το εξώφυλλο του προοδευτικού βρετανικού Guardian σχολιάζει εύστοχα πως "Η Ευρώπη εκδικείται τον Τσίπρα".
Η ιταλική Corriere Della Sera σημειώνει πως το "Βερολίνο δεν εμπιστεύεται την Ελλάδα".
Οι γερμανικές εφημερίδες στηρίζουν την γερμανική στάση και σηκώνουν το θέμα της "εμπιστοσύνης". «Η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης κατέληξε σε συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας» ήταν ο τίτλος της Die Welt, η οποία προσθέτει ότι έπειτα από 17 ώρες διαπραγματεύσεων ο Βέλγος πρωθυπουργός έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter την αποφασιστική λέξη «συμφωνία».
Η Die Zeit επέλεξε να χρησιμοποιήσει στον τίτλο της μια φράση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ: «Τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα».
«Ο Τσίπρας αποδέχθηκε το ταμείο των 50 δισ. ευρώ», επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung, η οποία εξηγεί ότι στις Βρυξέλλες επετεύχθη μια συμφωνία που θα χρησιμεύσει ως βάση για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.
Το περιοδικό Der Spiegel επισημαίνει: «Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν με την Ελλάδα».
«Agreekment», τιτλοφορείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον καινούργιο νεολογισμό που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, μετά το «grexit» και το «grexident».
Η Frankfurter Allgemeine σημειώνει: «Υπάρχει συμφωνία: Νέα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα» και τονίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας διαφωνούσε μέχρι τέλους με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το ταμείο των 50 δισ. ευρώ.
Η γερμανική εφημερίδα FAZ αναφέρεται στις δηλώσεις της καγκελαρίου με τίτλο "Μέρκελ: Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη".

πηγή: "www.avgi.gr" ... 14.07.2015