Διπλό τσεκ (του Μαξίμου) σε πρόσωπα εν όψει και της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή για το «πακέτο» των μέτρων

Η χώρα ζει μια πολιτική περίοδο που μεταπολιτευτικά δεν έχει προηγούμενο. Για πρώτη φορά χρειάστηκε ανεπίσημο κείμενο όχι για να διαψευστεί ο ανασχηματισμός αλλά για να διευκρινιστεί ότι δεν θα ανακοινωθεί (χθες)! Με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, το Μαξίμου, στην ουσία, επιβεβαίωσε τις αλλαγές που είναι προ των πυλών. Ετσι, υπάρχουν υποψήφιοι υπουργοί εν αναμονή και υπουργοί που γνωρίζουν ότι θα δουν την πόρτα της εξόδου, αφού το «όχι» που είπαν στα μέτρα αυτομάτως τους οδηγεί εκτός. Γι' αυτό, άλλωστε, δηλώνουν ότι οι παραιτήσεις τους είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις τόσο του Π. Λαφαζάνη όσο και του Κ. Ησυχου. Οι φόβοι του πρωθυπουργού, που αιφνιδιάστηκε αρκετά από κάποιους που ψήφισαν «όχι», αφού τους θεωρούσε «ελεγχόμενους», είναι ότι ενδέχεται κάποιοι που θα ορκιστούν ως νέα μέλη της κυβέρνησης στη δεύτερη ψηφοφορία της Τετάρτης να δημιουργήσουν νέο πρόβλημα, ακυρώνοντας την όποια προσπάθεια. Γι' αυτό και γίνεται διπλό και τριπλό «τσεκ» από τους ανθρώπους του πρωθυπουργού.

Συσκέψεις

Παράλληλα, φαίνεται ότι κινήσεις που σχεδίαζε με πρόσωπα αποδεκτά από την Κεντροαριστερά, που θα σηματοδοτήσουν μια στροφή στον... εκσυγχρονισμό, δεν έχουν ακόμη ευοδωθεί. Χθες, στο Μαξίμου, υπήρχε μια σειρά από συσκέψεις στις οποίες γινόταν απολογισμός όσων συνέβησαν στη Βουλή, της παρέμβασης της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και των επόμενων κινήσεων του πρωθυπουργού, με απώτερο σχεδιασμό το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο, εκτός, αν αποφασιστεί αιφνιδιασμός, όπως έγινε και με το δημοψήφισμα.

Δεδομένες θεωρούνται οι αντικαταστάσεις των Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη καθώς και του Κώστα Ησυχου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο οποίος πέρασε από το μπλοκ των «15» στο «όχι».

Ερώτημα

Το χαρτοφυλάκιό τους έχουν ήδη παραδώσει ο Νίκος Χουντής και η Νάντια Βαλαβάνη, ενώ αντικαταστάτη ψάχνουν και για τη θέση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ερώτημα αποτελεί τι θα αποφασιστεί για τον Θεόδωρο Δρίτσα και το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς είναι δεδομένες οι αντιρρήσεις του στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, παρά το «ναι» που είπε χθες.

Από εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να καλυφθεί η θέση στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ υπό μετακίνηση φαίνεται ότι βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ή για το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ή για το υπουργείο Εσωτερικών, στην περίπτωση που ο Νίκος Βούτσης μετακινηθεί στο προεδρείο της Βουλής, καθώς παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Κοινοβουλευτικά πρόσωπα που έχουν ακουστεί ότι διεκδικούν ένα χαρτοφυλάκιο είναι η Ολγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Γιώργος Βαρεμένος και ο Γιάννης Μπαλάφας.

Νίκος Ελευθερόγλου

Φουντώνουν οι φωνές για εκλογές το φθινόπωρο!

Εκλογικό φθινόπωρο; Αυτό τουλάχιστον προαναγγέλλουν δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα. Από τη μια ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του είπε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν είναι Σεπτέμβρης, θα είναι Οκτώβρης», ενώ συνέχισε σημειώνοντας: «Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής -και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις». Πάντως ο ίδιος έθεσε ως «πολιτικό όριο για την έγκριση νομοσχεδίων και για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τις 120 ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τουτέστιν τρεις λιγότερες από αυτές που έλαβε προχθές.

Από την άλλη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έθεσε το τρίπτυχο των επόμενων μηνών. Σε αυτό, φυσικά, περιλαμβάνεται και η εκλογική διαδικασία. «Ανασύνθεση της κυβέρνησης, ολοκλήρωση της συμφωνίας, αναδιάρθρωση χρέους και εκλογές. Τσίπρας με πρόγραμμα και κόμμα που να μην είναι "2 σε 1"» έγραψε στο twitter, δείχνοντας ουσιαστικά τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top