«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια»

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣΔιευκρινήσεις για τους πλειστηριασμούς και για τις καταθέσεις έδωσε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην εισήγησή του στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα που ψηφίζονται σήμερα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και της κοινοτικής οδηγίας BRRD που περιλαμβάνει την εγγύηση καταθέσεων και το bail in.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται εν τω μεταξύ να φέρει συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια, στην οποία θα υπάρξει και η προστασία της πρώτης κατοικίας», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι και οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς έως τον Ιανουάριο του 2016.

Οσον αφορά στην οδηγία BRRD, εξήγησε ότι αποτελεί το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν οι τράπεζες που έχουν προβλήματα.
Η οδηγία, υπογράμμισε, «βάζει τη σειρά με την οποία γίνεται το bail in. Πρώτα οι μέτοχοι, μετά οι ομολογιούχοι διαφόρων κατηγοριών και αν δεν έχεις φτάσει σε εξυγίανσης, τότε γίνεται το bail in των καταθετών, με προστασία όμως των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, ανά καταθέτη, ανά τράπεζα».

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως έως τις αρχές του 2016, σε συνεργασία με τον ESM.
Εκτίμησε ωστόσο ότι το Ταμείο Εγγύησης καταθέσεων θα χρειαστεί 10 χρόνια για να φτάσει στο βέλτιστο σημείο.


πηγή: www.newsbeast.gr ... 22/07/2015

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top