Κατηγορεί τη Μέρκελ και φωνάζει "εσυ φταις καγκελάριε"

Η πολιτική λιτότητας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για την Ελλάδα έχει αποτύχει, υποστηρίζει σε άρθρο του στο περιοδικό der Spiegel o Γιάκομπ Όγκσταϊν, γιος του ιδρυτή του περιοδικού.

Ο τίτλος του άρθρου είναι: «Σε περίπτωση αμφιβολίες στρίψτε αριστερά: Η απολύτως, απολύτως, απολύτως τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας».

«Στην Ελλάδα δίνεται άλλη μία ευκαιρία. Κι ακόμα μία. Και μετά ακόμα μία. Το θέατρο του παραλόγου της Ευρώπης αναμειγνύεται με την ελληνική τραγωδία. Φταίει η σκηνοθέτιδα: Η πολιτική της Μέρκελ για την Ελλάδα απέτυχε. Κι αυτό θα κοστίσει ακριβά.

Όποτε πιστεύει κανείς ότι δεν πάει άλλο, έρχεται μία νέα σύνοδος κορυφής. Έτσι το έργο για τη σωτηρία της Ελλάδας πλησιάζει την κορύφωσή του. Η παράλογη τροπή: Η Ελλάδα είναι μικρή, αδύναμη και χρεοκοπημένη. Και παρ' όλα αυτά δεν είναι κι άσχημες οι πιθανότητες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, οι ήρωες των Αθηνών, να νικήσουν. Ο έκπληκτος θεατής διαπιστώνει ότι: Στη σκηνή της ευρωκρίσης συμπίπτουν το θέατρο του παραλόγου και η ελληνική τραγωδία. Η σκηνοθεσία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της Άγγελα Μέρκελ. Αν πράγματι το κόστος ανέβει κι άλλο, οι Γερμανοί δεν θα έπρεπε να αναζητήσουν το φταίξιμο στην Αθήνα, αλλά στο Βερολίνο.

Πρόσφατα διαβάσαμε ότι ζητήθηκε από τις ελληνικές πρεσβείες να στείλουν τα διαθέσιμα μετρητά τους στην πατρίδα. Κάθε σεντ μετράει. Αλλά φυσικά αυτό δεν φτάνει. Από καιρό αναβλύζει και μια πολύ πλουσιότερη πηγή χρήματος: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επιτρέπει στην Τράπεζα της Ελλάδος όταν δυσκολεύει η κατάσταση, να εφοδιάζει τη χώρα με μετρητά από την πρέσα χαρτονομισμάτων. Αυτός ο μηχανισμός λέγεται «ELA», «Έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας». Δεν προοριζόταν για τη χρηματοδότηση κρατών, άλλωστε αυτή δεν ανήκει στην πραγματικότητα στα καθήκοντα της ΕΚΤ. Αλλά ευτυχώς που υπάρχουν τέτοια εργαλεία και η ΕΚΤ τα χρησιμοποιεί με τόση σοβαρότητα. Ο Μάριο Ντράγκι στέλνει τους χαιρετισμούς του. Ο κεντρικός τραπεζίτης παρεμβαίνει όπου απουσιάζει η Άγγελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα διεκδικεί μεν την ηγεσία της Ευρώπης, αλλά δεν πληρώνει το αντίτιμο. Έχει καταστεί όμηρος ενός αντιευρωπαϊκού γερμανικού εθνικισμού του μάρκου – γιατί βέβαια εκεί έχουμε μείνει, έχουμε δεν έχουμε το ευρώ: Άπληστοι Έλληνες βάζουν χέρι στα λεφτά των Γερμανών. Αλλιώς δύσκολα μπορούν να πουλήσουν την κρίση του ευρώ στην πατρίδα μας.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top