Οι προσδοκίες για συμφωνία εκτόξευσαν το Χρηματιστήριο
«ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ» ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΑΝΟΔΟΣ 4,13% ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ
Εκρηξη αισιοδοξίας σημειώθηκε χθες σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας, στοιχείο το οποίο αποτυπώθηκε πλήρως μέσα από την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς. Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη, με αθροιστικές απώλειες 5,5%, σημειώθηκε ανοδική αντίδραση του δείκτη κατά 4,13%.
Αιτία αποτελεί η φιλική κίνηση Ντράγκι όσον αφορά τον ELA των ελληνικών τραπεζών, αλλά και το πρέσινγκ για συμφωνία από την πλευρά του ισχυρού τραπεζίτη, ο οποίος είπε πως υπάρχει σοβαρή βάση για την επίτευξη μιας θετικής πέμπτης αξιολόγησης, στοιχείο το οποίο τελικώς θα του επιτρέψει να ανοίξει το όριο που μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 843,77 μονάδες (+4,82%) και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών μέχρι τις 737,51 μονάδες (+10,33%). Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 838,22 μονάδες και ο τραπεζικός στις 728,23 (+8,95%), ενώ ο τζίρος έφθασε στα 112,4 εκατ. ευρώ.
Το τελικό +8,95% του τραπεζικού δείκτη καταδεικνύει πως ο κλάδος πρωταγωνίστησε, ενώ ο δεύτερος σημαντικός πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν ο ΟΤΕ, που ενισχύθηκε κατά 8,5%, εξουδετερώνοντας τις απώλειες των προηγούμενων ημερών.
Διαφορετικά, όμως, συνεχίζει να συμπεριφέρεται η αγορά ομολόγων, η οποία αποφεύγει να προεξοφλήσει με τόση αισιοδοξία τη διαφαινόμενη θετική εξέλιξη.
Η παραπάνω εικόνα κατάφερε να ενεργοποιήσει χθες και εγχώρια χαρτοφυλάκια, τα οποία παρέμεναν επί μακρόν εκτός χρηματιστηριακής αγοράς. Πάντως, μέσα σε αυτό το θετικό κλίμα, δεν έλειψαν και οι απαισιόδοξες φωνές.
Παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. για τη σύναψη συμφωνίας σε ό,τι αφορά το χρέος, η Morgan Stanley International δεν εμφανίζεται αισιόδοξη. «Εάν φτάσουν σε κάποια συμφωνία θα είναι μια σύντομη συμφωνία μετακύλισης. Υπάρχουν γενικά πολλά πολιτικά συντρίμμια εδώ, πολλά αρνητικά συναισθήματα στις Βρυξέλλες».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το «μαξιλάρι» ρευστότητας στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 35 δισ. ευρώ, όμως το ποσό αυτό θα μπορούσε να μεταβληθεί σημαντικά στην περίπτωση που υπάρξει αναθεώρηση στα «haircuts».
Οπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, καθώς εισερχόμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, το Χρηματιστήριο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα προσαρμόζει τη στάση του αναλόγως. Εϊναι φανερό πως αλλαγές στις παραπάνω εξελίξεις θα σημαίνουν και αλλαγή της στάσης των επενδυτών.
Ούτως ή άλλως, πάντως, η χθεσινή σημαντική άνοδος των τιμών των μετοχών δεν αποκλείεται να επιφέρει και ρευστοποιήσεις με στόχο την αποκόμιση των κερδών που επιτεύχθηκαν χθες ή που θα συνεχίσουν να επιτυγχάνονται στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν.
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top