Γ. Δραγασάκης: Μικρές πλέον οι διαφορές κυβέρνησης - πιστωτών
 Τι είπε στους τραπεζίτες στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη το μεσημέρι - Μαξίμου: Σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων
Την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία με τους πιστωτές θα κλείσει εγκαίρως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη το μεσημέρι με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τους τραπεζίτες ότι οι διαφορές είναι πλέον μικρές και ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμβιβασμός για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015. Για το 2016 η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πρόταση από την αντίστοιχη των δανειστών ανέρχεται σε μόλις 0,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διεκδικεί μία συνολική λύση για το χρέος, ενώ έχει ήδη υποβάλλει αίτημα για τη μετακύλιση των αποπληρωμών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με τη μεταφορά των σχετικών ομολόγων, ύψους 27 δισ. ευρώ, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ερωτηθείς από τις τραπεζικές διοικήσεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε ότι το Eurogroup της Πέμπτης δεν θα φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα.

Νέα τηλεδιάσκεψη

Ωστόσο, τους είπε πως αναμένεται νέα τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέσα στο Σαββατοκύριακο, προς άρση του διαφαινόμενου αδιεξόδου.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το κλίμα που δημιουργείται από τη δυστοκία που παρατηρείται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ζήτησαν δε από τον κ. Δραγασάκη να μην επιτείνουν τα στελέχη της κυβέρνησης την αβεβαιότητα, καθώς οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Έφυγε άλλο 1 δισ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη η διαρροή έφτασε για δεύτερη συνεχή ημέρα το 1 δισ. ευρώ, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το «μαξιλάρι» ρευστότητας που υπάρχει από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος Emergency Liquidity Assistance (ELA).

Οι αναλήψεις μετρητών με βάση τις παραγγελίες αναμένεται να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα και την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.Να σημειωθεί ότι συνολικά από τη Δευτέρα υπάρχουν εκροές 3.δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι θα χρειαστεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προς αύξηση του πλαφόν δανεισμού από το έκτακτο εργαλείο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ που δόθηκαν την Τετάρτη αποδείχθηκαν πολύ λίγα για να καλύψουν τις ανάγκες του εγχώριου κλάδου.

Εκτιμάται ότι από την περασμένη Δευτέρα η μείωση των καταθέσεων έχει φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, ποσό που πρέπει να αναπληρωθεί προκειμένου να διατηρηθούν τα απαραίτητα περιθώρια ασφαλείας πριν την ενεργοποίηση μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων για την προστασία του συστήματος.

Τι υποστηρίζει το Μαξίμου

«Με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι υπάρχει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης.
Αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια. Η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και του λαού. Το μόνο όπλο που θα ήθελαν να έχουν είναι ο φόβος του λαού μας. Άλλα δεν...»
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top