Σε αναστολή λειτουργίας δύο Κλινικές στο Μποδοσάκειο

Έναν ιδιότυπο τρόπο να «μπαλώσει» τα κενά στο ιατρικό προσωπικό, μέχρι να γίνουν οι πολυαναμενόμενες προσλήψεις στην Υγεία, έχει βρει η Διοίκηση στα διασυνδεδεμένα νοσοκομεία «Μαμάτσειο» Κοζάνης και «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας.

Στο τελευταίο, η Παιδιατρική Κλινική διαθέτει μόνο 1 γιατρό Επιμελητή Β΄ και το Διευθυντή της. Οι δύο τους, πέραν του ότι υπολείπονται κατά πολύ από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, αδυνατούν να καλύψουν όλες τις εφημερίες του μήνα. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Παιδιατρική Κλινική του Μαμάτσειου. Η Διοίκηση των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων, λοιπόν, αποφάσισε το μισό μήνα να εφημερεύει η Παιδιατρική Κλινική στο ένα νοσηλευτικό ίδρυμα και τον άλλο μισό εφημερεύει η αντίστοιχη Κλινική στο άλλο. Έτσι, από τις 16 Ιουνίου μέχρι και το τέλος του μήνα, το Μποδοσάκειο δεν εξυπηρετεί τα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά παρά τα παραπέμπει στο Μαμάτσειο.
Όπως εξηγεί, βέβαια, στο Virus ο Διοικητής Γιώργος Παύλου, τα δύο νοσοκομεία απέχουν μόλις 25 χλμ. Μία απόσταση, δηλαδή, η οποία για να καλυφθεί δεν απαιτούνται περισσότερα από 20 λεπτά.
Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την ανάγκη να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις για την πλήρη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα οποία βρίσκονται στο όριο της επισφάλειας. Είναι ενδεικτικό ότι για όσο διάστημα βρίσκονται σε αναστολή οι παιδιατρικές κλινικές στα δύο νοσοκομεία, το ίδιο συμβαίνει υποχρεωτικά και με τις Μαιευτικές, καθώς στη γέννηση ενός παιδιού μαζί με το γυναικολόγο μαιευτήρα χρειάζεται και παιδίατρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ίδια αιτιολογία, πρόσφατα είχε κλείσει για το β΄ 15μερο του Μαΐου η Χειρουργική Κλινική στο «Μποδοσάκειο», ενώ τον περασμένο Γενάρη είχε προταθεί να κλείσει και η Παθολογική Κλινική για κάποιες μέρες (δες ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ).
Κατά την εκτίμηση (σε τοπικά μέσα) του Προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτ. Μακεδονίας, Χρήστου Κατσίνα «ο λόγος που δεν έχουν κλείσει άλλες κλινικές στο Μποδοσάκειο στηρίζεται στο γεγονός ότι οι γιατροί βάζουν λίγο παραπάνω το κεφάλι τους στο ντορβά και στην προσπάθεια του κ. Αντωνάκου που παρακαλάει καθημερινά γιατρούς από άλλα μέρη για να έρθουν να εφημερεύσουν στην Παθολογική κλινική. Η κατάσταση είναι κακή», τονίζει καταλήγοντας.
Την μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα δύο νοσοκομεία αναγνωρίζει μιλώντας στο Virus και ο Διοικητής των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων. «Έχουμε ξεμείνει» λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, έχοντας επιχειρήσει κατά καιρούς να φέρει ακόμη και ιδιώτες γιατρούς για να καλύψει τα χρονίζοντα κενά μόνιμου προσωπικού στα δύο νοσοκομεία, έχει πλέον σηκώσει τα «χέρια ψηλά», δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο πια παρά να περιμένει τις προσλήψεις που έχει υποσχεθεί το υπουργείο Υγείας…
Πηγή: eordaia.org
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top