Πρόσκληση Τσίπρα στην αντιπολίτευση για καθαρή θέση
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Ανοιχτή πρόσκληση» στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν με σαφή λόγο, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έχουν φτάσει σε «σημείο 0», απευθύνει επί της ουσίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την κίνησή του να φέρει σήμερα το «καυτό» θέμα στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας που πήρε και έδωσε προτάσεις για τη λύση του ελληνικού ζητήματος και στην προχθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, επιχειρεί επιστρέφοντας στην Αθήνα να ανοίξει τα «χαρτιά» του και στο εσωτερικό καλώντας αφενός τους πολιτικούς του αντιπάλους να πάρουν καθαρή θέση και αφετέρου (και επί τη ευκαιρία της συζήτησης στη Βουλή) την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθούν και να κατανοήσουν τις δυσκολίες για την επίτευξη συμφωνίας, όπως και τα διλήμματα και τους κινδύνους.
Εγκυρότατες πληροφορίες διαπιστώνουν ότι ο πρωθυπουργός ναι μεν έχει επιλέξει τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης με στόχο τη συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα αμφιταλαντεύεται και σίγουρα απορρίπτει ακραίες προτάσεις στο όνομα της επίλυσης του προβλήματος, του χρηματοδοτικού και όχι μόνο της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση και το πινγκ-πονγκ σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή θα αποκαλύψει σε βάθος τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις του καθενός χωριστά και θα αναδείξει τις πραγματικές «κόκκινες γραμμές» στον δρόμο για μια επωφελή συμφωνία.
Πιέζει ο χρόνος
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμεναν ανοιχτά τα περισσότερα φώτα στις διάφορες αίθουσες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς ο «χρόνος τελειώνει» και σύμφωνα με πληροφορίες τα μηνύματα επιμένουν ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου πρέπει να υπάρχει εξέλιξη για να προλάβουν και τα ξένα κοινοβούλια να αποφανθούν για το ελληνικό ζήτημα.

Μάλιστα δεν αποκλείεται την προσεχή Δευτέρα, αν και εφόσον έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις (και ίσως έχει μεσολαβήσει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για το ραντεβού με τον κ. Γιούνκερ), να απασχολήσει το Euro Working Group η προσδοκώμενη συμφωνία με βάση την ελληνική πρόταση αλλά και των θεσμών φυσικά. Η «γραμμή» που ακολουθεί πάντως τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να αποκλίνει -να σημειωθεί- από τον στόχο της συμφωνίας, είναι «κόντρα» με τους δανειστές και μετά διαβούλευση για την υπογραφή ενός «βιώσιμου» κειμένου μετά από πέντε χρόνια λιτότητας.
Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση ακόμη και με την επιλογή να αιτηθεί την ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ (μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος) αντί να καταβάλει σήμερα το πρώτο μέρος εντός του Ιούνη, δείχνει ότι θέλει να κλείσει τη συμφωνία αφού πειστεί ότι εξασφαλίζει ή να καλλιεργήσει τις συνθήκες και κλίμα πολιτικής βούλησης ένθεν κακείθεν.
Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η αναφορά που έκανε ο κ. Τσίπρας χθες σε συνεργάτες του, που δείχνει ότι υιοθετεί (τουλάχιστον) ρητορικά άκαμπτη στάση απέναντι στις σκληρές προτάσεις των δανειστών:
«Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε μία από τις κλειστές συσκέψεις χθες με συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται με φόντο την οικονομική ασφυξία να υποχωρήσει στις ακραίες απαιτήσεις που θα πλήξουν περαιτέρω τα ελληνικά νοικοκυριά.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top