Η Ιταλία κορυφαίος προορισμός των ελληνικών προϊόντων
ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Δύο πρωταγωνιστές ανέδειξε το πρώτο τρίμηνο του 2015 για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Από τη μία πλευρά, αναδεικνύονται οι εκρηκτικές αυξήσεις στις εξαγωγές ελαιολάδου, λόγω των ευνοϊκών δεδομένων εγχώριας παραγωγής, σε σχέση με τον ανταγωνισμό και από την άλλη οι πιέσεις στον κλάδο των πετρελαιοειδών, εξαιτίας των χαμηλότερων διεθνών τιμών του πετρελαίου. Οι αντίρροπές αυτές επιδόσεις προκάλεσαν σημαντικές ανακατατάξεις τόσο στον προϊοντικό, όσο και στον γεωγραφικό χάρτη των ελληνικών εξαγωγών, με τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και της Βορείου Αφρικής-Μέσης Ανατολής, να απορροφούν τα μεγαλύτερα μερίδια ελληνικών προϊόντων. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) στην κορυφή των ελληνικών εξαγωγών (βλ. Πίνακα) βρίσκονται τα ορυκτέλαια πετρελαίου και ακολουθεί το ελαιόλαδο, τα φάρμακα, το αλουμίνιο σε πλάκες, και τα εμπιστευτικά προϊόντα. Παράλληλα υπάρχει αλλαγή σκυτάλης στην πρώτη θέση της κατάταξης ως προς τους κύριους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, με την Ιταλία να προσπερνά πλέον την Τουρκία, η οποία αποτελούσε το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών από τις αρχές του 2013. Τις δύο αυτές χώρες ακολουθούν κατά σειρά η Γερμανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, στην 6η θέση ανεβαίνουν οι ΗΠΑ (από τη 10η θέση) και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αίγυπτος, η Ισπανία και ο Λίβανος.
Αντίθετα, μείωση καταγράφεται στις εξαγωγές προς τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, -23,2%), προς τα Βαλκάνια κατά -4,6%, προς την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) (-25,2%), προς τη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική (-8,9%), προς τις Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) (-4,3%) και προς τη ΝΑ Ασία κατά -23,1%, προς την Κίνα κατά -17,1% και προς τις Λοιπές Χώρες κατά -50,6%.
Αναθεώρηση προβλέψεων 
Να σημειωθεί ότι η συνολική αξία των εξαγωγών στο πρώτο τρίμηνο του 2015 μειώθηκε κατά 1,8% και υποχώρησε στα 6,27 δισ. ευρώ, από 6,38 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2014. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει εκρηκτική αύξηση της τάξης του 14% ή αύξηση κατά 549,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά στις εαρινές προβλέψεις της την εκτίμηση της πορείας εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η Κομισιόν προβλέπει πλέον αύξηση της τάξης 4,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση της τάξης του 5,6%. Πιθανή απώλεια μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας από το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, υπολογίζεται ότι προκαλεί απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας από τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της χώρας.
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top