Μαραθώνια συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ:                                                            

Μαραθώνια συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ: Σκληρό πακέτο μέτρων από τους δανειστές για συμφωνία
Η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από τους θεσμούς παραμένει μεγάλη, με το σκηνικό της ρήξης να έρχεται στο προσκήνιο και τους εταίρους να σφίγγουν περαιτέρω τη… θηλιά στο λαιμό της Αθήνας. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πλευρά των δανειστών ζήτησε, μεταξύ άλλων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 11% και στο 23% και πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει με το πέρας του τετ α τετ ότι υφεσιακά μέτρα δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά.
«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:
«Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. 
Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. 
Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία.
 Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it) μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Ανακοίνωση Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, είπε, "Ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς, στη βάση διαφορετικών προτάσεων".
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα συναντηθούν ξανά και ότι η εντατική εργασία θα συνεχιστεί.
Νωρίτερα, οι συζητήσεις πήραν δραματική τροπή έπειτα από το κείμενο με τα σκληρά μέτρα των Θεσμών που παρέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Οπως μετέδωσε η Wall Street Journal, αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν παρέμεινε στη σκληρή γραμμή των δανειστών και παρουσίασε μέτρα-σοκ στον Αλέξη Τσίπρα.
Οι δανειστές φέρεται να ζητούν:
Δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23%
Κατάργηση ΕΚΑΣ
Μείωση συντάξεων
Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων
Ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές
Την ίδια ώρα οι δανειστές προτείνουν τις εξής αλλαγές στα πρωτογενή πλεονάσματα: 1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο που παρέδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι πέντε ή δέκα σελίδων.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στη συνάντηση δεν συμμετέχει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Νωρίτερα 
"Εξακολουθώ να έχω μερικά προβλήματα να λύσω σε σχέση με αυτό που έχει συμφωνηθεί να αποκαλείται η ελληνική περίπτωση, κάτι που με υποχρεώνει να έχω διάφορες συναντήσεις σήμερα, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας", ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών για την Ανάπτυξη στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες είχαν το βράδυ της Τρίτης επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους εταίρους.
Eυρωπαϊκές διπλωματικές πηγές έλεγαν αργά χτες το βράδυ ότι ο κ. Γιούνκερ προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα επειγόντως στις Βρυξέλλες, καθώς ο επικεφαλής της Κομισιόν είναι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα προκύψει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις και συνομιλίες, και όχι μέσω τελεσιγράφων.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η προσέγγιση που επετεύχθη τόσο ανάμεσα στις θέσεις των θεσμών μεταξύ τους όσο και μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας στη «μίνι» σύνοδο του Βερολίνου ήρθε ως συνέπεια των προσπαθειών του ίδιου του Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι τώρα υπάρχει μια ευκαιρία μέσα από προσωπικές επαφές και συζήτηση να υπάρξει κατάληξη και συμφωνία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει αναλυτικά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, καθώς τα χρονικά και χρηματοδοτικά περιθώρια στενεύουν και ενώ παράλληλα θα διεξάγεται και η συνεδρίαση του EuroWorking Group.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top