Ουκρανικά άρματα μάχης στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις με τους αυτονομιστές
Ουκρανικά άρματα μάχης στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις με τους αυτονομιστές
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η διεθνής κοινότητα μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, την ίδια ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε τον στρατό να προετοιμαστεί για «εισβολή πλήρους κλίμακας» από τη Ρωσία, δηλώνοντας ότι ήδη στην ουκρανική επικράτεια δρουν 9.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο σήμερα για να συζητήσει για τις νέες συγκρούσεις, ύστερα από σχετικό αίτημα της Λιθουανίας.
Οι συγκρούσεις της Τετάρτης επικεντρώθηκαν στην περιοχή γύρω από τη Μαριίνκα της περιφέρειας του Ντονέτσκ, με απολογισμό πέντε νεκρούς, σύμφωνα με το Κίεβο ή 19 νεκρούς σύμφωνα με τους αυτονομιστές. Και οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν βαρύ οπλισμό.
Παράλληλα, το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραδίδει εξελιγμένα όπλα στους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. «Εχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες ότι η Ρωσία είναι παρούσα στην ανατολική Ουκρανία και ότι έχει παραδώσει μεγάλες ποσότητες βαρέος, εξελιγμένου οπλισμού στους αυτονομιστές» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οσλο.
Η συμφωνία του Μινσκ
Η Μόσχα διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέρριψε στην ουκρανική πλευρά την ευθύνη: «Η συμφωνία του Μινσκ τελεί υπό συνεχή απειλή εξαιτίας των κινήσεων της κυβέρνησης του Κιέβου, που προσπαθεί να απομακρυνθεί από τις υποχρεώσεις της για άμεσο διάλογο». Στη συνέχεια, το Κρεμλίνο κατηγόρησε ευθέως το Κίεβο για πρόκληση που αποσκοπεί σε ενίσχυση της διπλωματικής πίεσης σε βάρος της Ρωσίας.

Η ΕΕ, εξάλλου, φοβάται την κλιμάκωση των συγκρούσεων και προειδοποίησε ότι μία έξαρση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ένα «νέο σπιράλ» βίας και υπενθύμισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι μπορεί να σκληρύνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία. «Οι ηγέτες έχουν κάνει μία πολύ σαφή σύνδεση των περιοριστικών μέτρων με την πλήρη εφαρμογή του Μινσνκ, αλλά έχουν επίσης πει πως παραμένουν έτοιμοι αν χρειαστεί να κάνουν και άλλα βήματα», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς. Αλλά και ο Ομπάμα θα πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να διατηρήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη σύνοδο της G7, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον Ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ είπε πως διακατέχεται από «μεγάλη ανησυχία» εξαιτίας της έξαρσης της βίας στην ανατολική Ουκρανία και έκανε έκκληση να σταματήσει μία νέα στρατιωτική κλιμάκωση. «Η κατάσταση δεν είναι ακόμη τόσο σταθερή ώστε να μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι δεν θα ξεφύγει και πάλι από κάθε έλεγχο», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός. «Η εκεχειρία είναι εύθραυστη, οι βιαιότητες μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα κατάσταση στρατιωτικής κλιμάκωσης. Πρέπει να το αποφύγουμε», επέμεινε. Από την πλευρά του ο Κλίμκιν εκτίμησε πως οι αυτονομιστές παραβίασαν «με βάναυσο τρόπο» την εκεχειρία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε από την πλευρά του για άμεσο τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία. «Ανησυχούμε από τις πληροφορίες που σχετίζονται με τις μάχες στη Μαριίνκα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ρομέν Ναντάλ. «Θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως» πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top