«Δεν πρόκειται να ανεβεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μέσω του ΦΠΑ να υπάρξει νέα αύξηση», τόνισε ο υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δεν απέκλεισε την πιθανότη
«Δεν πρόκειται να ανεβεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μέσω του ΦΠΑ να υπάρξει νέα αύξηση», τόνισε ο υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δεν απέκλεισε την πιθανότητα εκλογών αν δεν υπάρξει συμφωνία ο υπ. Εσωτερικών Νίκος Βούτσης
Υπουργοί, βουλευτές αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν έντονα κάνοντας σαφές πως το πλαίσιο των προτάσεων των «θεσμικών εταίρων» δεν γίνεται αποδεκτό. Παράλληλα, κορυφαία στελέχη ανοίγουν παράθυρο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στο ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές της χώρας.
Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση καθώς τόνισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί τα όσα ζητήθηκαν στις Βρυξέλλες, φέρνοντας για παράδειγμα το email Χαρδούβελη που αν και είχε λιγότερο επώδυνα μέτρα δεν το έφερε ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή. Παράλληλα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, ώστε να ενισχυθεί η θέση της χώρας.
Τη σκυτάλη πήραν και άλλοι υπουργοί ?από το βήμα της Βουλής? οι οποίοι είπαν «όχι» σε μέτρα που οδηγούν σε περικοπές συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια.
Σαφές μήνυμα ότι «αυτά δεν περνάνε» έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, σημειώνοντας πως «απαντάμε όχι στην εξολόθρευση του ελληνικού λαού». Στην ομιλία του ανέβασε τους τόνους, επισημαίνοντας «δεν υπάρχει κανένα, μα κανένα περιθώριο να υλοποιηθεί αυτή η θρασύτατη και προκλητική απαίτηση», υπογραμμίζοντας πως «αν δεν υποχωρήσουν η χώρα δεν θα χαθεί, έχει εναλλακτικές λύσεις και δημοκρατικές διεξόδους για να τοποθετηθεί και ο λαός. Υπάρχουν εναλλακτικές που στοιχίζουν λιγότερο από το να υπογράψουμε μια επονείδιστη και επαίσχυντη συμφωνία».
«Δεν πρόκειται να ανεβεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μέσω του ΦΠΑ να υπάρξει νέα αύξηση. Αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε» ήταν το μήνυμα του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Παράλληλα σημείωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί η κυβέρνηση τα λεγόμενα «ΝΟΜΕ» (διαδικασία που θέτει συγκεκριμένα όρια τιμών με βάση το κόστος παραγωγής) που προτείνονται από τους θεσμούς. Αναφερόμενος στη ΔΕΗ σημείωσε μεταξύ άλλων πως «δεν τεμαχίζεται και δεν πωλείται».
Ο υπουργός κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Η συμφωνία που τυχόν θα κάνει η κυβέρνηση με τους θεσμούς θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας. Και δεν θα φέρει νέα βάρη».
«Ακήρυχτος πόλεμος»
Για «ακήρυχτο πόλεμο» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας πως «δεν γίνεται με στρατεύματα στα σύνορα αλλά με όρους και όλα τα μέσα που διαθέτει ο σύγχρονος καπιταλισμός». Ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία που θα προσθέτει νέα βάρη στους πολίτες και πρόσθεσε «κοντός ψαλμός αλληλούια. Ο πόλεμος είναι μεγάλος. Δύο σχέδια συγκρούονται για την Ευρώπη».

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι η κυβέρνηση αναζητά μια έντιμη και αξιοπρεπή συμφωνία και μίλησε για πολύ σκληρή μάχη που δίνεται στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Με σκληρή γλώσσα μίλησε και ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, λέγοντας πως αν οι εταίροι ζητούν την πλήρη παράδοση της Ελλάδας δεν θα την έχουν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.
«Εάν πιεστούμε για να υπογράψουμε τελεσίγραφο, είναι σαφές ότι δεν το υπογράφουμε και θα ζητήσουμε από τον λαό να εκφράσει άποψη.
Θα προτείνουμε να καταψηφιστεί το τελεσίγραφο» είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στις κάλπες, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης τόνισε ότι «αν οποιαδήποτε στιγμή δούμε ότι βγαίνουμε εκτός των ορίων της λαϊκής εντολής, δεν θα αυθαιρετήσουμε και τον λόγο θα τον έχει ξανά ο ελληνικός λαός».
Για πλήρες αδιέξοδο μίλησε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Α. Μητρόπουλος, χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο το να ερωτηθεί ο λαός. «'Η συνεχίζουμε σε αδιέξοδες διαπραγματεύσεις ή ρωτάμε τον λαό πού πρέπει να πάμε. Οχι η ερώτηση ''ευρώ ή δραχμή'', αυτό θα ήταν μια τραγωδία» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top