Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν “ταίριαξε” ποτέ με τον πρώην Πρωθυπουργό


Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε ψύχραιμα την πραγματικότητα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν “ταίριαξε” ποτέ με τον Αντώνη Σαμαρά. Παρόλο που η Γερμανίδα Καγκελάριος αξιοποίησε τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, ως προσωπικό “success story” προς το δικό της εκλογικό σώμα, ώστε να επανεκλεγεί και μάλιστα με σαρωτικά ποσοστά, τον Αντώνη Σαμαρά τον προσέγγιζε πάντοτε, κρατώντας διακριτικές αποστάσεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, ενώ στις εκλογές του 2007, ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που έσπευσαν να στηρίξουν τον Κώστα Καραμανλή στην προεκλογική μάχη μιας Ελλάδας που καιγόταν (κυριολεκτικά), απέφυγε να το επαναλάβει με τον Αντώνη Σαμαρά, τόσο το 2012 όσο και κυρίως το 2015.
Γεννημένη στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, η κόρη του πάστορα η οποία κατάφερε να σαρώσει στο πέρασμά της ό, τι και όποιον βρήκε μπροστά ή δίπλα της, από ευεργέτες σαν τον Χέλμουτ Κολ, μέχρι πολιτικούς συμμάχους σαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Έντμουντ Στόιμπερ, και φυσικά αντιπάλους σαν τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, η “Άντζι” δεν ξεπέρασε ποτέ μέσα της, σε επίπεδο ψυχισμού και ειλικρίνειας, τον “μεγάλο περίπατο” του Αντώνη Σαμαρά, από τη ρητορική του αντιμνημονίου και τις εποχές των Ζαππείων, σε αντίβαρο του λαϊκισμού και της επικινδυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ίσως γι’ αυτό και το τελευταίο photo opportunity Μέρκελ-Σαμαρά ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014 στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όταν ο τότε πρωθυπουργός της έδειχνε στο tablet φωτογραφίες από τα ευρήματα της Αμφίπολης. Κάπου, εκεί, η Άνγκελα Μέρκελ συνειδητοποίησε τον… τρόμο που ερχόταν μέσω της αναπότρεπτης έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ, και άρχισε να σκέφτεται τη (δύσκολη) ζωή με τον Αλέξη Τσίπρα και τις συνιστώσες των εμμονών (όχι μόνο της Αριστεράς).
Σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κάνει τη δική του… μάζωξη. Ώστε οι κεντροδεξιοί ηγέτες, που αποτελούν και την αριθμητική πολιτική πλειοψηφία της σημερινής Ευρώπης, να συζητήσουν τις εξελίξεις και να χαράξουν κοινή γραμμή προσέγγισης της πραγματικότητας.
Η Ελλάδα αποτελεί εκ των προτέρων κεντρικό θέμα προβληματισμού. Και, στο περιθώριο της έντονης φημολογίας και των στοχευμένων διαρροών περί ενδεχόμενης επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά στο… αντιμνημόνιο, με καταψήφιση της συμφωνίας που θα υπογραφεί ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και τους εταίρους-δανειστές της Ελλάδας, μπορεί κανείς άφοβα να ποντάρει τα (όποια) χρήματά του, σε έναν διάλογο Μέρκελ-Σαμαρά, λες και τον… ηχογραφεί (όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup).
“Forget it Antonis”… λέει (με τα μάτια) στον Αντώνη Σαμαρά η Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με το ενδεχόμενο καταψήφισης της συμφωνίας. Όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε… προσγειώσει τον Γιάννη Στουρνάρα για το ενδεχόμενο “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, με το (θρυλικό πλέον) “forget it Giannis”.

ΠΗΓΗ:"parapolitika.gr"