Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Περιφερειακής Πολιτικής, στη συνέντευξή της στην «ΠτΔ» λέει κάποια απλά πράγματα.
ΠΡΩΤΟΝ, αναγνωρίζει ότι η κρίση υπονομεύει τη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή ιδέα, εκτός από την κοινωνική συνοχή. Ο πολίτης αισθάνεται ότι δεν έχει νόημα να συνεργάζεται με ένα σύστημα που «τον προδίδει» ή που δεν τον βοηθάει, αντιθέτως τον δυσκολεύει.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, αντιτείνει ότι, όπως και να το κάνουμε, δεν έχουμε άλλα όπλα στη διάθεσή μας. Ποιος μπορεί να δώσει τα μέσα για έξοδο από την κρίση πέρα από αυτόν που αποδεδειγμένα έχει προσφέρει πόρους για την ανάπτυξη, τη θεραπεία των υστερήσεων και τη μείωση των ανισοτήτων; Αυτός είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, άλλωστε, συστήθηκε γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό: Ανταγωνιστικότητα οικονομίας και υψηλή στάθμη ζωής για όλα τα μέλη της Ενωσης, μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.
ΤΡΙΤΟΝ, μας θυμίζει ότι η ΕΕ έχει δώσει ευκαιρίες στη χώρα και τη Δ. Ελλάδα. Αν δεν αξιοποιήθηκαν, όπως έπρεπε, ο βασικός υπαίτιος δεν ήταν ο πάροχος, αλλά το σύστημα, οι δομές, οι νοοτροπίες, η πολιτική κουλτούρα, η διοικητική ανεπάρκεια της χώρας.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ, η ΕΕ δεν νίπτει χείρας ως προς την ενδεχόμενη διασπάθιση πόρων ή ανώφελη υποδοχή τους μέσα από διεργασίες διάτρητες ή ελλειμματικές για μια ακόμα φορά: Προσάρμοσε τη στρατηγική της πάνω σε φόρμουλα εξειδίκευσης, η οποία φροντίζει να κατευθύνονται οι πόροι που χρειάζονται στις κατευθύνσεις που χρειάζονται. Και, ταυτοχρόνως, εποπτεύει και μεριμνά ώστε η αξιοποίηση των κονδυλίων να είναι η πρέπουσα.
ΤΟ ΠΕΜΠΤΟΝ, είναι δική μας υπόθεση. Θα πρέπει εμείς οι ίδιοι, κοινωνία και αιρετοί παράγοντες, να κατανοήσουμε ότι η προτεινόμενη ευκαιρία που δίνουν οι αναπτυξιακοί πόροι πρωτίστως εμάς αφορούν και να τους αντιμετωπίσουμε σαν ζωτική υπόθεση.
ΣΤΟ σημείο αυτό, θα λέγαμε, υπάρχει μερική μόνο πρόοδος. Μερίδα των αξιωματούχων μας κατανοεί τη σημασία όλων αυτών και δρα με τεχνοκρατικό πνεύμα και περίσκεψη. Μια άλλη μερίδα αδιαφορούν ή εξακολουθούν να βλέπουν το ευρωπαϊκό ταμείο σαν μια εναλλακτική «βρύση» στην ξηρασία του δημοσίου ταμείου.
ΑΣ ελπίσουμε να κάνουν παιχνίδι οι πρώτοι. Και να περάσουν γρήγορα στο περιθώριο της ιστορίας οι δεύτεροι.
Πηγή: pelop
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top