Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας

Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν !!!

80+40 = 120 ΔΙΣ !!! ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ 100%


Τόση ρευστότητα λέγαμε πριν ακόμη τις εκλογές ότι μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από τον ELA, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού μας συστήματος !!!
Οι τραπεζίτες όμως, αντί να μας επιβεβαιώσουν από τότε, για να σταματήσει ο πανικός που οδήγησε τους ηλίθιους να σηκώνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες ή να τα εμβάζουν στο εξωτερικό, όπου τώρα θα τους τα φάνε Ελβετοί κλπ. προοδευτικές τραπεζικές δυνάμεις, έγιναν λαγοί της Τρόικα και των Σαμαροβενιζέλων και, πηγαίνοντας κόντρα στα ίδια τους τα συμφέροντα, επέτρεψαν στους μισθοφόρους της παραπληροφόρησης των συστημικών ΜΜΕ να συνεχίζουν να διασπείρουν τον πανικό !!!

ΤΡΕΧΑΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ
ME ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΗΛΙΘΙΟΙ !!!

Διαβάζουμε σήμερα στο capital.gr :
Πρόσθετη ρευστότητα άνω των 40 δισ. ευρώ είναι σε θέση να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Αlpha Bank και Eurobank) με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2015, οι εγγυήσεις που διαθέτουν επαρκούν για να αντλήσουν από την ΕΚΤ, αν χρειαστούν, 40 με 42 δισ. ευρώ, επιπλέον των περίπου 80,2 δισ. ευρώ που ήδη έχουν αντλήσει.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι τράπεζες η Εθνική έχει τη δυνατότητα εφόσον χρειαστεί να αντλήσει επιπλέον ρευστότητα 12 δισ. ευρώ, η Αlpha Bank 8 δισ. ευρώ (6 δισ. ευρώ και πρόσθετα 2 δισ. ευρώ υπό προϋποθέσεις), η Πειραιώς 12 δισ. ευρώ και η Εurobank 10 δισ. ευρώ (8 δισ. ευρώ + 2 δισ. υπό προϋποθέσεις).

Όπως διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών στη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων με αναλυτές, οι υπολογισμοί για την πρόσθετη ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν από τον ΕLA (στην περίπτωση που συνεχιστεί για παράδειγμα η εκροή καταθέσεων) έχουν γίνει με το υφιστάμενο κούρεμα που επιβάλει η ΕΚΤ στις εγγυήσεις που οι ίδιες προσκομίζουν . Το κούρεμα αυτό, όπως εξήγησαν, κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30% κατά μέσον όρο επί της ονομαστικής αξίας των ενεχύρων (εγγυήσεων) που προσφέρουν.

Τούτο σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που η ΕΚΤ προχωρήσει στην αύξηση του ποσοστού αυτού, όπως συζητείται στη Φρανκφούρτη τις τελευταίες εβδομάδες, η ρευστότητα που θα είναι σε θέση να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι μικρότερη βέβαια των 40 δισ. ευρώ, παραμένει ωστόσο αξιοσημείωτη και ικανή προκειμένου να αποφευχθεί πιστωτική ασφυξία στην αγορά.

Το καθεστώς που διέπει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού ΕLA αποτελεί μοχλό πίεσης προς την ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με τους θεσμούς προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι τράπεζες, οι εγγυήσεις που διαθέτουν είναι ικανές να δώσουν επαρκή ρευστότητα ακόμη και στην περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει να κάνει ακόμη πιο αυστηρό το πλαίσιο του μηχανισμού ΕLA αυξάνοντας το "κούρεμα" που επιβάλει στις εγγυήσεις που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Υπενθυμίζεται η ΕΚΤ άφησε την Τετάρτη αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA στα 80,2 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε ζητήσει την αύξηση του καθώς οι καταθέσεις την προηγούμενη εβδομάδα είχαν δείξει σημάδια σταθεροποίησης. Επιπροσθέτως, όπως διευκρινίστηκε, από την ΤτΕ οι τράπεζες δεν έχουν εξαντλήσει όλο το ποσό αυτό αφήνοντας ένα περιθώριο ρευστότητας περίπου 3 δισ. ευρώ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top