Αυτή τη φορά κανείς δεν μίλησε για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις της Ομάδας των Βρυξελλών. Θεωρήθηκε φαίνεται ανεπίκαιρη μια τέτοια επισήμανση. Το πολύ το «Κύριε, ελέησον»...
Απλώς διευκρινίστηκε από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι εργασίες εντείνονται και έσπευσαν να προβούν σε λίγο-πολύ απειλητικές δηλώσεις διάφορα δευτεροκλασάτα φερέφωνα (επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο συμπατριώτης του Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν) ή και τριτοκλασάτα (ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ)...
Ο καθένας με τη σειρά του. Το Βερολίνο δεν αρνείται τις εκδουλεύσεις...
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ομάδας των Βρυξελλών, παρατήρησε ότι «οι εργασίες θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες» και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
«Είμαστε ξεκάθαροι, θέλουμε να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και αυτό θα είναι το καλύτερο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ερωτηθείς, εάν οι θεσμοί ανησυχούν για τη δυνατότητα της Ελλάδας να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου περιλαμβάνει δέσμευση της χώρας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των πιστωτών.

Οι μπιστικοί της Μέρκελ

Δηλώσεις για την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ με προθεσμία τις 5 Ιουνίου έκανε και ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, διορισμένος στη θέση αυτή από την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία φρόντισε να κολλήσει στην Ομάδα των Βρυξελλών και εκπρόσωπο του ΕΜΣ.
Σε συνέντευξη στη γερμανική Bild, ο εν λόγω αξιωματούχος -χαρακτηριστικός τύπος πιστού υπηρέτη- που φροντίζει να εμφανίζεται σε κάθε συνέντευξη Τύπου της ευρωζώνης δίπλα στον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Π. Μοσκοβισί, για να... συμφωνήσει μαζί τους, προειδοποίησε την Αθήνα ότι ακόμη και μία καθυστέρηση στην αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ θα ήταν επικίνδυνη.
«Θα είχε αντίκτυπο και στους άλλους πιστωτές, όπως εμείς», είπε ο σκιώδης «αυλικός» της Α. Μέρκελ.
Το διαθέσιμο ποσό του ΕΜΣ για την Ελλάδα ανέρχεται σε 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ προέρχονται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα το 2014 από ελληνικά ομόλογα.
Ο Π. Μοσκοβισί, από την πλευρά του, δήλωσε από το Δουβλίνο ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών και αναφέρθηκε στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Πιο επιθετικός ήταν ο Μ. Σαπέν, ο οποίος δήλωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Negocios, ότι «δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε άλλο τα ελλείμματα της Ελλάδας». Βέβαια, η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη...
Τα βέλη του Γάλλου υπουργού για τα ελλείμματα της χώρας αποδίδονται στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα των κυριακάτικων εκλογών στην Ισπανία και η εντυπωσιακή άνοδος του «Podemos» έχουν θορυβήσει την αποκαλούμενη σοσιαλδημοκρατική, αλλά ουσιαστικά κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, η οποία βλέπει με ανησυχία ότι το φαινόμενο της ανάληψης της εξουσίας από ένα αριστερό κόμμα στην Ελλάδα αρχίζει και βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις άλλες χώρες του Νότου.
Η κυβέρνηση Βαλς δεν είναι η μόνη που ανησυχεί και θέλει να κόψει το «κακό» από τη ρίζα. Ολος ο ευρωπαϊκός Βορράς ανησυχεί, με πρώτο το Βερολίνο...

...αλλά, όταν πληρώνουμε, είμαστε «καλά παιδιά»

Ανταπόκριση από Βερολίνο

Η Ανγκελα Μέρκελ προεδρεύει του υπουργικού της συμβουλίουAP Photo/Markus Schreiber

Σημαντικό μήνυμα από την Ελλάδα χαρακτηρίζουν στο Βερολίνο τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων πως η χώρα μας θα πληρώσει κανονικά τη δόση του ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου.
Οπως έλεγε χθες στο Βερολίνο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, «είναι ενθαρρυντικό ότι στην Ελλάδα δήλωσαν την πρόθεσή τους να πληρώσουν τη δόση του ΔΝΤ, διότι αυτό δείχνει πως οι Ελληνες κατανοούν ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν γίνεται. Η Ελλάδα έχει να λάβει μεγάλα ποσά από το ΔΝΤ μέχρι το 2016. Θα είναι πολύ θετικό σημάδι, εάν η Ελλάδα πληρώσει τη δόση και έτσι δεν έχουμε χρεοκοπία γύρω από την ημερομηνία της 5ης Ιουνίου».
Ο ίδιος αξιωματούχος αναφερόμενος στην πρόοδο των συνομιλιών είπε ότι «στόχος μας πριν τελειώσει ο χρόνος είναι να κλείσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα. Είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Ελπίζω οι Ελληνες να έχουν καταλάβει ότι πρέπει να εφαρμόσουν όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και όχι μόνον ένα μέρος τους. Μόνον τότε θα μπορέσουν να γίνουν βήματα προόδου»...
Να θυμίσουμε ότι σήμερα ξεκινά στην πόλη της Δρέσδης η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G7.
Εκεί θα παρευρεθούν οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών αυτών, η κ. Λαγκάρντ, ο κ. Μοσκοβισί, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει επίσημα μέρος της ατζέντας των συνομιλιών.
Ομως το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης, σε ειδική ομάδα εργασίας, το μεσημέρι της Παρασκευής, μαζί με θέματα που αφορούν την Ουκρανία και το Νεπάλ.
Γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν πως σκοπός είναι να ενημερωθούν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Χθες, σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Βελτ» υποστηρίζει πως υπάρχει διαφωνία για το θέμα της Ελλάδας μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, «η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έρχονται σε κόντρα. Η Μέρκελ κρίνει απαραίτητη την επιείκεια απέναντι στην Ελλάδα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο Σόιμπλε σε παρόμοια περίπτωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα Grexit. Δεν είναι σαφές το ποιος θα επικρατήσει, η καγκελάριος έχει περισσότερη δύναμη, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έχει έναν ισχυρό σύμμαχο, το ΔΝΤ».
Πηγή: efsyn.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top