lafazanis-putin.jpg

Λαφαζάνης-Πούτιν-Τσίπρας
Από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο 
Ναι, είναι αλήθεια πως το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η κατάσταση του σπιτιού μας: έχει πιάσει φωτιά, είναι μέσα εγκλωβισμένοι άνθρωποι, πόσο κοντά είναι η φωτιά σε εμάς;
Ζούμε σε μια ζοφερή χώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό μας έχει μεταμορφώσει σε μονομανείς, έχει διαστρέψει τη συνηθισμένη μας ροπή προς τον κόσμο και τον περίγυρό μας.
Δείχναμε ενδιαφέρον για τον κόσμο αλλά δεν είμαστε καλοί μαθητές.
Οι απόψεις μας ήταν, και είναι, πιο σημαντικές από τις ιδέες που αποπνέει το περιβάλλον.
Η καταδίκη της παγκοσμιοποίησης δεν έφερε και αντίλογο επεξεργασμένο ως βιώσιμη απάντηση στις εξωτερικές προκλήσεις.
Πρόσφατα έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον προσανατολισμό της χώρας. Αναζητούμε νέες πηγές χρηματοδότησης και νέους ορίζοντες οι οποίοι ανοίγονται πέρα από τα ειωθότα.
Οι χώρες BRICS δημιουργούν μια καινούργια Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θέλει να παίξει τον ρόλο μιας αντίστοιχης Παγκόσμιας Τράπεζας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο για τις ανάγκες μας;
Και σχεδόν ταυτόχρονα εμφανίστηκε και ο αγωγός αερίου από τη Ρωσία για την Ευρώπη ως μια νέα πηγή χρηματοδότησης της ασφυκτιώσας ελληνικής οικονομίας.
Υπήρξαν συναντήσεις και ανακοινώσεις και δηλώσεις για το πόσο ευπρόσδεκτος είναι ο αγωγός αυτός παρ' όλο που οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους σε αυτόν.
Δεν προλάβαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι αυτός ο καινούργιος αγωγός Turkish Stream και πριν από λίγες μέρες οι μάχες στο Κουμάνοβο μεταξύ Αλβανών «τρομοκρατών» και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ αποδόθηκαν από τον ΥΠΕΞ Λαβρόφ σε αμερικανική παρέμβαση κατά της φιλορωσικής πολιτικής του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι, ο οποίος υποστηρίζει τον αγωγό Turkish Stream.
Στην ουσία όμως η ΠΓΔΜ κινδυνεύει με εσωτερική ανάφλεξη από μια κυβέρνηση η οποία χρησιμοποιεί ακραίο λαϊκισμό και εθνικισμό για να σταθεί στην εξουσία.
Αλλά, μια και βρισκόμαστε στα μίζερα Βαλκάνια, η Αλβανία δεν δίστασε να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις μας αμφισβητώντας τα θαλάσσια και ίσως και τα χερσαία σύνορά μας.
Στις 9 Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 70 χρόνια από τη νίκη του σοβιετικού Στρατού κατά της ναζιστικής Γερμανίας παρών ήταν ο Κινέζος πρόεδρος Ξι και ταυτόχρονα αγήματα του κινεζικού Στρατού παρήλασαν με τα ρωσικά. Στη Μεσόγειο έγιναν για πρώτη φορά κοινά ναυτικά ρωσο-κινεζικά γυμνάσια!
Ελάχιστες μέρες κατόπιν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πήγε στη Ρωσία και είχε πολύωρες συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν και τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ.
Ταυτόχρονα υπήρξε μια δήλωση για την Ουκρανία, η οποία έλεγε πως η συμφωνία Μινσκ 2 είναι η μόνη που μπορεί να φέρει την ειρήνευση, και ταυτόχρονα διαμηνύθηκε στον πρόεδρο Ποροσένκο της Ουκρανίας να μην προσπαθήσει να ανακαταλάβει το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ.
Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ φαίνεται να βάζουν νερό στο κρασί τους για τη συνέχιση της κρίσης στην Ουκρανία και ταυτόχρονα ίσως κάνουν την πρώτη κίνηση να αποκλιμακώσουν τις τεταμένες σχέσεις τους με τη Ρωσία.
Πίσω από αυτό το πιθανό ρωσο-αμερικανικό πλησίασμα βρίσκονται οι κολοσσιαίες ανακατατάξεις στην Ασία.
Ο επίγειος και ο θαλάσσιος δρόμος του μεταξιού έχει μπει στην πρώτη του φάση.
Η Ρωσία με την σχεδόν στρατηγική συμμαχία της με την Κίνα έδωσε το έναυσμα για την εκκίνηση του μεγάλου παιχνιδιού της Ασίας και του αιώνα που διανύουμε.
Το άνοιγμα των δρόμων από την Κίνα προς την Ευρώπη μέσω Κεντρικής Ασίας, Περσίας και των θαλάσσιων δρόμων για την Ευρώπη φέρνει πλέον τις μεγάλες οικονομίες της Ασίας στο προσκήνιο των σχέσεών τους με την Ευρώπη και επανατοποθετεί τους ανταγωνισμούς και τις συνεργασίες σε άλλη βάση.
Οι ασιατικές οικονομίες με τους μεγάλους πληθυσμούς, το πάθος του επιτυχημένου με τρόπους και μέσα τα οποία προκαλούν το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν θα αφήσουν για πολύ την ήπειρό μας όπως τη γνωρίσαμε.
Ολα τα παραπάνω συνθέτουν έναν ελπιδοφόρο αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνο πίνακα αλλαγών και ανακατατάξεων μέσα στις οποίες πρέπει να βρούμε έναν ρόλο, ένα σημείο να σταθούμε, κάποιο σκοπό να εκπληρώσουμε.
Οι συσχετισμοί και οι συμμαχίες αλλάζουν σε ελάχιστο χρόνο.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προσέχει το τι συμβαίνει γύρω μας πολύ περισσότερο απ' ό,τι θεωρεί σκόπιμο.
Μένει να σταθμίσει το εύρος και το βάθος των κινήσεών της σε σχέση με τις παραδοσιακές δυνάμεις και να διαβλέπει πότε οι συσχετισμοί θα είναι θετικοί και πότε θα οδηγούν σε συγκρούσεις μεταξύ των μεγάλων τις οποίες πρέπει να αποφεύγει πάση θυσία.
Οσον αφορά τις εξελίξεις στα μίζερα Βαλκάνια η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε καλά τα χαρτιά μας κάνοντας κατανοητό πως θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας με κάθε τρόπο.
ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top