Της Τζένης Κολλάρου - Καλλέργη*

Η επίθεση που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται στη χώρα μας, στον τομέα που λέγεται πολιτισμός, με την πλήρη υποταγή στους δανειστές μας, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον λαό μας. Η κυβέρνηση, δέσμια αυτής της πολιτικής και υποταγμένη, καθίσταται συνένοχη για τα αποτελέσματα και τις συνέπειες που θα έχουν όλα αυτά στην πορεία και την εξέλιξη του τόπου.


Είναι γνωστό ότι οικονομία και πολιτισμός είναι δύο βασικοί άξονες που προκαθορίζουν την εξέλιξη και το επίπεδο, το υλικό και το πνευματικό, μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Και πρέπει, ασφαλώς, να συμβαδίζουν παράλληλα και εξελικτικά, γιατί όταν το ένα σκέλος υστερεί, επηρεάζει ανάλογα και το άλλο. Η Παιδεία, οι Τέχνες, ο Πολιτισμός, ευδοκιμούν σε συνθήκες ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Το αντίθετο συμβαίνει σε συνθήκες εξάρτησης, σε συνθήκες αυταρχισμού και λιτότητας.

Μπήκαμε στον 21ο αιώνα και η ανθρωπότητα είναι ακούσιος μάρτυρας, ή συμμέτοχος και θύμα, συγκλονιστικών και ραγδαίων μεταμορφώσεων και ανακατατάξεων κοινωνικών και πολιτικών. Περνάμε τώρα μια περίοδο πισωγυρίσματος. Ο κόσμος είναι ανάστατος. Πολλές οικονομίες και συστήματα καταρρέουν. Οι ιδεολογικές, οι κοινωνικές και ηθικές αξίες δοκιμάζονται. Η ανεργία αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Οι μειονοτικές διαφορές υποδαυλίζονται, η βία κάθε λογής παίρνει τεράστιες διαστάσεις, η αποσταθεροποίηση απλώνεται σ' όλες τις χώρες, τα εθνικά σύνορα αρχίζουν μεθοδικά να αμφισβητούνται.

Στο μεταξύ, η πείνα, η αθλιότητα, η ανισότητα, τα ναρκωτικά, η ανεργία, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η αθρόα εισροή μεταναστών στη χώρα μας, το έγκλημα, η τρομοκρατία, η διαφθορά, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά. βρίσκονται στη μεγαλύτερη έξαρση, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παγκόσμια. Και πάνω απ' όλα, οι επιδιώξεις των ισχυρότερων κρατών για επικυριαρχία και επιβολή ζωνών επιρροής πάνω στα αδύναμα και αποδεκατισμένα από την οικονομική κρίση κράτη.

Η οικονομική κρίση στη χώρας μας θα έχει οδυνηρές συνέπειες στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, κινδυνεύει να αλλοιωθεί η εθνική μας φυσιογνωμία, η πνευματική μας ταυτότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συμφωνίες με τους εταίρους μας δανειστές ουδεμία αναφορά γίνεται για Παιδεία, για τέχνες, για πολιτισμό, για πνευματικές και καλλιτεχνικές ανταλλαγές. Μόνο νούμερα, προϊόντα, αγορές, τιμές και πωλήσεις. Ο άνθρωπος παρουσιάζεται εγκλωβισμένος μέσα σ' ένα ευρύτατο κύκλωμα χρηματιστηριακής και εμπορευματικής συναλλαγής.

Η επίθεση που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται στη χώρα μας, στον τομέα που λέγεται πολιτισμός, με την πλήρη υποταγή στους δανειστές μας, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον λαό μας. Η κυβέρνηση, δέσμια αυτής της πολιτικής και υποταγμένη, καθίσταται συνένοχη για τα αποτελέσματα και τις συνέπειες που θα έχουν όλα αυτά στην πορεία και την εξέλιξη του τόπου.

Οι πνευματικοί άνθρωποι της χώρας έχουν χρέος σ' αυτές τις δύσκολες και πολύπλοκες συνθήκες, να πλησιάσουν με στοργή τον απλό και σαστισμένο άνθρωπο και να τον διαφωτίσουν. Να τον βγάλουν από την άγνοια, την πλάνη και τον αποπροσανατολισμό που κάποιες δυνάμεις έχουν σκοπό να τον κρατούν παγιδευμένο.

Δυστυχώς, όμως, συχνά και μεθοδευμένα, παρατηρούμε ότι όσοι από αυτούς τους εμπνευσμένους ανθρώπους έχουν τη δύναμη και το σθένος ν' αντιταχθούν δημόσια, με λόγο ή με πράξεις, στον άκρατο φιλελευθερισμό, που υποσκάπτει και εχθρεύεται τη δημοκρατία και περιθωριοποιεί τον πολιτισμό, να γίνονται ενοχλητικοί στα κέντρα αποφάσεων, η μιντιακή, η οικονομική και η πολιτική εξουσία να τους αμφισβητεί, να τους συκοφαντεί, να τους γυρίζει την πλάτη και τέλος να τους περιθωριοποιεί.

Περνάμε μια καινούργια παγκόσμια κρίσιμη φάση. Παρ' όλα αυτά, δεν χάθηκαν όλα. Διέξοδος θα υπάρξει. Δεν χάθηκαν τα ιδανικά. Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα καινούργιο προχώρημα. Οι πνευματικοί άνθρωποι γίνονται βασικοί συντελεστές. Η αφύπνιση και δράση τους θ' αποτελέσουν για τους ίδιους, αλλά και για την Ελλάδα, που τόσοι κίνδυνοι την περιβάλλουν, την καλύτερη και προσφορότερη επένδυση.

Η Ελλάδα υπήρξε η κοιτίδα του θεάτρου. Διαθέτει μια πολύτιμη θεατρική κληρονομιά. Επιβάλλεται να την αξιοποιήσει και να την προβάλλει και μέσα κι έξω από τη χώρα. Το ελληνικό θέατρο διεξάγει αγώνα άνισο, μέσα σε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες αντίξοες, χωρίς κρατική συμπαράσταση, για ν' αναπτυχθεί σ' ένα επίπεδο αισθητικό, τέτοιο που να μπορεί και την αρχαία κληρονομιά να προβάλει αλλά και να δημιουργήσει μια αντάξια θεατρική «ζωή» που ν' αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη Ελλάδα.

Το θέατρο αποτελεί μια κυρίαρχη δύναμη στον χώρο του πολιτισμού. Αυτή η κοινωνική δύναμη έχει υποστεί, τα τελευταία κυρίως χρόνια, σοβαρή υποβάθμιση. Αυτό επέδρασε και στην υποβάθμιση του κύρους των συντελεστών της θεατρικής δημιουργίας. Το θέατρο και οι θεράποντές του πρέπει να ξαναπάρουν την ψηλή θέση τους στο προσκήνιο της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής. Πρέπει να ξαναποκτήσουν το κύρος και την ξεχωριστή παρουσία τους στον χώρο της τέχνης.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενοι -δεμένοι πιστάγκωνα στο άρμα των ισχυρών- καλούνται ν' αντιμετωπίσουν την επερχόμενη χιονοστιβάδα. Ν' αντικρούσουν την εισβολή των μονοπωλίων που θα ελέγχουν πλέον έμμεσα η άμεσα και τον τομέα του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ποιος καλλιτέχνης δημιουργός θα μπορεί να υπερασπίζεται την ποιότητα του έργου του, μα και τον ίδιο τον εαυτό του, από τις παραχωρήσεις και τους συμβιβασμούς, που η ανάγκη για επιβίωση θα του επιβάλει, όταν η ανεργία και η υποαπασχόληση θα αποτελούν τη μοναδική πραγματικότητα;

Η πολιτική εξάρτηση είναι άμεσο επακόλουθο της οικονομικής εξάρτησης και μάλιστα όταν η τέχνη γίνεται μέσο για μεγαλύτερη απόδοση κέρδους, όταν η ελληνική τηλεόραση κατακλύζεται από τούρκικα σίριαλ και κάθε λογής «πολιτιστικά υποπροϊόντα» με επιπτώσεις όχι μόνο στην ανεργία των Ελλήνων ηθοποιών, σκηνοθετών και τεχνικών, αλλά και στη διαμόρφωση -για να μην πούμε διαστρέβλωση- του γούστου αλλά και του κριτηρίου του ελληνικού λαού, έχουμε χρέος σ' αυτή τη φοβερή πραγματικότητα που ζούμε ν' αντισταθούμε, ν' αντιδράσουμε, να την αλλάξουμε.

Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, μόνο μια ενωμένη Αριστερά μπορεί, αλλά και οφείλει, να παίξει ηγετικό ρόλο, να εμπνεύσει και να ενώσει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του πνεύματος και του πολιτισμού, για να σταματήσει τις καταστροφικές πολιτικές που επιβάλλονται από πάνω και από έξω. Έχει χρέος να εμποδίσει όλους αυτούς που επιδιώκουν να μετατρέψουν τους Έλληνες σε πειθήνια ανθρωπάκια, σπρώχνοντάς τους ν' απαρνηθούν τον πολιτισμό τους, τις αξίες τους, τη γλώσσα τους, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά τους, οδηγώντας τη χώρα -χωρίς ενδοιασμούς- στον όλεθρο και την καταστροφή, μόνο και μόνο για να διατηρήσουν τη λεία τους, την απροσδόκητα αποκτηθείσα.

Οι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού, κάθε προοδευτικός και δημοκρατικός άνθρωπος δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα που προσπαθούν να τους στήσουν οι δυνάμεις της υποτέλειας και της εξάρτησης.

Για να πετύχει, όμως, μια οργανωμένη προσπάθεια για την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, χρειάζεται να επιστρατευτεί εθελοντικά ολόκληρος ο ελληνικός λαός και να υπηρετήσει με συνείδηση και πρωτοβουλία αυτόν τον σκοπό.

________________________________________________________________________

* Η Τζένη Κολλάρου - Καλλέργη είναι ηθοποιός, γ.γ. Ιδρύματος Κοινωνικών - Ιστορικών Ερευνών «Σταύρος Καλλέργης»πηγή: "Η ΑΥΓΗ" ... 6/5/2015
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top