Δεν δόθηκε λύση με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, το 52,65% των εργαζομένων στην Ελλάδα να εργάζονται χωρίς σύμβαση πλήρους απασχόλησης, δηλαδή χωρίς υγειονομική κάλυψη, συνταξιοδοτικές εισφορές και επιδόματα, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, την οποία δημοσίευσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο συνάδελφος Μπάμπης Μιχάλης (Τετάρτη 20 Μαΐου 2015).
Αυτή είναι μία όψη του προβλήματος. Το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης οδηγήθηκε στην κατάρρευση με τις αλλεπάλληλες τεράστιες λεηλασίες από το κράτος, τις οποίες διεξοδικά ανέφερα από τη σελίδα αυτή χωρίς να συγκινηθεί κανένας αρμόδιος υπουργός ούτε και πρωθυπουργός.
Ετσι φτάσαμε στις περικοπές των συντάξεων τα τελευταία χρόνια έως και 60% και στην απειλή να γίνουν νέες μειώσεις με αξίωση των ανάλγητων δανειστών μας.
Η αποκάλυψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας θέτει στη σημερινή κυβέρνηση επιτακτικό αίτημα να δώσει λύση στο πρόβλημα της ανασφάλιστης, δηλαδή της μαύρης, εργασίας, μεγαλύτερο θύμα της οποίας είναι οι σημερινοί νέοι, οι οποίοι εργάζονται 10ωρα και 12ωρα και πληρώνονται για 4ωρη ή 6ωρη εργασία.
Η κυβερνητική σύσταση προς τα θύματα είναι να καταγγέλλουν τους εργοδότες που παρανομούν, δηλαδή να υποκαταστήσουν την Επιθεώρηση Εργασίας.
Η καταγγελία όμως έχει άμεσο αποτέλεσμα την απόλυση του θύματος. Ποιος, λοιπόν, να τολμήσει, όταν δεν τολμούν oι κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες αποδίδουν την αδράνειά τους στη σοβαρή έλλειψη προσωπικού, το ίδιο που συμβαίνει και με τους μηχανισμούς φορολογικών ελέγχων.
Στο 52,65% των ανασφάλιστων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αυτοαπασχολούμενοι, μικροεπαγγελματίες, μικρομαγαζάτορες κ.λπ., που το εισόδημά τους είναι τόσο χαμηλό μετά την κρίση, που δεν επαρκεί για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, οπότε και δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) διακόπτοντας την ασφάλισή τους. Επιχειρήθηκε το 2012 να δοθεί μια λύση με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών υπό ορισμένους όρους.
Βασικές προϋποθέσεις ήταν:
α) οι ενδιαφερόμενοι να μη χρωστούν εισφορές,
β) να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να παραμένουν εντός ρύθμισης καταβάλλοντας τις μηνιαίες δόσεις τους, χωρίς να δημιουργούν νέα χρέη.
Το μέτρο έληγε στις 31/12/2014, αλλά είχε αποφασιστεί να δοθεί παράταση για ακόμη δύο χρόνια.
Με το μέτρο αυτό 161.000 ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν για δύο χρόνια μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές έως και κατά 101 ευρώ τον μήνα, επιλέγοντας χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν, από τους 161.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 31.000 πέρασαν στην αμέσως επόμενη χαμηλότερη κλάση και οι 130.000 πέρασαν σε δύο χαμηλότερες κλάσεις, οπότε μειώθηκαν περισσότερο οι ασφαλιστικές τους εισφορές.
Η μείωση αυτή έχει συνέπεια και την ανάλογη μείωση της σύνταξης.
Το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών με την αλλαγή ασφαλιστικής κλάσης διευκόλυνε 161.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ταυτόχρονα ενίσχυσε τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ.
Με τους όρους, όμως, που είχαν τεθεί πολλές δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αποκλείστηκαν από τη ρύθμιση.
Ζητούν τώρα οι αποκλεισθέντες, οι οποίοι θέλουν ασφαλιστική κάλυψη, να γίνει νέα ρύθμιση με καλύτερους όρους, δηλαδή με χαμηλότερες εισφορές, τις οποίες να μπορούν να καλύψουν από το δραματικά μειωμένο εισόδημά τους μετά την κρίση.
Καμία κυβέρνηση, με όποια δικαιολογία, δεν μπορεί να παίζει με την κοινωνική ασφάλιση και να αδιαφορεί.
Ούτε ένας κάτοικος αυτής της χώρας δεν πρέπει να είναι ανασφάλιστος και να μην μπορεί κάποτε να πάρει μια σύνταξη, αλλά να έχει και ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Αυτή είναι υποχρέωση του Κράτους Πρόνοιας.
Το Σύνταγμα στο άρθρο 21 παράγραφος 3 ορίζει: «Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων». Επίσης το άρθρο 22 παράγραφος 5 ορίζει: «Το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει».
Οριστικά θα λυθεί το ασφαλιστικό με την ίδρυση μιας τράπεζας ασφάλισης και υγείας με τα αποθεματικά των Ταμείων και με την εκχώρηση σ' αυτή μέρους της ακίνητης περιουσίας του κράτους, το οποίο οφείλει πολλά δισ. ευρώ στα Ταμεία.
ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top