«Η 13η σύνταξη δεν θα μετατεθεί για το 2016» διαβεβαίωσε ο Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega και ξεκαθάρισε ότι δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

«Για να λήξει και τυπικά το θέμα πρέπει να περάσει νομοθετική διάταξη στη Βουλή που ή θα την ακυρώνει ή θα την αναστέλλει επ' αόριστον (σ.σ. την ρήτρα). Αμέσως μετά τη συμφωνία θα πάει πακέτο με το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τον κατώτατο μισθό και μέχρι τότε θα παραμένουν παγωμένες οι μειώσεις», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Για να λήξει και τυπικά το θέμα πρέπει να περάσει νομοθετική διάταξη στη Βουλή που ή θα την ακυρώνει ή θα την αναστέλλει επ' αόριστον (σ.σ. την ρήτρα). Αμέσως μετά τη συμφωνία θα πάει πακέτο με το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τον κατώτατο μισθό και μέχρι τότε θα παραμένουν παγωμένες οι μειώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Στρατούλης αναγνώρισε ότι το υπουργείο Εργασίας έστειλε έγγραφο με το οποίο ζητά από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να ενημερώσουν για τα ταμειακά τους διαθέσιμα που βρίσκονται σε εμπορικές τράπεζες και με ποιο επιτόκιο έχουν κατατεθεί.

Όπως τόνισε, στόχος δεν είναι να πιεστούν οι διοικήσεις των ταμείων να μεταφέρουν τα διαθέσιμα ύψους 1,2 δις στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, αλλά να γνωρίζει το υπουργείο ποια ποσά υπάρχουν και με ποιους όρους και διαγωνισμούς έγιναν οι καταθέσεις αυτές.

«Επειδή μας είπαν ότι αυτά τα χρήματα είναι με 0,3%, με 0,5%, με 0,9% σε τράπεζα και ότι το μεγαλύτερο επιτόκιο είναι στο 2,45%, δηλαδή μικρότερο από το 2,7% που δίνει το Δημόσιο και η ΤτΕ, ο Γ.Γ. του υπουργείου ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει τα ρευστά διαθέσιμα και που τα έχουν κι αν έχουν δοθεί με διαγωνισμό ή όχι», σημείωσε ο κ. Στρατούλης.

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα θιγούν σε καμία περίπτωση ώριμα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με την παρέμβαση στο ασφαλιστικό.

Αναφερόμενος στο θέμα του υπολογισμού του ΕΦΑΠΑΞ διευκρίνισε πως ήδη η αρμόδια επιτροπή υπό τον Γιώργο Ρωμανιά εξετάζει διάφορα σενάρια με στόχο «τα εφάπαξ να είναι περίπου τα ίδια με αυτά που δίνονταν μέχρι 31/8/2013».

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top