Σοβαρή χαρακτήρισε εκπρόσωπος της Κομισιόν την κατάσταση με τα κύματα μεταναστών στη Μεσόγειο, εκτιμώντας μάλιστα ότι αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες βδομάδες και μήνες λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη βελτίωση του καιρού και την αστάθεια που υπάρχει σε γειτονικές χώρες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, αφού είπε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να τα κάνει όλα μονή της, τόνισε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη θέσπιση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη μετανάστευση.

Όπως διευκρίνισε, οι εργασίες για την υιοθέτηση της ατζέντας για τη μετανάστευση επισπεύδονται από τον Ιούλιο στο Μαϊο και στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν οι δυνατότητες αύξησης του προϋπολογισμού και ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Frontex για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Πάντως, η εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ταχεία επίλυση του προβλήματος καθώς, όπως σημείωσε, η Frontex δεν αποτελεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αλλά παρέχει βοήθεια στα κράτη-μέλη για την προστασία των εξωτερικών τους συνόρων.

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν δεν διαθέτει τη χρηματοδότηση και την πολιτική στήριξη για τη δημιουργία ενός συστήματος φύλαξης των συνόρων που θα προχωρεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το όλο θέμα αποτελεί από τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top