Οι χριστιανικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής συνθέτουν ένα μωσαϊκό διαφορετικών ομολογιών (κόπτες,αρμένιοι,ορθόδοξοι,συρορθόδοξοι,μελκίτες,μαρονίτες,χαλδαίοι …) που η ιστορική τους παρουσία πέρα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που επήλθαν αργότερα χρονολογείται από τις απαρχές του χριστιανισμού.

Η αναφορά του Aid To The Church In Need επιμένει πάνω στο αναδυόμενο φαινόμενο του μονοομολογιακού κράτους « Etat monoconfessionnel «σε κάποιες περιοχές της Μέσης Ανατολής. «
Η αναδυόμενη αυτή τάση έχει ως κυριότερο εκφραστή της το Ισλαμικό Κράτος που επιβάλει μηχανισμούς της Σαρία όπως «βλασφημία,παγκόσμια υπακοή στην θρησκευτική πρακτική «αναφέρει η έκθεση.
Τα θύματά τους αναφέρουν ότι δεν είχαν άλλην επιλογή την φυγή,το ξίφος ή το ν΄ασπαστούν το ισλάμ.
Τα μέλη της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης εκκένωσαν από όλες τις μη σουνιτικές θρησκευτικές κοινότητες τη Μοσούλη τη β μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ . «Μια πόλη που είχε ως πρόσφατα 30.000 χριστιανούς ξαφνικά δεν διαθέτει πλέον ούτε έναν και για α φορά στα 1 600 χρόνια δεν υπήρξε κυριακάτικη λειτουργία «πιστοποιεί η έκθεση.Σύμφωνα με το l’Œuvre d’Orient περίπου 150 000 ιρακινοί χριστιανοί εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τον τελευταίο χρόνο.
Περνώντας από τη Μοσούλη και έπειτα από το Qaraqosh το τελευταίο έτος οι τζιχαντιστές της Daech σε κίνηση με περιεχόμενο και συμβολισμού στοχοποίησαν τη χριστιανική κοινότητα. Συνολικά εκτιμάται ότι περισσότεροι από 400 000 ιρακινοί χριστιανοί εγκατέλειψαν οριστικά τη χώρα τους νούμερο που ισοδυναμεί με το μισό του χριστιανικού πληθυσμού που παρέμεινε σε αυτήν ακόμη και μετά τον πόλεμο του 2003. Πριν το πόλεμο του Κόλπου το 1991 οι χριστιανοί του Ιράκ απαριθμούσαν 1.000.000.
Στη Συρία κατά τον τετραετή πόλεμο πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί χριστιανοί σύριοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους.Ανάμεσα στο 2011 και το 2014 από τους 1,75 εκατομύρια χριστιανούς 
που ήταν στη χώρα παραμένουν 1,2 εκατομύρια.(lalibre 15/4/15)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top