Οι αναλύσεις στον εγχώριο και διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αναφορικά με επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δίνουν και παίρνουν. Ο αρθογράφος του Reuters, Paul Taylor σε λιβελογράφημα κατά της χώρας μας ανήμερα του Πάσχα, υποστήριξε ότι τους επόμενους τρεις μήνες η Ελλάδα θα σχοινοβατεί στο χείλος της χρεοκοπίας. Ο Mister Taylor ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία για σύναψη μιας μακροχρόνιας συμφωνίας με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει απολέσει την εμπιστοσύνη έναντι των ξένων πιστωτών .

Σύμφωνα με τον αρθογράφο του Reuters, η Ελλάδα το 80% του δημοσίου χρέους το χρωστάει σε χώρες μέλη της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), ευρέως γνωστή ως Ευρωζώνη, και η διαγραφή έστω και ενός μικρού μέρους αντικειμενικά είναι αδύνατη. 
Παράλληλα, με τον Paul Taylor, ένας άλλος κύριος, ο Mister Jakob Kirkegaard, επιστημονικός ερευνητής του Peterson Institute for International Economics, θεωρεί ότι η προσφορότερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν η ταχεία αποπληρωμή των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων της προς τα κράτη της Ευρωζώνης και η εξαγορά από την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στην δευτερογενή αγορά.
Ένα σενάριο το οποίο διακινούν κυρίως εγχώρια κυκλώματα του δικομματικού καθεστώτος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, είναι ότι η Ελλάδα την περίοδο Μαΐου-Δεκεμβρίου 2015 θα χρειαστεί επειγόντως τουλάχιστον 40 δις ευρώ (€), για την χρηματοδότηση των τρεχουσών υπέρογκων δανειακών της αναγκών. 
Συνεπώς, η συγκυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ θα εξαναγκαστεί να υπογράψει τρίτη δανειακή σύμβαση με τους θεσμούς (τρόικα), ώστε να εξευρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την χρηματοδότηση των άμεσων δανειακών υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου. 
Οι παρατρεχάμενοι και οι εγκάθετοι του δικομματικού καθεστώτος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, διατείνονται ότι αν η Ελλάδα δεν υπογράψει τρίτο μνημόνιο με τους ξένους πιστωτές, το δίχτυ ασφαλείας φεύγει και η χώρα οδηγείται σε πτώχευση. 

Από τον Μάιο του 2010, που άφρονες και καιροσκόποι έλληνες πολιτικοί έβαλαν τη χώρα στη μέγγενη των μνημονίων, η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας πάει από το κακό στο χειρότερο. 
Αυτά που συνέβαιναν επί ΓΑΠ και Σαμαρά, τα ίδια συμβαίνουν και σήμερα με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Σύναψη νέων δανείων με τους ξένους πιστωτές για την εξόφληση παλαιότερων δανείων που λήγουν σήμερα, λόγω του ότι με άδεια δημόσια ταμεία δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε.
Σε πρόσφατη διεξοδική ανάλυση από τη θέση αυτή, με την παράθεση στατιστικών στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδας, δείξαμε ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας από 308 δις € το 2007, εκτοξεύτηκε σε 424 δις τον Δεκέμβριο του 2014 και εκτιμάται σε 493 δις € τον Μάρτιο του 2015. Δηλαδή, μόλις σε τρεις μήνες, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015, το εξωτερικό χρέος της χώρας σημείωσε επιπρόσθετη αύξηση 69 δις € (493-424=69). 

Η κυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων. 
Με ενδιάμεσο κρίκο την Τράπεζα της Ελλάδας, η χώρα μας λαμβάνει δανειακά κεφάλαια δεκάδων δις ευρώ από την ΕΚΤ και άλλους μηχανισμούς του Ευρωσυστήματος, με τα οποία ναι μεν εξοφλούνται λήγοντα δάνεια προς το ΔΝΤ και διαφόρους ξένους πιστωτές, ωστόσο τα νέα δάνεια προκαλούν τη συνεχή άνοδο του εξωτερικού χρέους. 
Σε συνθήκες στασιμότητας ή μάλλον καθίζησης του οικονομικού μας συστήματος, το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας προδιαγράφεται ζοφερό και δυσοίωνο. 

Είτε τα δάνεια συνάπτονται με λογιστικές εγγραφές, είτε με τον οποιονδήποτε νομικό-χρηματοοικονομικό τρόπο, αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν ένα εξωτερικό χρέος γύρω στα 500 δις €, το οποίο η Ελλάδα το χρωστάει σε πιστωτές άλλων χωρών, δηλαδή ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ισπανία, κ.λπ. 
Από την ανωτέρω ανάλυση εγείρονται δύο ερωτήματα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε επόμενες επιφυλλίδες: 1) Εφόσον η Ελλάδα είναι καταχρεωμένη και χρεοκοπημένη, γιατί οι ξένοι πιστωτές εξακολουθούν να την δανείζουν; Και 2) Ποια είναι τα διαδικαστικά βήματα βάσει των οποίων το ελληνικό δημόσιο και οι εγχώριες τράπεζες δανείζονται από το Ευρωσύστημα και τους θεσμούς;

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top