Μετέωρες είναι οι μετεγγραφές των φοιτητών που έγιναν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013 - 2014, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νέο νομοθετικό πλαίσιο (που εφαρμόστηκε από το περσινό έτος).
Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, με γενικότερου ενδιαφέροντος απόφασή της (1251/2015), «παγώνει» τη σχετική διαδικασία των ανεξέλεγκτων μετεγγραφών και ουσιαστικά καθορίζει το σχετικό συνταγματικό πλαίσιο που θα πρέπει να ισχύσει. Οπως έκρινε, οι μετεγγραφές των φοιτητών στα πανεπιστήμια πρέπει να γίνονται με πλαφόν που θα καθορίζεται από τις σχολές και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, θα αφορά αυστηρά μόνο δύο κατηγορίες φοιτητών, δηλαδή αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αυτών που έχουν ανυπέρβλητη οικονομική δυσχέρεια, ενώ κανένα άλλο κοινωνικό κριτήριο δεν ισχύει (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί, κ.λπ.).
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου έτους, που ρύθμιζε τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών, δεν τηρεί τις συνταγματικές προϋποθέσεις, δικαιώνοντας παράλληλα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα και 115 πανεπιστημιακούς καθηγητές που είχαν καταθέσει σχετικές προσφυγές.
Στο σκεπτικό της Ολομέλειας μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής: «Με τη θέσπιση των νέων διατάξεων για τις μετεγγραφές των φοιτητών, ο νομοθέτης δεν τήρησε τις ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις που τίθενται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των ΑΕΙ, αλλά επέβαλε στα ιδρύματα ουσιαστικώς απεριόριστες μετεγγραφές φοιτητών. Επομένως, οι διατάξεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και ανεφάρμοστες, οι δε προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή τους πρέπει να ακυ- ρωθούν». Η Ολομέλεια του ΣτΕ διευκρινίζει, επίσης, ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για μετεγγραφή «στερούνται νομίμου ερείσματος» και ότι οι Σχολές ή τα Τμήματα όπου αυτοί εισήχθησαν, βάσει των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2013-2014, οφείλουν να τους επανεγγράψουν εάν τυχόν έχουν ήδη προβεί σε διαγραφή, βάσει των επίμαχων αποφάσεων του υπουργού Παιδείας που ακυρώθηκαν.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.ά. [SID:9351890]
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top