«Τρίβουνε» τα μάτια τους οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές με την άνοδο του ρωσικού ρουβλίου κατά 22,3% μέσα σε μόλις δύο μήνες επιδεικνύοντας τις καλύτερες επιδόσεις νομίσματος στον κόσμο. 
Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός κροίσος Τζιμ Ρότζερς, σε ομιλία του σε συνέδριο της BCS Financial Group στη Μόσχα, τόνισε πως πλέον οι επενδύσεις σε δολάρια και ευρώ είναι κοντόφθαλμες. 
«Πρέπει να επενδύσουμε στα ρούβλια και την ρωσική χρηματιστηριακή αγορά» δήλωσε ο Ρότζερς, σύμφωνα με την εφημερίδα RBC, τονίζοντας πως «η Ρωσία είναι μία από τις πιο ελκυστικές αγορές για μένα όσον αφορά τις επενδύσεις»! 
Ενώ οι αναλυτές προσδοκούσαν ότι στη Ρωσία θα υπάρξει είτε μηδενική αύξηση του ΑΕΠ, είτε άνευ όρων ύφεση, την περασμένη εβδομάδα έγινε σαφές ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους έφθαε το 0,4% για το 2014, έχοντας απορροφήσει πλήρως τις δυτικές κυρώσεις και έχοντας «ανοίξει» καινούριες δουλειές με τις χώρες της Ασίας. Όλα τα παραπάνω δικαιώνουν την επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Τσίπρα, αλλά και το timing της επίσκεψής του στη Μόσχα για σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων. 
Η Ρωσία είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα και να προχωρήσει σε επενδύσεις. 
Για οποιονδήποτε γνώριζε τα πραγματικά δεδομένα της ρωσικής οικονομίας αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.Είναι ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν χρειάζεται να εισάγει πρώτες ύλες και διαθέτει επαρκή τεχνογνωσία και επιστημονικό δυναμικό για να παράξει οτιδήποτε από το μηδέν. 
Συν τοις άλλοις θεωρείται ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας του πλανήτη, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μπορέι να θρέψει το ρωσικό πληθυσμό χωρίς «βοήθειες» αλλά να πραγματοποιεί και μεγάλες εξαγωγές. 
Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι της μη κατάρρευσης της ρωσικής οικονομίας παρά το «βουντού» που έκαναν στην Ουάσιγκτον, ελπίζοντας ότι θα ξανακέρδιζαν την πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη αρκετά εύκολα και απλά,συντόνίζοντας όλες τις χώρες-πράκτορες των ΗΠΑ,εναντίον της Μόσχας. 
«Από τις αρχές του Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου 2015, το ρωσικό ρούβλι ενισχύθηκε κατά 22,3%, επιδεικνύοντας τις καλύτερες επιδόσεις νομίσματος στον κόσμο» τονίζει ο επικεφαλής αναλυτής της UFS IC, Αλεξέι Κοζλόφ Τα κέρδη για το ρωσικό νόμισμα ήταν υψηλότερα από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μια τάση που το ρούβλι συνήθως ακολουθεί στενά. 
Κατά την ίδια περίοδο, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent αυξήθηκε κατά μόλις 9,8%, από 53 δολάρια στα 58,2 δολάρια. 
Σύμφωνα με τον Κοζλόφ η ανάκαμψη του ρουβλίου μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό, στο ενδιαφέρον των επενδυτών στις υψηλές αποδόσεις που συσσωρεύτηκαν από τις αναπτυσσόμενες αγορές. 
Τα κέρδη για το ρούβλι σημειώνονται, μετά την πορεία βύθισής του, όπου το ρωσικό νόμισμα έχασε περίπου το ήμισυ της αξίας του έναντι του δολαρίου και του ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014. 
Ο Κονσταντίν Κοριστσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Stock Market and Financial Engineering της ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, που επηρεάζει έντονα τη δημοσιονομική πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης, δηλώνει στην RBTH, ότι το ράλι του ρωσικού νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες είναι ένας συνδυασμός πολλών ευνοϊκών παραγόντων. 
Βασικός παράγοντας κατά τον Κοριστσένκο ήταν η απόφαση της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας να χορηγήσει δάνεια σε ξένο νόμισμα ύψους 30 δις δολ. σε τράπεζες μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο από 17% στο 14 %, σε συνδυασμό με τη μείωση των εντάσεων στην ανατολική Ουκρανία. 
«Όλο αυτό έχει κάνει τις επενδύσεις σε ρούβλι και περιουσιακά στοιχεία σε ρούβλι πιθανόν ελκυστικότερα», σημειώνει ο Κοριστσένκο. 
Ο Αντόν Σορόκο, αναλυτής της Finam Investment, εκτιμά ότι το ρωσικό νόμισμα μπορεί σύντομα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, αν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν και υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι μπορεί να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 
Στους θετικούς παράγοντες αυτής της εξέλιξης ο κ. Σορόκο περιλαμβάνει τις συμφωνίες με επιμέρους χώρες της ΕΕ, όπου συγκαταλέγονται και οι υποσχέσεις για ρωσικές επενδύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού κ Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα στις 8 Απριλίου. «Η γενική κατάσταση στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή φαίνεται σταθερή, έτσι φαίνεται να μην υπάρχει κανένας λόγος για την ΕΕ και τις ΗΠΑ να σκληρύνουν τη ρητορική τους», εκτιμά ο κ. Σορόκο. 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής αναλυτής της UFS IC Αλεξέι Κοζλόφ αφενός μεν συμφωνεί πως το γεγονός της ενίσχυσης του ρουβλίου πιστώνεται στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει αναπτύξει μια νομισματική πολιτική που περιορίζει σημαντικά τη μεταβλητότητά του, αφετέρου παρατηρεί πως παρά τα κέρδη που πραγματοποιούνται από το ρούβλι, μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία αύξηση στο ενδιαφέρον των επενδυτών στη ρωσική οικονομία. 
Οι ειδικοί πάντως δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι η απότομη αύξηση στην τιμή του ρουβλίου θα καταστεί μια μακροπρόθεσμη τάση. 
«Οι ισχυρισμοί ότι η τιμή του ρουβλίου δεν είναι πλέον συνδεδεμένη με τις τιμές του πετρελαίου δεν είναι και οι πιο κατάλληλοι. Αντίθετα, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ένα διαφορετικό επίπεδο ανάμεσα σε ρούβλι και τιμή του πετρελαίου για το 2015», ισχυρίζεται ο Κοριστσένκο, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζα. 

Προσθέτει μάλιστα ότι η κατεύθυνση των διεθνών τιμών του πετρελαίου είναι ασαφής: η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν στέλνει ένα θετικό μήνυμα, ενώ η σύγκρουση στην Υεμένη, συνιστά μια αρνητική επιρροή. 
Η οικονομία της Ρωσίας εξακολουθεί να επιβαρύνεται με σοβαρά προβλήματα, λένε οι ειδικοί. «Η έλλειψη κεφαλαίων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης και η συνεχιζόμενη τάση προς έναν αυξανόμενο ρόλο του κρατικού τομέα στην οικονομία – όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν μπορεί παρά να προκαλούν ανησυχία και να συγκρατούν την αισιοδοξία για τη μελλοντική αξία του εθνικού νομίσματος», παρατηρεί ο κ. Κοριστσένκο. 
Αν οι τιμές του πετρελαίου δεν αυξηθούν και η φυγή κεφαλαίων από τη Ρωσία παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα, τότε οι προοπτικές του ρουβλίου για το 2016 θα είναι ζοφερότερες από το 2015, κατά τον κ. Κοριστσένκο. Η συνολική εικόνα του ρουβλίου, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ καλύτερη από ό, τι πριν από μερικούς μήνες, αλλά για να συνεχιστεί η θετική τάση, θα πρέπει η κυβέρνηση να δημιουργήσει κίνητρα για τους μηχανισμούς της οικονομίας της αγοράς, αντί να ελπίζει σε μια άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καταλήγει, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρική Τράπεζας. 
Η άνοδος της ρωσικής χρηματιστηριακής αγοράς παρά τις δυτικές κυρώσεις και η αντοχή του ρωσικού νομίσματος, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την υποτίμηση καθιστούν τις επενδύσεις σε ρούβλια άκρως ελκυστικές, ακόμα και για τους πανίσχυρους αμερικανούς δισεκατομμυριούχους, που διπλοτσεκάρουν πριν προχωρήσουν σε επενδυτικές κινήσεις. 
Πρόσφατο παράδειγμα η τοποθέτηση του γνωστού κροίσου Τζιμ Ρότζερς, ο οποίος σε ομιλία του σε συνέδριο της BCS Financial Group στη Μόσχα, τόνισε πως πλέον οι επενδύσεις σε δολάρια και ευρώ είναι κοντόφθαλμες. «Πρέπει να επενδύσουμε στα ρούβλια και την ρωσική χρηματιστηριακή αγορά» δήλωσε ο Ρότζερς, σύμφωνα με την εφημερίδα RBC, τονίζοντας πως «η Ρωσία είναι μία από τις πιο ελκυστικές αγορές για μένα όσον αφορά τις επενδύσεις». 
Εξάλλου, όπως μεταδίδει το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, η αντοχή και η αύξηση της αξίας του ρουβλιού αντέκρουσε τις προβλέψεις των περισσότερων δυτικών αναλυτών, οι οποίοι θεωρούν κύριο παράγοντα ενίσχυσης του ρωσικού νομίσματος, την ανακωχή στην Ουκρανία: «Για τους τρεις πρώτους μήνες του 2015, το ρωσικό νόμισμα με τις παραμέτρους του πέρασε από την χειρότερη στην καλύτερη κατηγορία παγκοσμίως, αντικρούοντας τις προβλέψεις ακόμη και των πιο ακριβών αναλυτών». 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκειμένου να βλάψει την οικονομία της, αλλά στην πραγματικότητα αυτά τα μέτρα τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Ρωσία, έγραψε ο αναλυτής του πρακτορείου Marketwatch, Μάθιου Λιν. 
Ο Λιν σημείωσε ότι νωρίτερα η Ρωσία, ως μια χώρα πλούσια με πόρους καθώς και με μορφωμένους δημιουργικούς ανθρώπους, στηρίχθηκε πάρα πολύ στον τομέα της ενέργειας. 
Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν διεγερτική δράση στη ρωσική οικονομία, όσον αφορά την ανάπτυξη της βιομηχανίας, εκτίμησε ο αναλυτής. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό ότι η Ρωσία «θα αναγκαστεί να δημιουργήσει» μια βιομηχανικά ανεπτυγμένη οικονομία, λόγω των μέτρων που έχουν εγκριθεί εις βάρος της – κατά παράδοξο τρόπο αυτό μπορεί να οδηγήσει στην μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξή της. 
Έτσι, οι οικονομικές κυρώσεις είναι, κατά πάσα πιθανότητα, «το πιο αναποτελεσματικό όπλο στη διεθνή πολιτική», σημειώνει ο αναλυτής του Marketwatch. «Έγινε κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο», ανέφερε ο Λιν. 
Ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν στη Ρωσία θα υπάρξει είτε μηδενική αύξηση του ΑΕΠ, είτε άνευ όρων ύφεση, την περασμένη εβδομάδα έγινε σαφές ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους αποτέλεσε το 0,4%, συνεχίζει ο ίδιος. 
Δεν είναι πολύ μεγάλη αλλά είναι περισσότερη η ανάπτυξη από τη Γαλλία για την ίδια περίοδο και περίπου η ίδια με τη Γερμανία και την Ιαπωνία, δήλωσε ο Λιν. 
Ο αναλυτής εφιστά την προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση του ρωσικού νομίσματος, το οποίο αναγνωρίστηκε ως καλύτερο για τους τελευταίους τρεις μήνες. 
Και είναι το καλύτερο παρά το γεγονός ότι το 2014 το ρούβλι θεωρήθηκε το πιο προβληματικό νόμισμα στον κόσμο, υπενθυμίζει ο αναλυτή.

ΠΗΓΗ: http://www.globalview.gr/%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%80%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%b2%ce%bb%ce%b9-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b4%cf%85/
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top