Θέμα: “Πράγματα & θαύματα στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών”

ΑΡ. ΠΡ. 1709/14-4-2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Κύριε Υπουργέ, δεν μας προξένησαν έκπληξη οι δηλώσεις σας για το <<αμαρτωλό> παρελθόν του Μεγάρου Μουσικής, καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά η προηγούμενη συγκυβέρνηση έκανε τα «στραβά» μάτια όπως συνήθιζε σε τέτοιου είδους «καυτά» ζητήματα.

Συγκεκριμένα, στην συνάντηση που είχατε στις 25.02.2015, με τους δημοσιογράφους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για το θέμα του Μεγάρου Μουσικής, αναφέρατε ότι :

«Το Μέγαρο είναι ένα μεγάλο φέσι στο κεφάλι του ελληνικού κράτους», «το κράτος είναι εγγυητής των δανείων του και για να το καλύψει θα πρέπει να πάρει τα κτίρια», δεν αποκλείσατε να γίνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για να περάσει πλήρως και ο έλεγχος της διοίκησης στο κράτος και συμπληρώσατε, ότι: «το Μέγαρο έχει προσφέρει πολλά, όμως δεν μπορούμε να πληρώνουμε ακόμα μια ιδιωτική τρέλα με δημόσιο χρήμα» σχετικά με το νέο κτίριο, μιλήσατε για «υπόγειο τάφο του Ραμσή» και για στιγμές μεγαλομανίας, ενώ δεν αποκλείσατε το ενδεχόμενο να αποδοθούν ευθύνες για κατασπατάληση χρήματος. Κατηγορήσατε, εξάλλου, το Μέγαρο, για το ότι έδειξε «δεσποτική και άθλια συμπεριφορά στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και στην Λυρική με κατακρατήσεις εσόδων και υψηλά ενοίκια για τις πρόβες.

Σας υπενθυμίζουμε, ότι τόσα χρόνια, το Μέγαρο Μουσικής λειτουργούσε και θεωρείτο ως ιδιωτική επιχείρηση, αφού βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο του οίκου Λαμπράκη, ενώ στην πραγματικότητα, τα χρήματα τα πλήρωναν οι φορολογούμενοι. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με έγγραφο που έχει διαβιβάσει στη Βουλή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κος Χρ. Σταϊκούρας, το Μέγαρο Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, συνολικού αρχικού ποσού 245 εκατ. ευρώ, ενώ το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συγκεκριμένων δανείων στις 30 Ιουνίου 2013 ήταν 229,27 εκατ. ευρώ.
Εντός του νομοσχέδιου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων κατατέθηκε στη Βουλή από την προηγούμενη κυβέρνηση νέα ευνοϊκή τροπολογία για τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής, που έφερε τις υπογραφές τεσσάρων συναρμόδιων υπουργών (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Εργασίας) όπου ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) από την έναρξη της ισχύος του νόμου, έως τις 31 Αυγούστου 2014:

- απαλλάσσεται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τα χρέη του προς το ελληνικό Δημόσιο, το ΙΚΑ ή άλλους ασφαλιστικούς οργανισμού, για όλες τις πράξεις και ανταλλαγές, πλην της μεταβίβασης ακινήτου ιδιοκτησίας του.

- δεν επιτρέπεται σε βάρος του η διενέργεια πάσης φύσης συμψηφισμού, που αφορά σε βεβαιωμένες χρηματικές απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου ή των ασφαλιστικών οργανισμών.

- αναστέλλονται κατά του «ΟΜΜΑ» και κάθε άλλου συνυπόχρεου με αυτόν προσώπου, πάσης φύσεως πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού η διασφαλιστικού μέτρου.

- δεν υπολογίζονται τόκοι και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής για τα χρέη του ΟΜΜΑ από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου του Λογαριασμού «Κεφάλαιον Ασφαλίσεως Χρηματοδοτήσεων εκ Κεφαλαίων ή Εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου».

Για τους λόγους αυτούς ερωτάσθε :
Είναι στα άμεσα σχέδια σας να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην προκλητική χρηματοδότηση του Μεγάρου Μουσικής;

Ποιες είναι συγκεκριμένα οι «ιδιωτικές τρέλες» που πληρώσαμε με δημόσιο χρήμα;

Θα λάβετε πολιτική πρωτοβουλία, προκειμένου να περάσει ο απόλυτος έλεγχος της Διεύθυνσης του Μεγάρου Μουσικής στο κράτος;

Θα λάβετε πολιτική πρωτοβουλία, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους πρώην υπουργούς σχετικά με την ευνοϊκή τροπολογία για τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής

Θα λάβετε πολιτική πρωτοβουλία, προκειμένου να ερευνηθούν εις βάθος, και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, αλλά και να διερευνηθεί, κάτω από ποιες συνθήκες υπογράφηκαν τρία δάνεια για το Μέγαρο Μουσικής με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου; Θα δώσετε στην δημοσιότητα τα ονόματα των αρμοδίων, που έδωσαν τις εγκρίσεις για την σύναψη των συγκεκριμένων δανείων;

Είναι στις προθέσεις σας, στα πλαίσια της Διαφάνειας, να συντάξετε ένα πόρισμα σχετικά με τα ως τώρα δρώμενα στο Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η απόδοση ευθυνών, εάν και όπου υπάρχουν;

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝ.ΕΛ.»

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top